Česká scéna žije!

psani
Většina lidí ani netuší, kolik máme v naší zemi vynikajících spisovatelů, a že jich vůbec máme tolik! Dnešní obsáhlé tipy obsahují jen zlomek ze současné české literatury, kterou byste neměli minout. Ne všichni dobří čeští spisovatelé jsou už minulostí.

Děj kniha českého autora se odehrává na mnoha místech světa, včetně míst fantastických. Tři krátké novely spojují nevšední náměty a samozřejmě jsou zajímavě napsané.

Lední medvěd

Autor: Jindřich Mann

Počet stran: 144
Vazba: vázaná
Formát: 125×195 mm
ISBN: 978-80-87260-88-3
Doporučená cena: 245 Kč

Knihu Lední medvěd vydalo nakladatelství Labyrint.

Tři krátké novely Jindřicha Manna o touze, zradě a nečekaných souvislostech. Malý chlapec je zamilovaným stínem starší spolužačky. Jejím půvabům beznadějně propadl bez ohledu na hrozící atomovou válku. Lední medvěd vykoná v přímořském letovisku spravedlivou pomstu a nikdo netuší, jaké tajemství skrývá bronzová hlava. Neuvěřitelné příběhy se odehrávají v Praze, v rozděleném Berlíně, na karibském ostrově i v malé cínové kuličce – fantastickém „vozidle“, o němž James Bond vždy snil, ale nikdy se ho nedočkal. Nevšední literární jazyk v sobě snoubí scenáristickou vybroušenost s poetikou odkazující k textům autorova otce Ludvíka Aškenazyho.

Takže mamince nijak nevadilo, když tatínek někdy odletěl na tajnou misi na tajuplný ostrov, na kterém nehospodařili piráti, nýbrž Boris (o něm se jednou zmínil, že maminku pozdravuje). Však to také bylo v Baltském moři, a co tam ten Boris s mým otcem kuli, je dnes za á jedno a za bé víceméně jasné: kuli spolu zbraně hromadného sebezničení. Respektive jejich nosiče nějakého doletu. Otec byl schopný inženýr – jistě by to někam doletělo.

————————————————

Proč je u knihy překladatel, když slibujeme české knihy? Napravená je malou výjimkou od oblíbené mladé slovenské autorky o nechtěné ztrátě identity a klamu.

Napravená

Autorka: Lucia Sasková
Přeložil: Eva Macháčková

Počet stran: 360
Vazba: vázaná
Formát: 140×208 mm
ISBN: 978-80-267-0957-2
Doporučená cena: 369 Kč

Knihu Napravená vydalo nakladatelství Motto.

Probudí se po havárii z kómatu a nepamatuje si vůbec nic, posledních několik let jako by neexistovalo. Neví, že už je jí sedmadvacet, svého přítele Frajera nepoznává, ale on ji zahrnuje drahými dárky a luxusem. Stará se o ni jako o královnu. Proč jí ale brání pátrat po minulosti a hledat staré přátele? Jakou ženou vlastně bývala? A může si teď vybrat úplně jinou, novou budoucnost?

Něco tady nesedělo. Z té ženy mě mrazilo. Ještě se mi nestalo, abych měla z někoho tak nepříjemný pocit. Jak ve zpomaleném filmu jsem viděla, jak jí stoupá červeň do tváře a zhluboka se nadechuje, ale ještě před tím, než z ní vyšla první slabika, jsem cítila, jak mi její skřehotavý hlas v tom tichém mrazivém ránu řeže uši.

Celou ukázku si můžete stáhnout a prolistovat.

————————————————

Jak už nepovídá název Neradost, čtení této knihy nebude žádná velká radost. Každý si z ní ale něco odnese, protože knihu psal život. Její autor se nesnaží předstírat, že je lepší než ostatní, ale představuje svůj život ve vší upřímnosti…

Neradost

Autor: Karel Novotný

Počet stran: 208
Vazba: pevná bez přebalu lesklá
Formát: 135×215 mm
ISBN: 978-80-270-2571-8
Doporučená cena: 490 Kč

Knihu Neradost vydalo nakladatelství Publishing Family.

