Hity Velkého knižního čtvrtku – podzim 2017 II.

Velky knizni ctvrtek
Minulý týden jsme vám představili první várku knih, které se na pultech knihkupectví objevily 19. října v rámci akce Velký knižní čtvrtek. Níže si představíme dalších pět vybraných titulů napříč žánry.

logo knizni ctvrtekVelký knižní čtvrtek je úspěšným projektem, který každoročně uvádí nové svěží tipy pro nadcházející čtenářskou sezónu. Jedná se o společnou akci tuzemských nakladatelství a knižní distribuce Kosmas. Organizátoři se inspirovali ve Velké Británii, kde se akce podobného typu s velmi dlouhou tradicí pod názvem „super Thursday“ těší značné oblibě.

——————–

Nakladatelství Druhé město vydává knihy od začátku roku 2006. Jeho majitelem je Martin Reiner (dříve Pluháček), nakladatelství sídlí v Brně. Druhé město nahradilo na vydavatelském trhu zaniklý Petrov. Petrovu, který působil na české scéně patnáct let a postupně se stal jedním z nejvýznamnějších českých nakladatelství, se  Druhé město podobá ediční skladbou, orientovanou na původní českou tvorbu. Liší se především rozsahem produkce,  a také tím, že se bude soustřeďuje výhradně na vydávání knih a nevěnuje se žádným vedlejším kulturním aktivitám.

druhe-mesto

Vzpomínáte si na Krátké pohádky pro unavené rodiče? Jejich autor přišel po deseti letech s volným pokračováním. Hlavní dětští hrdinové zestárli, ale o příhody stále není nouze…

Volné pokračování knížky Krátké pohádky pro unavené rodiče, která vyšla již před deseti lety. Za tu dobu se pochopitelně pár věcí změnilo: Sáře nejsou čtyři, ale čtrnáct, a Báře neméně kritických dvanáct. Tatínek je ale pořád známý herec a maminka stále lékárnice. Jak si možná vzpomínáte, dědeček Petr už zemřel, protože měl v břiše nádor jako ten tygr v pražské zoo. Co ale nevíte, je, že babička Vilma dostala Alzheimerovu nemoc, při které člověk často netrefí domů, schovává klíče do polévky nebo zapaluje záclony, aby lépe viděl na luštění křížovek. Tatínek je z podobných babiččiných příhod moc nešťastný. Když ale chtěl babičku odvézt do nemocnice pro staré lidi, maminka se nadechla a řekla, že je to zatím jediná babička Sáry a Báry, takže si ji musíme ještě minimálně sedm měsíců doma nechat. Tatínek uznal, že má maminka pravdu, ale potom mu začalo být divné, proč se přitom nadechla a hlavně proč řekla zatím…

Ukázka z knihy

Maminka se znovu zhluboka nadechla a na chvíli zavřela oči. Potom je otevřela a vysypala ze sebe, že její maminka, babička Jana, kupodivu stále žije, jen bude ještě sedm měsíců ve vězení, protože před lety dostala náhlý nervový záchvat, při kterém o sobě vůbec nevěděla, takže nechtíc zabila dědečka Emila sekyrou, a posledních patnáct let proto strávila v nápravně výchovném zařízení v Pardubicích. (str. 9)

Přečtěte si zbytek ukázky.

Nové pohádky pro unavené rodiče

Autor: Michal Viewegh
Ilustrovala: Radka Folprechtová

Počet stran: 80
Vazba: vázaná
Formát: 230×160 mm
ISBN: 978-80-7227-398-0
Doporučená cena: 199 Kč

Knihu Nové pohádky pro unavené rodiče vydalo nakladatelství Druhé město.

