Knižní tipy pro Ježíška

Knizni-tipy-pro-Jeziska
Traduje se, že knihy patří mezi jedny z nejvděčnějších darů, jejichž prostřednictvím si lidé dělají radost při různých příležitostech. Začtěte se do našeho článku a nechte se inspirovat bezmála desítkou nových titulů, kterými můžete obdarovat své přátele a blízké.

Na Vánoce se vždy nejvíce těší hlavně naši nejmenší. Udělejte jim radost bohatě ilustrovanou knihou, která podnítí jejich fantazii k vyprávění vlastních příběhů!

O kouzelném semínku

Vyprávěcí knížka pro děti předškolního a mladšího školního věku je založená především na inspirativních ilustracích doplněných jednoduchými, avšak pečlivě volenými otázkami, díky nimž děti samy rozvíjejí a vyprávějí příběhy a vydávají se na cestu do vlastní fantazie, aniž by byly někým ovlivňovány a směrovány. Knížka nabízí různé možnosti pro vyprávění – díky návaznosti jednotlivých otázek lze vymýšlet příběh, který se bude prolínat celou knihou, stejně dobře ale dovoluje použití obrázků a otázek izolovaně.
Je určená všem dětem, nicméně ji hojně využijí i rodiče, vychovatelé školních družin, pedagogové základních a mateřských škol a učitelé dramatické a výtvarné výchovy, kterým poslouží jako podklad pro jejich práci.

Rozvíjíme dětskou fantazii
Autorka: Olga Zemanová
Ilustrace: Hana Klímová

Počet stran: 64
Vazba: vázaná
Formát: 172×222 mm
ISBN: 978-80-262-1262-1
Doporučená cena: 229 Kč

Knihu O kouzelném semínku vydalo nakladatelství Portál.

ukazka-z-knihy-O-kouzelnem-seminku

Prolistujte si také ostatní stránky z nabízené ukázky.

————————————————

Každého, kdo se zajímá o historii a zbraně, jistě zaujme titul Zimní pevnost. Příběh z období druhé světové války cílí na továrnu, v níž se vyrábí těžká voda – klíč k atomové bombě…

Zimní pevnost

Píše se rok 1942 a nacisté jsou na nejlepší cestě stvořit jako první zbraň nevídané ničivé síly. Mají fyziky. Mají uran. Už potřebují jen získat dostatečné množství jediné látky: těžké vody, která se vyrábí v norském Vemorku, jediné továrně svého druhu na celém světě.
Spojenci vědí, že továrnu musejí zničit. Ale jak mají proniknout do pevnosti, která je postavena na strmém útesu na jednom z nejchladnějších a nejnehostinnějších míst na Zemi? Na scénu vstupuje Leif Tronstad, vynikající norský vědec, který dramaticky uprchne ze své vlasti, aby Spojencům prozradil, jak je továrna důležitá – a jak se dá infiltrovat. Zimní pevnost čerpá z pokladnice přísně tajných dokumentů a dosud nezveřejněných deníků a dopisů samotných sabotérů. Vypráví poutavý příběh o vědci, jenž se stal vrchním špionem, o přežití v divoké přírodě, sebeobětování pro vlast, gestapáckých raziích, katastrofálních nezdarech a o operaci, která na poslední chvíli vzala Hitlerovi šanci získat atomovou bombu.

Někdo musí Hitlera zastavit, aby nezískal atomovou bombu
Autor: Neal Bascomb
Přeložil: Tomáš Jeník

Počet stran: 350
Vazba: vázaná
Formát: 155×237 mm
ISBN: 978-80-7252-693-2
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Zimní pevnost vydalo nakladatelství Práh.

