Světem na vlně dobrodružství

ukradeny_totem_jota_perex
Správné dobrodružství se dá zažít v každém koutě světa. Kluci, kteří je prožívají, mají různou barvu pleti, mluví odlišným jazykem, ale mají jednu společnou vlastnost – touhu vidět a slyšet víc.

O dětech z různých exotických míst, které musí dokázat svoji odvahu a dovednost, vypráví ve své knize Ukradený totem Miloslav Stingl. Miloslav Stingl (*1930) je známý český spisovatel, cestovatel, etnograf a čestný náčelník indiánského kmene Kikapú. Na svých cestách při poznávání i těch nejodlehlejších končin země strávil bezmála dvacet let a domluví se alespoň částečně sedmnácti jazyky. Jeho cestopisné knihy jsou ceněny u nás i ve světě.

Kniha Ukradený totem se skládá ze dvou starších publikací – Ukradený totem (poprvé vyšla v roce 1972) a Meli Antu (prvně v roce 1964) a je určena dětem. Její nejnovější vydání připravilo nakladatelství Jota a zdobí ho ilustrace akademického malíře, surrealisty Josefa Kremláčka (*1937).

Ukradený totem je vlastně soubor pěti povídek z různých cípů zeměkoule. V první – titulní – povídce jde o pátrání po ukradeném totemu z Ostrovů královny Charloty. Indiánský symbol byl jedinečným dílem určeným na Světovou výstavu v kanadském Montrealu. Malý chlapec, řezbářův pomocník Simon, chce policii pomoci pachatele odhalit a vyřeže jeho podobu do dřeva. Najde se totem zobrazující pověsti Haidů?

Druhá povídka s názvem Ztracený Eskymák nás zavede na sever – do Grónska. Přežije osamělý dvanáctiletý kluk bouři na kře uprostřed oceánu a podaří se mu vrátit k rodině? Ve třetím příběhu se zase vypravíme na jih – až do země protinožců. Trosečníky australské pouště jsou vlastně dvě děti, dvojčata Oliver a Pamela. Nechce se jim stěhovat ze zlatokopeckého městečka uprostřed Západní Austrálie. Jenže důl je vytěžený a ztracenou zlatou žílu nikdo zatím neobjevil. Najde ji Oliver s Pamelou, nebo se jednou pro vždy ztratí v poušti i oni dva?

Havajský princ líčí zase dobrodružnou výpravu chlapce Kamehamehy. Aby se nikdo nesmál, že nezvítězil s královským jménem v rybářských závodech, odpluje z ostrova Niihau na Oahu do hlavního města Honolulu. Co ho čeká ve velkém světě?

Poslední povídka Peníze pro šamana vypráví o těžkém životě v chilských Andách. Lidé zde stále více důvěřují moci šamanského křepčení než dovednostem studovaných lékařů. A když kouzelník žádá za uzdravení nemocné maminky mnoho peněz, pak musí tatínek s malým Meli Antu na nebezpečnou výpravu – ulovit v džungli pumu. Co když ale přijdou o život i oni?

Miloslav Stingl předává prostřednictvím povídek své zkušenosti a zážitky z cest přijatelným způsobem i dětem. Na pozadí dobrodružného příběhu se chlapci i děvčata seznámí s krajinou v odlehlé zemi, s kulturou jiných národů, poznají pověsti indiánských či inuitských kmenů. Pochopí, že život není lehký ani v jenom koutě světa a že jen odvážnému štěstí přeje. A kdo chce obstát, ten se musí učit.

Místy je sice jazyk vyprávění trošku zastaralý, nikoli ale nesrozumitelný dnešnímu mladému čtenáři. Rozvláčný popis místa děje může netrpělivé dějuchtivé čitatele nudit, na druhou stranu, pokud se kluk či holka obrní trpělivostí, budou odměněni realistickým obrazem, který četbou získají.

K tomu dopomohou i obrázky Josefa Kremláčka. Jsou plné exotiky a barev, charakterizují jednotlivé kraje tak, aby malý čtenář rozvíjel svoji fantazii na reálných podkladech. Kniha tak působí kompaktně a stejně dobře jako nějaký cestopis plný fotografií.

Pokud máte doma dítě starší deseti let, pak je Ukradený totem určen právě jemu. Na dobrodružné vlně plné odvahy a přátelství má jedinečnou šanci prozkoumat svět.

 

———————————————————————-

Nechte se navnadit naší ukázkou z knihy.

O Ukradený totem si můžete až do 4. srpna zahrát v naší soutěži!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeUkradený totem

Stingl, Miloslav

Jota, 2013

Napsat komentář