O autorovi

Michael Viewegh je český spisovatel a publicista. Narodil se do rodiny chemika a právničky. V roce 1980 maturoval na gymnáziu v Benešově. Poté začal studovat ekonomii na VŠE, ale studium nedokončil. Později však úspěšně vystudoval češtinu a pedagogiku na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Již od začátku studia v roce 1983 publikoval povídky v Mladé frontě. Po dokončení vysoké školy se krátce věnoval vystudovanému oboru – učil na základní škole v Praze 5 – Zbraslavi, ale už v roce 1993 učitelské povolání opustil. Stal se na dva roky redaktorem v nakladatelství Český spisovatel, pak ale definitivně přesedlal na dráhu spisovatele z povolání. Jeho knihy vyšly v celkovém nákladu blížícím se dvěma milionům výtisků, byly již přeloženy do více než dvaceti jazyků a dočkaly se mnoha filmových a divadelních zpracování. Z jeho románů jmenujme např. Bůh v renaultu či Biomanželka (naše recenze).

Zdroj informací: Velký knižní čtvrtek

————————————————

Nakladatelství Slovart bylo založeno v Praze v únoru 1994 a od té doby vydalo více než 2000 titulů. Vydává licenční knihy předních světových nakladatelů, ale i domácích autorů převážně z oblasti dětské a populárně naučné literatury.

logo_www_Slovart

Manželům Brocketovým se narodí chlapec Barnaby, který k jejich překvapení umí létat. A jelikož oni vším nenormálním opovrhují, nechají svého syna letět. Ten naštěstí narazí na horkovzdušný balon, získá nové přátele a podnikne cestu kolem světa…

Manželé Brocketovi jsou úplně obyčejný, spořádaný pár a jsou na to náležitě pyšní – nad vším zvláštním či odlišným ohrnují nos. Jenže pak se jim narodí Barnaby, a hned jak přijde na svět, je nabíledni, že on obyčejný rozhodně nebude. K hrůze rodičů se chlapec vzpírá gravitačnímu zákonu… a létá.
Barnaby by se rodičům zoufale rád zavděčil, a proto se všemožně snaží udržet nohama na zemi. Marně. A tak jednoho osudového dne Brocketovi dospějí k závěru, že už toho mají dost. Když si chce Barnaby létat, tak ať si letí…
Šťastná náhoda však obelstěnému, vyděšenému a osamocenému Barnabymu přivane do cesty horkovzdušný balon s pozoruhodnou posádkou – a tak začíná chlapcova kouzelná cesta kolem světa, na níž ho postupně doprovází plejáda nezapomenutelných přátel.

Ukázka z knihy

Tohle je příběh Barnabyho Brocketa, a aby člověk Barnabyho pochopil, musí nejdřív pochopit jeho rodiče. Když se totiž někdo nějak odlišoval, nahá- nělo jim to hrůzu, a tak jednou provedli strašlivou věc, která měla ty nejotřesnější důsledky pro všechny jejich blízké.
Začneme Barnabyho otcem Alistairem. Alistair se považoval za úplně normálního muže. Vedl normální život v normálním domě a bydlel v normální čtvrti, kde normálním způsobem dělal normální věci. Měl normální ženu a dvě normální děti. (str. 7)

Nezapomeňte na zbytek ukázky.

Kromobyčejná pouť Barnabyho Brocketa

Autor: John Boyne
Přeložil: Petr Štádler

Počet stran: 240
Vazba: vázaná
Formát: 135×215 mm
ISBN: 978-80-7529-390-9
Doporučená cena: 269 Kč

 

Knihu Kromobyčejná pouť Barnabyho Brocketa vydalo nakladatelství Slovart.

O autorovi

John Boyne patří k nejznámějším a nejoceňovanějším irským spisovatelům. Vystudoval anglickou literaturu v Dublinu a tvůrčí psaní na University of East Anglia v Norwichi, kde také získal prestižní cenu Curtis Brown Award. Je autorem desítky románů pro dospělé a pěti knih pro děti a mládež. Mezi ně patří i mezinárodní bestseler Chlapec v pruhovaném pyžamu (naše recenze) – příběh o síle přátelství a nevinnosti ve světě barbarství, který se v roce 2008 dočkal i filmového zpracování. Jeho knihy byly dosud přeloženy do 51 jazyků. Za svou tvorbu získal John Boyne několik literárních cen a v roce 2015 také čestný doktorát na University of East Anglia, kde dnes pomáhá nadaným studentům formou stipendia. Kromě vlastní tvorby působí jako recenzent pro Irish Times a porotce několika literárních soutěží. Žije v Dublinu.