Nacisty okupované Norsko, 27. února 1943

Devět sabotérů v neuspořádaném zástupu postupovalo po úbočí hory. Spíš než matným měsíčním svitem se mladí muži nechali vést svým instinktem. Proplétali se mezi shluky borovic, traversem sjížděli po příkrém nerovném terénu, zbrázděném puklinami a pokrytém sněhovými závějemi. V bílých maskovacích kombinézách navlečených přes britské armádní uniformy připomínali ze všeho nejvíc lesní přízraky. Pohybovali se tiše jako duchové, naprosté ticho rušilo jenom svištění lyží na sněhu a občasné ťuknutí hůlky do přehlédnuté větve. Teplý vítr, který vanul Vestfjorským údolím, ztlumil i tyhle zvuky. Doufali, že stejný vítr nakonec zamete i jejich stopy.

————————————————

Učitelé českého jazyka a literatury, redaktoři, publicisté, zkrátka všichni, pro něž je naše mateřština důležitá, si rádi počtou o jejím vývoji v České publicistice mezi dvěma světovými válkami.

Česká publicistika mezi dvěma světovými válkami

Česká publicistika mezi dvěma světovými válkami procházela obdobím nebývalého rozkvětu. Kniha se zaměřuje na významné publicistické žánry tohoto období (např. komentář, úvodník, fejeton, sloupek, reportáž, recenze) a sleduje i literární časopisy té doby. Představuje celou řadu výrazných kulturních osobností (např. bratry Čapkovy, E. Basse, K. Poláčka, F. Peroutku či B. Fučíka), které formovaly kulturní a mnohdy i politické dění za první republiky. Text je doplněn bohatým obrazovým materiálem, přibližujícím nejen tyto osobnosti, ale i titulní strany nejfrekventovanějších novin a časopisů.

Autorky: Jana ČeňkováBarbora Osvaldová
Počet stran: 204
Vazba: brožovaná
Formát: 158×232 mm
ISBN: 978-80-200-2754-2
Doporučená cena: 265 Kč

Knihu Česká publicistika mezi dvěma světovými válkami vydalo nakladatelství Academia.

Naše meziválečná žurnalistika, na rozdíl od zahraničních titulů, byla silně spjata s politickými stranami. Tento vztah byl založen už za Rakouska-Uherska a pokračoval po roce 1918. Politické strany sice nemohly noviny a časopisy vlastnit, nicméně bylo možné se dovědět, které strany je list orgánem, například pod hlavičkou periodika. Praxe postupně vedla k tomu, že se tituly shromažďovaly v koncernech, které tiskly jak orgány politické – což byly většinou raníky – tak večerníky, kde se více hledělo na pestřejší skladbu. Koncerny vydávaly také takzvané hlavičkové listy, kdy se název odlišoval, ale obsah býval totožný, někdy s drobnými krajovými nuancemi. Tiskly také časopisy určené různým skupinám čtenářů (například ženám, mládeži, dětem). (str. 17, 18)

Celou ukázku najdete na stránkách nakladatele.

————————————————

Svým rodičům či prarodičům můžete pořídit titul, který uzavírá úspěšnou knižní sérii Retro ČS. Nechte vaše blízké zavzpomínat na závěrečnou fázi československého socialismu.

Retro ČS 3

V dalším pokračování knihy Retro ČS si čtenář konečně užije i trochu zaslouženého odpočinku, dokonce i neplánovaného. Expedice do časů socialismu startuje během uhelných prázdnin zkraje roku 1979, ale autor se jak textem, tak i již tradičně bohatým obrazovým doprovodem zaměřuje na trávení volného času a zejména cestování před tímto datem i po něm. Třetím dílem se uzavírá úspěšný knižní cyklus, kterým Michal Petrov navázal na svůj televizní a později také rozhlasový projekt. Jako pamětník závěrečné fáze československého socialismu nabízí čtenářům vedle obecné informační hodnoty, za niž s prvním a druhým dílem získal ocenění odborníků, i řadu osobních postřehů. Téma a jeho zpracování mu přinesly úspěch i u široké čtenářské obce – první dva díly trilogie Retro ČS se staly knižními bestsellery ve své kategorii. Probuďte i s tím třetím své zasuté vzpomínky. Vydejte se na CESTU.

