Zavzpomínejte na to, co bylo před rokem 1989

retro-cs-perex
Vydejte se s námi na procházku do dějin některých oborů ekonomiky čtyř desetiletí po únoru 1948! Připomeňte si dobovou reklamu nebo socialistickou estetiku a oprašte své vzpomínky na tuto dobu! Vraťte se do minulosti s knihou Retro ČS!

Kniha Retro ČS (vydaná nakladatelstvím Jota) vás vrátí do let socialistického konzumu – k věcem každodenní spotřeby, které provázely (anebo v nedostatkové socialistické ekonomice naopak neprovázely) průměrného obyvatele Československa. Pestrý obrazový doprovod umožní každému připomenout si éru čtyř dekád před rokem 1989.

Retro ČS – Co bylo (a nebylo) za reálného socialismu 

Autor: Michal Petrov

Počet stran: 246
Formát: 230×250
Vazba: pevná s přebalem

Přečtěte si více o knize Retro ČS 
Prolistujte si také ukázku z knihy!

 

Již zítra můžete zajít na křest knihy a besedu s autorem! A pokud si knihu Retro ČS na místě zakoupíte, dostanete k ní i pravou Retro síťovku!

 

Tváří knihy je moderátorka Martina Hynková Vrbová.

Autor s pomocí vlastních zkušeností a na základě dobové reklamy alespoň částečně rekonstruuje regály socialistických samoobsluh. Využívá bohatství osobního archivu, který patří určitě k nejrozsáhlejším u nás. Nebojte se do něj nahlédnout a svět, v němž bylo leccos jinak, si připomeňte, anebo třeba vůbec pro sebe objevte.

Ten svět, kde železná opona jednak znamenala občanské nevolnictví, zároveň ale i bezpečí rezervace pro původní domácí výrobu a specifické značky. Ty, které jsme v porevoluční euforii stejně vášnivě odvrhli, jako se k nim po nasycení těmi globálními nadšeně vracíme. Nechejte se unést snímky toho, co jste měli rádi, ať už v ústech, nebo v dětském pokoji, kde ani jedna z hraček nepocházela z Číny.

Vydejte se proti proudu času do světa, který byl lecjaký, jen ne černobílý.

Ukázka z knihy

Žízeň jako trám

Když se pamětníci sejdou, aby zavzpomínali, co pili před rokem 1989 – a je jedno, zda se scházejí osobně anebo jen tak klábosí na internetu –, velmi často přijde řeč na první v Československu vyrobenou Coca-Colu a na to, jak výjimečné pití to bylo. Jako by to ostatní bylo běžné, všední a ne příliš zajímavé. To je typický příklad milosrdné paměti, protože ani ty nejběžnější limonády se nepily jedna za druhou. Standardní pití socialismu představoval nápoj zvaný „šťáva“. Nebylo to nic jiného než hodně sladký sirup zředěný většinou vodou z kohoutku a servírovaný proti všem zásadám stolování do porcelánového hrnku. To na šťávě vyrostly celé generace socialistických dětí a leckde na ní vyrůstají i děti kapitalistického Česka. Ovocné sirupy se prodávaly v drtivé většině v typizovaných čirých litrových lahvích nevábného, obézního vzhledu; korunová záloha, standardní korunkový uzávěr. Byly těžké a ulepené, pro caparta sotva přesahujícího pult kredence představovalo jejich zvedání značnou námahu – zvlášť když se dno láhve ještě přilepilo k podložce. Na čemkoli, co bylo za socialismu k pití, bylo typické, že bez otvíráku láhví či konzerv se k obsahu člověk téměř nedostal. Čechoslováci tak dodnes představují světovou špičku ve vynalézavosti při otevírání korunkových uzávěrů – zuby počínaje přes zednické kladívko a skládací metr až po hrnu stolu kombinovanou s mocným úderem dlaně…

O autorovi

Michal Petrov, který se narodil roku 1965 v Praze, vystudoval Obchodní fakultu Vysoké školy ekonomické. Po sbírání zkušeností v celé řadě redakcí se začal podílet na vzniku zpravodajského programu ČT24. V roce 2008 se stává duchovním autorem magazínu Retro. Díky výbornému zázemí archivu České televize, Národního filmového ústavu a nadšení celého přípravného týmu vznikl cyklus o úctyhodných 190 dílech, který si hned zpočátku získal přízeň diváků laických i odborných. Výrazem ocenění profesionálů se stala cena Elsa udělená magazínu Retro v roce 2009.

(Informace o knize a autorovi: nakladatelství Jota)


Nakladatelství Jota vydalo již více než 1000 titulů v mnoha edičních řadách. Publikuje tvorbu českých autorů i překlady z cizích jazyků. Patří mezi jedno z největších nakladatelství v České republice. Publikace se soustředí v několika edičních řadách.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeRetro ČS

Petrov, Michal

Jota, 2013

Zavzpomínejte na to, co bylo před rokem 1989 - DISKUZE

Počet reakcí: 1
  1. Gudrun Gudrun napsal:

    Dobrý den,
    dnes sem si na poště vyzvedla tuto knihu vyhranou v aukci, je parádní, díky, zavzpomínám si. Lenka

Napsat komentář