Zdroj informací: nakladatelství Slovart

————————————————

Nakladatelství PROSTOR vzniklo v prosinci roku 1989 jako přímý pokračovatel samizdatové edice Prostor a stejnojmenné revue, která vycházela od roku 1982 v nepravidelných periodách. Nakladatelství se hlásí k hodnotám evropského liberalismu. Vedle beletrie se orientuje na historii a kulturní dějiny s přesahem do ostatních společenskovědních oborů.

prostor_logo

Díky režisérce Andree Sedláčkové můžete proniknout do prostředí filmových herců a poznat jejich všední i nevšední dny. Hlavní hrdinka musí překonat řadu překážek, bulvárem počínaje a nedůvěrou svého okolí konče.

Známá filmová režisérka (mj. Musím tě svést, Fair Play) vstupuje podruhé na pole literatury. Po úspěšném „románu ze svého života“ Moje pařížská revoluce (2014) nyní přichází s „románem ze společnosti“ Každý něco tají. Příběh z prostředí filmových herců a jejich všedních i svátečních dní nabízí nejen poutavé a napínavé čtení, ale klade také otázky, v jaké společnosti žijeme a jaké etické mantinely jsme schopni svému jednání klást. Čtenář bude vtažen do děje, kde se dobrá vůle náhle obrátí v pomluvu, kde ochota pro někoho něco udělat může být lehce zneužita. Známá herečka Lucie musí sehrát svůj osobní zápas nejen s bulvárem, jehož se stane obětí, ale i s nedůvěrou svého okolí a nakonec hlavně sama se sebou.

Ukázka z knihy

Vygoogluje si občanský zákoník a zdá se mu, že má Lucie svým způsobem pravdu, i v rámci dnešní legislativy se člověk může úspěšně bránit. Hledá spory, které hvězdy showbyznysu proti bulváru vyhrály, ale na žádný nepřijde, není jich nejspíš mnoho a bulvár o nich samozřejmě nepíše. Už chce počítač zaklapnout, když si všimne titulku: „Otec herečky Kučerové narazil: V Poslanecké sněmovně nemají zájem o nový zákon o ochraně osobnosti.“ Na fotografii je poslanec Kučera, kterého poznali nedávno v divadle. Objímá dceru, začínající herečku, u které bulvár odhalil, že hrála v pornu. K článku jsou dodané lechtivé snímky, kde nešťastnice stojí na čtyřech, prsa zakrytá zlatými hvězdicemi, za ní je rozkročený namakaný chlápek, jehož aktivita je zřejmá. (str. 47)

Podívejte se na pokračování příběhu.

Každý něco tají

Autorka: Andrea Sedláčková

Počet stran: 204
Vazba: brožovaná
Formát: 125×200 mm
ISBN: 978-80-7260-362-6
Doporučená cena: 227 Kč

 

Knihu Každý něco tají vydalo nakladatelství Prostor.

O autorce

Andrea Sedláčková se narodila v Praze v roce 1967. Ve třinácti letech začala hrát ve filmech, od patnácti let působila v amatérském divadle a zároveň studovala na Akademickém gymnáziu ve Štěpánské a na večerní Konzervatoři pro pracující, kde napsala pod vedením Ivana Vyskočila své první autorské texty. Na FAMU chodila do jednoho z nejsilnějších scenáristických ročníků, jaké se kdy urodily.  Emigrovala v létě roku 1989 do Paříže, kde získala pocit, že někam patří; že právě mezi zdejšími intelektuálními emigranty našla spřízněné duše. Překonala depresi a po roce práce nekvalifikované uklízečky, kdy se naučila mluvit francouzsky, se přihlásila na filmovou školu na katedru střihu. Ve Francii se jí narodil syn Karel a dcera Anna. Žije mezi Prahou a Paříží, kde stříhá celovečerní filmy, byla nominovaná na prestižní cenu César. V roce 2014 měl premiéru její dokumentární film Život podle Václava Havla a také celovečerní hraný film Fair Play o komunistickým státem organizovaném dopingu v osmdesátých letech. Na knižním poli debutovala v roce 2014 románem Moje pařížská revoluce, který mapuje její emigraci do Francie, zatímco v Československu propuká sametová revoluce.