(povolená) dovolená
Autor: Michal Petrov

Počet stran: 344
Vazba: vázaná
Formát: 235×255 mm
ISBN: 978-80-7565-187-7
Doporučená cena: 498 Kč

Knihu Retro ČS 3 vydalo nakladatelství Jota.

ukazka-z-knihy-Retro-CS-3

Pokračujte ve čtení ukázky, a pokud jste o sérii zatím neslyšeli, mrkněte také na první a druhý díl.

————————————————

Milovníků napínavých příběhů existuje plno a zpravidla platí, že detektivek není nikdy dost. Nic proto nezkazíte, když vyberete Muže naruby a jeho hrůzu nahánějícího vlkodlačího zabijáka!

Muž naruby

Horami na jihu Francie obchází vlk-zabiják. Nejdřív trhá jen ovce, když ale zardousí první lidskou oběť, začnou krajem kolovat řeči o návratu vlkodlaka, „muže naruby“, a zemi zachvátí strach zděděný po předcích. Sérii násilných úmrtí se pokouší přijít na kloub podivné trio: ovčák zvaný Bača, mladý Soliman s černou pletí a Pařížanka Camille, velká, věčná a unikající láska komisaře Adamsberga. Komisař sice vstupuje do dění pozdě, ale jen a jen on může celý případ vyřešit. Nové vydání dalšího případu komisaře Adamsberga.

Autor: Fred Vargas
Přeložil: Tomáš Kybal

Počet stran: 272
Vazba: vázaná
Formát: 140×215 mm
ISBN: 978-80-257-2299-2
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Muž naruby vydalo nakladatelství Argo.

Jak už bylo řečeno, detektivek není nikdy dost! A Fred Vargas je mimo jiné i autorem knih V mrazivých časech a Muž s modrými kruhy. Neváhejte a nechte se nalákat našimi recenzemi na ně!

————————————————

Říká se, že smích léčí – není proto nic jednoduššího, než zajít do obchodu a sáhnout po nějaké humorné knize. Vykouzlete svým blízkým úsměv na tváři například s Velkou knihou vtipu od Jiřího Wintera-Neprakty.

Velká kniha vtipu

Velká kniha vtipu přináší průřez tvorbou kreslíře, karikaturisty, ilustrátora a humoristy Jiřího Wintera-Neprakty, který se proslavil svým svérázným humorem, a jeho vtipy nechyběly v žádném z čísel populárního Dikobrazu.
Jiří Winter-Neprakta je považován za krále českého humoru. Obliba jeho vtipů je v tom, že dokázal vytěžit z jednoduchého námětu vždycky nějakou absurditu. Kritici dodnes oceňují, že nikdy nekarikoval „prohnilé kapitalisty“, byť za to byl v době normalizace dvojnásobný honorář. Témata jeho vtipů jdou od historie přes sex, zvířata až po strašidla. Vtipy Jiřího Wintera-Neprakty se staly jedním ze symbolů kresleného humoru (a možná i vtipů jakožto druhu humoru vůbec). Stojí za to si připomenout průřez jeho tvorbou. Takto souborné dílo nebylo dosud nikdy vydáno. Vybrané vtipy určitě potěší všechny milovníky dobrého českého humoru.
SKVĚLÝ ČESKÝ HUMOR I DÁREK pro kamarády, rodiče i prarodiče!

Autor: Jiří Winter-Neprakta

Počet stran: 256
Vazba: vázaná
Formát: 216×276 mm
ISBN: 978-80-271-0447-5
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Velká kniha vtipu vydalo nakladatelství Cosmopolis.

————————————————

Pokud máte doma někoho, kdo rád vaří, a zároveň dbá o své zdraví, právě jste narazili na ideální dárek pro něj! Luštěniny bohatě pokryjí vše zmíněné a ještě mnohem více.

