Filmové komedie II.

filmove-komedie-2-krest
Literární dílo a film. Vztah, v němž nejčastěji jde o slovesnou předlohu a její vizuální adaptaci. Ale – jak už to někdy bývá – i pravidla mají své výjimky. A tak je to i v tomto případě: dle scénáře natočený film dostává svoji knižní beletrizovanou podobu. S tímto dalo by se říci račím postupem se setkáváme jak v zahraničním prostoru, tak – v uplynulých dnech znovu – v prostoru českém.


Na čtvrtek 2. listopadu 2017 od 17 hodiny připravil Palác knih Luxor společně s nakladatelským domem GRADA Publishing prezentaci a křest knihy Filmové komedie II. autorské dvojice Ladislav Smoljak a Zdeněk Svěrák. Dle titulu je patrné, že se jedná o druhý svazek (prvý vyšel v minulém roce), obsahující další pětici komedií: Kulový blesk, Jára Cimrman ležící spící, Rozpuštěný a vypuštěný, Nejistá sezóna a Trhák. Představení knihy se zúčastnili Zdeněk Svěrák, David Smoljak (syn Ladislava Smoljaka) a odpovědná redaktorka Romana Homonická. Pořad moderovala Hanka Koutná.

Prezentaci zahájila Romana Homonická, která pohovořila o klíči, dle něhož byly komedie do jednotlivých svazků vybírány. Kritériem se stala popularita; editoři si nepřáli, aby na prvním místě stanuly filmy sklízející u diváctva větší obdiv. Proto hodně úspěšné filmy byly spravedlivě rozděleny a umístěny mezi ty méně úspěšné.

Následující blok povídání zahajuje Hanka Koutná otázkou, která se coby refrén opakuje pokaždé, když přichází řeč na další komedii v knize obsaženou: Co se vám vybaví při filmu Jára Cimrman ležící spící, Kulový blesk atd.?

filmove-komedie-krest

zleva: David Smoljak, Zdeněk Svěrák, Romana Homonická

Nelze zde zachytit reakce na všechny filmy, tak alespoň odpovědi nejucelenější. Zazní-li název komedie Kulový blesk, Zdeňku Svěrákovi vytane na mysli stěhování jeho přítele, literárního teoretika Vladimíra Karfíka. Směna pěti bytů najednou není vůbec jednoduchá, jde o „hrozně logistickou věc, Vladimír si na to musel najmout univerzitního profesora“. A autor scénáře se přiznává, že tuto komedii má moc rád.

„Já ji mám nejradši,“ přidává se David Smoljak, „nejen proto, že jsem v ní hrál nešťastníka s kulhavou nohou. Scéna, kdy táta sedí pod Einsteinovou podobou a kamera švenkne z Einsteinovy tváře na obličej táty, ukáže se ta jejich vzájemná podoba.“

Reakce moderátorky byla spontánní: „A pátrali jste po nějakých společných kořenech?“ David Smoljak přiznává, že v tomto ohledu rodina provedla nějaká bádání a že příbuznost nelze vyloučit.

Komedie Nejistá sezóna Zdeňku Svěrákovi evokuje okolnosti, za nichž vznikala. Byla doba tzv. perestrojky a oba autoři si řekli, že natočí film o malém divadelním souboru, který je režimem trpěn.

„Při schvalování snímku jsme jim (těm, kteří rozhodovali o bytí či nebytí díla) řekli, že je to dokument. Buď povolíte vše, nebo nic. Měnit film nebudeme. Po zhlédnutí komedie nám řekli: ‚Máte to schválený.‘ Báli se. Ale dávali to jen na perifériích.“

Poslední z komedií do svazku zahrnutých je film Trhák. Jak na něj zavzpomínal Zdeněk Svěrák?

zleva: David Smoljak, Zdeněk Svěrák, Romana Homonická, Hanka Koutná

zleva: David Smoljak, Zdeněk Svěrák, Romana Homonická, Hanka Koutná

„Když se Ladislav Smoljak chtěl stát režisérem, potřeboval scénář a mít zkušeného režiséra jakožto supervizora. Jím se stal Zdeněk Podskalský. Ten nás pak pozval do své věže na Malostranském náměstí a požádal, abychom mu napsali scénář coby parodii na muzikál… Psali jsme bez muziky, nevěděli jsme, kdo tam co dodá. Podskalský tam chtěl mít pět autorů, tedy pět šlágrů. Jsou tam jen dva. Bavilo nás to. Čím blbější scény tam jsou, tím jsou oblíbenější. Paradoxem je, jak se z takového filmu stal film kultovní. Dobrý nápady se zúročí.“

zdenek-sverak-autogramiadaA Hanka Koutná dodala: „Trhák je aktuální film, je to parodie na některé současné televizní pořady.“

Povídání o filmových komediích bylo tak barvité, že – byť byli vyzváni – návštěvníci prezentace žádné dotazy nekladli. A tak přišel čas na závěrečný akt, totiž na křest knihy a následující autogramiádu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeFilmové komedie II.
Jára Cimrman ležící, spící - Kulový blesk - Nejistá sezóna - Rozpuštěný a vypuštěný - Trhák

Smoljak, Ladislav – Svěrák, Zdeněk – Weigel, Jaroslav

Cosmopolis, 2017

Napsat komentář