Zdroj informací: Velký knižní čtvrtek

————————————————

Nakladatelství Argo vzniklo v roce 1992 a vydalo více než dva tisíce titulů. Snaží se také získávat a podporovat talentované autory a kvalitní překladatele. Díky tomu Argo za dobu své existence získalo pověst vydavatele kvalitní beletristické, historické i jiné odborné literatury, a to českého i zahraničního původu.

argo

Na konstábla Petera Granta čeká další případ. Tentokrát se musí vydat do západní Anglie, aby prošetřil zmizení dvou dívek. Zatímco na začátku to vypadá, že se nejedná o magii, vyšetřování ukáže přesný opak…

Když se ve vesnici Rushpool v západní Anglii začnou pohřešovat dvě jedenáctileté dívky, konstábl Peter Grant musí vytáhnout paty z Londýna, aby zjistil, jestli se na jejich zmizení nepodílelo něco nadpřirozeného. Jde o rutinní opatření a Nightingale je přesvědčený, že Peter bude mít v případu do večera jasno. Jenže Peter lidi v nesnázích nikdy neopouští, takže i když neobjeví žádné zjevné stopy po magických aktivitách, nabídne místnímu policejnímu sboru své služby, neboť ví, že při pátrání po nezvěstných je potřeba každé volné ruky. Netrvá však dlouho a ocitá se ve zběsilém závodě s časem, ve světě, kde hranice mezi realitou a světem skřítků a víl nikdy nebyly prostupnější…

Ukázka z knihy

BBC je coby instituce stará jen něco přes devadesát let. Což znamená, že Nightingale se ve společnosti rozhlasových přijímačů cítí natolik dobře, že má v koupelně digitální rádio. V něm při holení poslouchá Radio Four. Nejspíš předpokládá, že moderátoři jsou za mikrofony stále spolehlivě usazeni ve společenském oděvu, když cupují politika,  který je toho dne brzy ráno obětován v pořadu Today. (str. 9)

Doporučujeme

Peter Grant už řešil více případů, ve kterých hrály roli magické vlivy.

zobrazit info o knize  zobrazit info o knize  zobrazit info o knize  zobrazit info o knize

Záludné léto

Autor: Ben Aaronovitch
Přeložil: Milan Žáček

Počet stran: 259
Vazba: brožovaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-257-2249-7
Doporučená cena: 298 Kč

 

Knihu Záludné léto vydalo nakladatelství Argo.

O autorovi

Ben Aaronovitch (* 1964) jako dospělý rychle zjistil, že má talent pouze pro psaní a vcelku rychle se prosadil jako televizní scenárista. Pracoval pro proslulý anglický seriál Doctor Who či pro levnou space operu Jupiter Moon a posléze se pustil i do knižních dobrodružství proslulého Pána času. V devadesátých letech tak publikoval romány z řady Doctor WhoRemembrance of the Daleks (1990), Transit (1992), The Also People(1995) a So Vile a Sin (1997, ve spolupráci s Kate Ormanovou). Ve druhé polovině devadesátých let se však jeho literární kariéra dostala do slepé uličky, která ho dovedla k zaměstnání v síti knihkupectví Waterstones, což se ovšem ukázalo jako ideální šance začít psát vlastní příběhy. Vznikla tak úspěšná série městských fantasy s policejním konstáblem Peterem Grantem, započatá románem Rivers of London (2011, česky Řeky Londýna).