Luštěniny

Kuchařka plná snadných a lákavých receptů s čočkou, cizrnou, fazolemi, hráškem a dalšími, méně obvyklými druhy luštěnin.
Současné trendy ve vaření znovu objevují zdánlivě obyčejné a často neprávem opomíjené luštěniny. Není divu, s jejich pomocí uvaříte takřka cokoliv – nejen hlavní jídla, ale i předkrmy, polévky nebo skvělé dezerty. Pokud luštěniny zařadíte do svého jídelníčku, jistě nebudete litovat, ve své nenápadnosti totiž skrývají mnoho výhod.
Jsou:

  • levné
  • bezlepkové
  • ideální pro udržení optimální váhy
  • skvělým zdrojem bílkovin, složených sacharidů a vlákniny
  • bohaté na antioxidanty, minerály a kyselinu listovou

Autorka představuje různé druhy luštěnin i ideální způsob jejich přípravy. Kuchařka je přehledně rozdělena do šesti kapitol podle barvy luštěnin: bílé – černé – zelené – žluté – červené – hnědé. Najdete mezi nimi všeobecně známé druhy jako hrášek, čočku či cizrnu, ale i exotické luskoviny jako fazolky edamame, adzuki či mungo nebo třeba černou čočku beluga. Obohaťte si jídelníček o množství barev i chutí!

Autorka: Georgina Fuggleová
Přeložila: Lenka Kerumová

Počet stran: 176
Vazba: brožovaná
Formát: 210×240 mm
ISBN: 978-80-7359-538-8
Doporučená cena: 379 Kč

Knihu Luštěniny vydalo nakladatelství Metafora.

————————————————

Někteří v knihách ocení napětí, jiní historii, někdo preferuje spíše odborné publikace a pak jsou tu tací, kteří se zaměřují na surovou realitu všedního života. Jednu takovou knihu s velmi nelehkým životním údělem nabízí Chuligán.

Chuligán

Všichni máme dvě rodiny. Jednu, do které se narodíme, a druhou, kterou si sami vybereme. Heiko Kolbe zahřívá v ruce chránič zubů. V žilách mu pumpuje adrenalin. Spolu s dalšími hannoverskými chuligány se vydává do bitky proti Kolíňanům. Nepochybuje, že se jednou zapíšou do dějin. Zatím ale musí brát život takový, jaký je – jeho otec je alkoholik, matka rodinu dávno opustila, Heiko se živí podřadnou prací ve strýcově posilovně a bydlí v domě podivína, který organizuje psí zápasy a jehož největším přáním je vlastnit tygra. Heikův život jsou chuligáni. Pouze při rvačkách po jejich boku totiž dokáže zapomenout na všechno, co mu osud nenadělil – milující rodiče, partnerku, domov.
Chuligán je nahlédnutím do vnitřního světa outsidera a ztroskotance, drsného mladého muže s velkým srdcem, který se rve, aby ochránil svou partu a její odkaz.
Philipp Winkler se tímto příběhem zařadil do silné literární tradice – dává hlas těm, kteří nejsou slyšet.

Autor: Philipp Winkler
Přeložil: Viktorie Hanišová

Počet stran: 320
Vazba: pevná s přebalem
ISBN: 978-80-7577-126-1
Doporučená cena: 329 Kč

 

Knihu Chuligán vydalo nakladatelství Host.

„Dáš si taky? Třeba se z toho pak neposereš strachy.“ Zatlemí se na mě a já na něj taky. „Lepší mít nasráno v kalhotách než v hlavě, ty smažko.“ Zasměje se. Už je to dlouho, co jsem si naposledy dal lajnu. Při zavírání krabičky na mě vytasí fakáče. Strejda si zhluboka odkašle. Kai pokrčí ramenama a zastrčí krabičku zpátky do kalhot. Až moc dobře ví, jak Axel nesnáší, když se před zápasem něčím naperem. Dokonce ani koksem, kterej ti pořádně pročistí mozkovnu. Ale něčemu takovýmu nedokáže zabránit ani strejda Axel. Proto to nechává bejt, pokud se to moc nepřehání. Koneckonců tím ani on sám někdy nepohrdne. Spoustě z našich to dělá dobře na nervy. Nebo jsou to prostě obyčejný feťáci. Ale kdo to neudrží na uzdě, toho Axel nevezme. Aspoň ne na důležitý zápasy. Jako třeba dneska. (str. 11, 12)

Přečtěte si celou ukázku a nahlédněte do našeho článku, který vám o knize prozradí více.

