Miloslav Stingl představil ostrovy, kde se snoubí láska, krása i lidojedství

uvod
Žijící legenda cestopisné literatury Miloslav Stingl si důchodu očividně užívá po svém. S jeho doposud poslední vydanou knihou zamíříme do bájných ostrovů Jižního Pacifiku…

V úterý 29. listopadu se literární kavárna Academia v Praze stala svědkem představení knihy našeho nejpřekládanějšího autora a velkého cestovatele Miloslava Stingla. Knihu Ostrovy krásy, lásky a lidojedství vydalo nakladatelství Jota, ve kterém vyšly již dříve některé autorovy knihy.

Jako první dostal slovo právě autor, dnes již osmdesátiletý cestovatel, který ve své tvorbě přibližuje nejvíce kultury Ameriky a Oceánie. Vitální a v neposlední řadě i vtipný Miloslav Stingl poděkoval především nakladatelství Jota za vydání jeho knihy a samozřejmě i čtenářům, svým věrným fanouškům, kteří s ním prožívají nejrůznější dobrodružství, jež líčí ve svých knihách. Ty byly přeloženy do 31 jazyků a celkově vyšly ve 251 vydáních. Jestliže bychom se zaměřili na počet výtisků, dostali bychom se k číslu 16 miliónů. Určitě není od věci si připomenout, že Miloslav Stingl navštívil při svých cestách 151 zemí všech kontinentů.

Aby byla atmosféra co nejvěrohodnější, nesměli chybět domorodí tanečníci, kteří přítomným návštěvníkům předvedli tanec Hoko. Je jen škoda, že je kavárnička tak malá. Lidí, kteří neodolali osobnímu setkání s proslulým autorem, se zde sešlo až moc na tak malý prostor. Tanečníci neměli příliš prostoru, ale i přesto byli všichni ohromeni jejich tancem.

Miloslav Stingl rovněž představil Janu Bürger, která zorganizovala návštěvu domorodých tanečníků až do naší republiky. Zajímavostí nepochybně je, že paní doktorka Bürger se také chystá vydat knihu, jejímž kmotrem by měl být právě Miloslav Stingl.

Kmotrem knihy Ostrovy krásy, lásky a lidojedů se stal nejoblíbenější autorův herec, Tomáš Hanák. Ten knihu představil zcela po svém, tedy více než vtipně a s úsměvem, což k němu neodmyslitelně patří.

Knihu jsem dostal před třemi dny. A místo toho, abych pracoval, řešil administrativu a odepisoval na důležité emaily, jsem si četl knihu Vaší knihu…

Tomáš Hanák rovněž nezapomněl poděkovat, že se právě on mohl stát kmotrem této jedinečné knihy. Autora si velmi váží.

Vždycky se říká, že je ctí pokřtít nějakou knihu. Tentokrát je mi ale skutečně velkou ctí pokřtít právě tuto knihu…

Miloslav Stingl také obdržel na křtu krásný dárek, tak typický pro jeho cesty. Mladá dívka Ajna mu připomněla dálky havajským tancem, který uchvátil snad všechny přítomné.

Na šampaňské ale tentokrát nedošlo. Kniha byla pokřtěna něčím, co k Havaji neodmyslitelně patří – kokosem. Barmanka jeden měla k dispozici a v davu se našla dívka, která jej dokázala otevřít přesně tak, aby kniha Miloslava Stingla mohla ochutnat tento lahodný nápoj.

Pokud by vás zajímalo, z jakých prostředků autor platí veškeré cesty za dobrodružstvím i poznáním, pak vězte, že platbou se stávají prostředky získané za vydání knih. Autorovi tedy přejme, aby zážitků bylo více než dost.

Ostrovy krásy, lásky a lidojedů jsou aktualizovaným a komentovaným vydáním, ve kterém budete mít možnost navštívit Velikonoční ostrovy, Tahiti či Nový Zéland. Miloslav Stingl se ale ve větší míře věnuje fenoménu lidojedství. Zvláště pak ostrovu Rapa Nui, kde se nachází i jeskyně Ana Kai Tangata, což v překladu neznamená nic jiného, než Jeskyně kanibalů. Domorodí obyvatelé totiž byli více než proslulí lidojedstvím.

Kniha není klasickým cestopisem. Kromě odborného výkladu popisuje autor čtenáři jedinečné postřehy, které zažil sám při svých výpravách. Kniha se tak stává, stejně jako Stinglovy předešlé, unikátní publikací, která ukazuje život lidí zde žijících pohledem člověka, který je navštívil. Popisuje spontánně neopakovatelné kouzlo ostrovů, kam se třeba nikdy nepodíváme. Pokud ale budete tuto knihu číst, nabydete představu, že stojíte uprostřed písečné pláže nebo se vaše tělo ladně pohybuje ve víru domorodých tanců.
Navíc je doplněna řadou barevných fotografií z autorových cest.

Jedná se o první díl. Bude následovat kniha věnovaná Melanésii a Mikronésii.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeOstrovy krásy, lásky a lidojedů
Díl první

Stingl, Miloslav

Jota, 2011

Miloslav Stingl představil ostrovy, kde se snoubí láska, krása i lidojedství - DISKUZE

Počet reakcí: 1
  1. Ajna napsal:

    Akce byla moc pěkná – prosím, jmenuji se Ajna :)

Napsat komentář