Deprese si nevybírá, ocitnout se v ní může každý. Co když však deprese není následkem, ale příčinou. Příčinou k putování v sobě sama. Co byste uvnitř našli? A chtělo by se vám hledat? Jenže jestli se vám chce nebo ne, se vlastně nikdo neptal.
Marketér, konzultant, otec dvou dětí, kamarád, syn, partner. Karel. Potkalo ho to, stejně jako tisíce dalších. A měl možnost se tomu poddat, nebo ne. Vydal se jinou cestou. Cestou smíření se s tím, že je v pořádku nežít podle pravidel diktovaných společností, kde nemá místo nikdo, kdo se neustále neusmívá a nevykřikuje do světa, že se má skvěle. Smířil se s tím, že může být ostatním na obtíž, jaký je. Smířil se s tím, že změnit může paradoxně leda tak minulost. Smířil se s tím, že je v pořádku žít s neradostí.
Karel pečlivě zapisoval. Aby už nikdy nezapomněl. Do jedné knihy. Růžové knihy. Nebudete se u ní usmívat, nebudete u ní ani plakat. Možná vás donutí se zamyslet, možná zastavit, možná pochopit. Je na vás, jak s Neradostí naložíte. Na pomezí beletrie, prózy a poezie se v ní míchají myšlenky, snové obrazy a výjevy z autorova života. V zádech deprese a smrt, před sebou druhá půlka života. Nemá účel, nemá smysl, každý si z ní odnese, co potřebuje. A tím může mít pro leckoho větší smysl než vypiplané happy endy.
Knihu dopliňuje sada ilustrovaných pohlednict (30ks) od patnácti umělců.

Jen máločeho lituju. Máloco mě nutí k pochybám. K výčitkám. Jestli je to dobře nebo není, nevím. Ale spolehlivě mě vždy vykolejí vzpomínání na mámu. V posledních jejích letech. Tolik bych toho chtěl vrátit zpátky. A tolik posunout dopředu. Prostě to nějak přeskládat.

————————————————

Vše v jednom, tak by se dal popsat tento neuvěřitelně originální výtvor od Marie Benetkové. Milostný příběh je prodchnutý humorem, dramatem a zároveň realističností, neboť vychází ze skutečných událostí.

Zlatý z nebe

Autorka: Marie Benetková

Počet stran: 208
Vazba: vázaná
Formát: 145×180 mm
ISBN: 978-80-257-2216-9
Doporučená cena: 278 Kč

Knihu Zlatý z nebe vydalo nakladatelství Argo.

Ve své románové prvotině popsala Marie Benetková svoji osudovou lásku ze dvou úhlů – jejího a jeho.

Dvaasedmdesátiletá autorka byla mimo jiné podkoní, komparzistkou, zahradnicí, chartistkou, servírkou, emigrantkou, ošetřovatelkou, izolátorkou domů i ženou hudebníka Vratislava Brabence. Žije v Kanadě a učí jógu.

„Píšu si to jen tak pro sebe, a nevím, co s tím, asi nic,“ říká Marie Benetková, jejíž román je zároveň milostným příběhem i kronikou undergroundu. Ona je zběhlá pekařka a on zahradní architekt a muzikant. Olgu i Vilíka spojuje láska k přírodě a touha po svobodě, oba to jsou povahou solitéři, co největší štěstí zažívají v komuně nedaleko Prahy. Olga v té době jezdí do práce v zámeckém parku na koni, a Vilík tam diriguje partu intelektuálů, než ho přímo v práci zatkne Státní bezpečnost. Následuje monstrózní proces, výhrůžky a výslechy, po tragické ztrátě druhého dítěte se Olga s Vilíkem rozhodnou emigrovat. Úsporný styl románu umocňuje i řada různorodých tónů: je tu absurdní humor dobrovolně zvoleného blázince, hrůzná groteska estébáckých sledovaček („objekt opustil objekt“), melancholie emigrantských snů i erotické jiskření.

Kdo měl rozum, nerodil děti do války, jenže Vilíkova matka Drahuš náhodou otěhotněla. Doma už měla dva modrooké kluky a bratr profesor jí napsal dopis. Vyjadřoval v něm vážné znepokojení nad tím, že Drahuš klesá na úroveň nezodpovědných proletářských žen: „Tři děti, a k tomu ve válce!“ Potrat nepřipadal v úvahu, Drahuš byla poctivá katolička.

————————————————

Vychází už druhá kniha v pořadí od dvojice Svěrák–Smoljak, autorů známé postavy Járy Cimrmana, kteří jsou podepsaní také pod celou řadou českých filmů. Najdete tu filmy, které se nevešly do jejich první knihy Filmových komedií.