————————————————

Závěrem tu máme něco pro všechny milovníky přírody. Pokud doma máte vášnivého zahrádkáře, nebo někoho, kdo rád chodí na procházky do lesa, Příběhy stromů je zaručeně potěší.

Příběhy stromů

Stromy nás obklopují jen zdánlivě tiše a němě. Buky, jabloně i ostatní druhy ve skutečnosti komunikují nejen mezi sebou navzájem, ale i s námi – pokud dokážeme porozumět jejich jazyku. Stromy přinášejí mnohem větší potěšení tomu, kdo ví, co v nich probíhá, kdo umí podle růstu a stavu listů nebo kůry poznat, jak se jim daří. Lesník Peter Wohlleben ve své knize nabízí překvapivé náhledy do světa stromů a napomáhá tak tomu, abychom se na ně dívali z jiné perspektivy. Díky vědomostem o stromech a ekologických souvislostech jejich existence o ně budeme moci i pečovat v souladu s přírodou. Odborné rady autora vám pomohou při výběru vhodného stromu na zahradu, při výsadbě a řezu nebo při péči o staré a nemocné stromy. Kniha pro všechny, kdo milují stromy, chtějí jim rozumět a správně o ně pečovat.

Co nám o sobě vyprávějí…
Autor: Peter Wohlleben
Přeložila: Magdaléna Pomikálková 

Počet stran: 192
Vazba: vázaná
Formát: 144×207 mm
ISBN: 978-80-271-0277-8
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Příběhy stromů vydalo nakladatelství Grada.

Portrét: Dub
Nejdůležitějšími druhy dubu v našich lesích jsou dub letní (Quercus robur) a dub zimní (Quercus petraea). Nad tím, jak málo toho věda o stromech ví, můžetem žasnout právě u dubu: oba druhy se navzájem kříží, vytvářejí křížence nejrůznějších vlastností a přesně vzato nemůže dodnes nikdo s jistotou říci, zda vůbec jde o dva různé druhy. Podobné je to se stářím – každé turisticky zajímavé místo se může pochlubit tisíciletými stromy, ale otcem těchto smyšlenek bývá často spíš přání než skutečnost. Dub pravděpodobně dosáhne jen zřídka věku 500 let. Na většině území mezi Alpami a severním mořským pobřežím byl totiž do doby, než krajinu začal cíleně proměňovat člověk, nejvíce zastoupen buk. (str. 10)

Prolistujte si celou ukázku.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeO kouzelném semínku
Rozvíjíme dětskou fantazii

Zemanová, Olga

Portál, 2017

zobrazit info o knizeZimní pevnost
Někdo musí Hitlera zastavit, aby nezískal atomovou bombu

Bascomb, Neal

Práh, 2017

zobrazit info o knizeČeská publicistika mezi dvěma světovými válkami

Čeňková, Jana – Osvaldová, Barbora

Academia, 2017

zobrazit info o knizeRetro ČS 3
(povolená) dovolená

Petrov, Michal

Jota, 2017

zobrazit info o knizeMuž naruby

Vargas, Fred

Argo, 2017

zobrazit info o knizeVelká kniha vtipu

Winter-Neprakta, Jiří

Cosmopolis, 2017

zobrazit info o knizeLuštěniny

Fuggleová, Georgina

Metafora, 2017

zobrazit info o knizeChuligán

Winkler, Philipp

Host, 2017

zobrazit info o knizePříběhy stromů
Co nám o sobě vyprávějí...

Wohlleben, Peter

Grada, 2017

Napsat komentář