Zdroj informací: tisková zpráva nakladatelství Argo

————————————————

Kryštof čeká, až se mu narodí jeho svěřenec, aby se mohl stát andělem strážným. Do té doby musí počkat a během toho zvládne létat z jednoho maléru do druhého…

Anděl Kryštof je strážce učedník druhé třídy. Jednou z něj vyroste anděl strážný, jenže v tom je právě ta potíž. Neví se, kdy to „jednou“ bude. Podle Kryštofa nejlíp hned. Nemůže se dočkat, až se mu kluk, kterého má chránit, konečně narodí. I když dobře ví, že všechno má svůj čas. V nebi to totiž platí dvojnásob. V nebi je vůbec spousta věcí jinak než u nás na zemi. Ještěže je tu Kryštof, který nám to všechno objasní, zatímco lítá z maléru do maléru.

Ukázka z knihy

Jestli chcete slyšet nejžhavější nebeské novinky, musíte letět se mnou. Mám děsné fofry, poněvadž spěchám k nebeské bráně vyhlížet Samuela. To je můj starší brácha – Boží posel první třídy. Mně říkají Kryštof a jsem anděl strážce druhé třídy. Oběma nám hrozí parádní malér, což teda žádná žhavá novinka není. My totiž lítáme v maléru skoro nepřetržitě. Hlavně já. Jenže tentokrát to bude jinak a nejspíš si vysloužíme velkou pochvalu. Jestli všechno klapne, budou nás celá nebesa oslavovat a velebit. Mě asi trochu víc než Samuela, protože jsem dnešní skvělou akci tak trochu vymyslel. (str. 11)

Ohlasy na knihu

Malý skvost, který budou děti zbožňovat a jejich rodiče s potěšením číst. Je s podivem, že tu nebyl odjakživa.

- Lucie Vondráčková

Tak tohle se vážně povedlo! Milé, vtipné, originální. Do takového nebe se velice těším. Knížku mohu vřele doporučit i všem dospělým.

- Zbigniew Czendlik

Chtěli byste nebe na zemi? Tak tady ho kousek máte. Kryštofovy nebetyčné maléry jsou něco jako rodinný výlet na Nebeský den otevřených dveří. A věřte mi – já o tom něco vím. Mám s Anděly Páně jisté zkušenosti.

- Jiří Strach

Kryštofovy nebetyčné maléry

Autorka: Markéta Zahradníková

Počet stran: 280
Vazba: vázaná
Formát: 145×200 mm
ISBN: 978-80-257-2248-0
Doporučená cena: 298 Kč

 

Knihu Kryštofovy nebetyčné maléry vydalo nakladatelství Argo ve spolupráci s nakladatelstvím Triton.

O autorce

Markéta Zahradníková zatoužila být spisovatelkou. Troufalé, zvláště jste-li dyslektik, vaše literární tvorba čítá převážně vzkazy na ledničku a jejím vrcholem je jedna úspěšná žádost o prominutí penále. Jenže když konečně najdete své povolání, nesmí vás podobné prkotiny odradit. Její prvotina, knižní rozhovor s knězem Zbigniewem Czendlikem nazvaná Postel, hospoda, kostel (naše recenze), je toho dobrým důkazem. Mimořádný úspěch této knihy otevřel autorce cestu na pulty knihkupectví. I podruhé nás pozve do Nebe, ale tentokrát budou mít přednost děti.

Zdroj informací: Velký knižní čtvrtek

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNové pohádky pro unavené rodiče

Viewegh, Michal

Druhé město, 2017

zobrazit info o knizeKromobyčejná pouť Barnabyho Brocketa

Boyne, John

Slovart, 2017

zobrazit info o knizeKaždý něco tají

Sedláčková, Andrea

Prostor, 2017

zobrazit info o knizeZáludné léto

Aaronovitch, Ben

Argo, 2017

zobrazit info o knizeKryštofovy nebetyčné maléry

Zahradníková, Markéta

Argo, 2017

Napsat komentář