Filmové komedie II.

Autor: Ladislav Smoljak, Zdeněk Svěrák, Jaroslav Wiegel

Počet stran: 260
Vazba: vázaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-271-0003-3
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Filmové komedie II. vydalo nakladatelství Cosmopolis.

V této knize na vás čekají takové pecky jako Jára Cimrman ležící, spící, Kulový blesk, Nejistá sezóna, Rozpuštěný a vypuštěný a Trhák. Filmovými komediemi II se uzavírá kompletní filmová tvorba této populární autorské dvojice. A pozor – při čtení vás překvapí i takové pasáže, které se do filmů nevešly! Ať se vám hezky čte, usmívá i vzpomíná…

Z vrat traktorové stanice vyjíždí traktor. Jeho motor spokojeně bafá na volnoběh. Na kapotě se skví bílou barvou vyvedený nápis MÁŇA. Míří si to svahem rovnou k rybníku. Vjede do vody a zvolna v ní mizí.
Na dvoře stanice stojí obklopen muži v montérkách asi dvacetiletý chlapec ve svátečním oděvu.

Projděte si také celou ukázku.

Byli jsme i u křtu knihy, podívejte se na naši reportáž!

———————————————

Česká scéna je bohatá i na detektivní příběhy, které ale nejsou nutně situovány do našeho prostředí. Vydejte se s českou knihou do Japonska, kde na hlavní hrdinku čeká pátrání plné nebezpečí…

Dům s vypůjčeným výhledem

Autorka: Martina Leierová

Počet stran: 352
Vazba: vázaná
Formát: 137×206 mm
ISBN: 978-80-7577-190-2
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Dům s vypůjčeným výhledem vydalo nakladatelství Host.

Kniha, v níž jde o život i hledání jeho smyslu.

Život v rodném městě mohl být pro novinářku Zou příjemný a jednoduchý, kdyby se konečně dokázala usadit. Jenže Zou to zase táhne pryč. Přijímá proto nabídku sběratele umění Kaisera, aby našla tajemného padělatele obrazů. Pátrání ji zavede nejprve do New Yorku a poté do Japonska. Zde se Zoa ocitá v neznámém světě, k němuž patří zemětřesení a tajfuny a kde se k jejímu zděšení téměř nedomluví anglicky. Japonsko ji ale okouzlí, a to i díky setkání s malířem Tomohirem. Jenže kdo tento výjimečně talentovaný umělec vlastně je? Vzájemné souznění se nečekaně mění v nebezpečné drama a Zoa musí hledat úkryt v prostředí, které nezná a kde na každém kroku vyčnívá.

První román Martiny Leierové v sobě spojuje dramatický příběh s detektivní zápletkou, psychologickou prózu o hledání sebe sama, stejně jako dobrodružné cestování po Japonsku a poznávání jeho bohaté kultury.

Venku je krásně, mnohem tepleji, než se zevnitř zdálo. Zoa sjíždí na kole značky Nirvána k řece. Když ji mine třetí amatérský cyklista ve sportovním dresu a nespokojeně cosi sykne směrem k její poklidné jízdě, Zoa se na to vykašle a odbočí z cyklostezky. pojede jinudy, přes most, jen na chvíli zaváhá, kde zabočit. Vpravo? Až tamhle, dál? Najednou přijíždí do míst, kde ještě nikdy nebyla.

Neváhejte si prolistovat celou ukázku.

Více o knize či autorovi si můžete přečíst v našem článku věnovanému knize.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Kterého českého spisovatele máte nejraději? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeLední medvěd

Mann, Jindřich

Labyrint, 2017

zobrazit info o knizeNapravená

Sasková, Lucia

Motto, 2017

zobrazit info o knizeNeradost

Novotný, Karel

Publishing Family, 2017

zobrazit info o knizeZlatý z nebe

Benetková, Marie

Argo, 2017

zobrazit info o knizeFilmové komedie II.
Jára Cimrman ležící, spící - Kulový blesk - Nejistá sezóna - Rozpuštěný a vypuštěný - Trhák

Smoljak, Ladislav – Svěrák, Zdeněk – Weigel, Jaroslav

Cosmopolis, 2017

zobrazit info o knizeDům s vypůjčeným výhledem

Leierová, Martina

Host, 2017

Napsat komentář