Rozšíření obzorů s naučnými knihami

vzdelani
Existuje mnoho věcí, které se stále zmenšují. Od pasů hubnoucích modelek až po životní prostor. Zato naše obzory bychom měli stále rozšiřovat. Následující pětice poučných knih plných zajímavých informací by nám s tím mohla pomoct.

Jezídové jsou v našich krajích poměrně neznámou náboženskou komunitou, jež však víc než kterákoliv jiná trpěla a trpí kvůli Islámskému státu. Kniha Karla Černého nám přibližuje její neradostnou situaci a ústrky ze strany vládnoucích elit.

Jezídové – komunita na útěku

Jednou z nejdramatičtějších událostí Blízkého východu posledních let byl útěk statisíců civilistů, kteří v roce 2014 na severu Iráku prchali před postupujícími jednotkami tzv. Islámského státu.
Mezi uprchlickými skupinami byli také příslušníci náboženské menšiny jezídů. Publikace právě na této komunitě ukazuje dopady ozbrojených blízkovýchodních konfliktů na civilisty. Kniha přibližuje perspektivu uprchlíků, ukazuje, jak chápou svou situaci a jak uvažují o alternativách (návrat domů, setrvání na území relativně bezpečného iráckého Kurdistánu, odchod za Západ). Roli v rozhodování přitom hrají i z vnějšku nepříliš zřejmé jevy, jako je špatná materiální úroveň či kmenové konflikty v uprchlických táborech, nedůvěra k irácké i kurdské vládě, ale také nedůvěra k vlastním elitám či bývalým arabským sousedům, diskrétně spolupracujícím s Islámským státem.
Publikace vychází z terénního výzkumu prováděného na jaře 2016 v severním Iráku. Je sondou do unikátního společenství jezídů, lze ji však číst i jako obecnější studii, která se do větší či menší míry týká i jiných společenství Blízkého východu.

Autor: Karel Černý

Počet stran: 232
Vazba: vázaná
Formát: 140×200 mm
ISBN: 978-80-7422-589-5
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Jezídové – komunita na útěku vydalo Nakladatelství Lidové noviny.

O autorovi

Karel Černý (* 1980) je sociolog. Vystudoval magisterský a doktorský program na katedře sociologie Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze. V současné době studuje doktorský program na Ústavu Blízkého východu a Afriky na téže fakultě. Absolvoval studijní pobyt v Petrohradě (2005) a byl lektorem angličtiny v Maroku (2009). Je stipendistou The German Marshall Fund of the United States (2009) a získal prestižní badatelské Fulbright-Masarykovo stipendium (2012–2013). Opakovaně pobýval na Kalifornské univerzitě v Santa Barbaře u profesora Marka Juergensmeyera, předního světového odborníka na náboženská hnutí.
Působí na Pracovišti historická sociologie Fakulty humanitních studií a na Pedagogické a Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Zabývá se sociologickými empirickými výzkumy, problematikou současného Blízkého východu a sociologickou teorií (historická sociologie, sociologie náboženství, konfliktu, války a sociální změny). Na tato témata pravidelně publikuje v odborném i periodickém tisku (Respekt, Přítomnost, Orientace Lidových novin).
Procestoval řadu blízkovýchodních zemí od Maroka přes Egypt a Turecko až po Írán.

Zdroj informací: Nakladatelství Lidové noviny

————————————————

Kdo je vlastně hitmaker? Jak pracuje? Jakou roli hraje takový člověk v současném hudebním průmyslu? Je to pro obyčejného smrtelníka nedosažitelný post, nebo se hitmakerem může stát téměř každý? Na tyto a další otázky odpovídá redaktor Derek Thompson.

Hitmakeři

Hitmakeři jsou nezbytností pro marketéry, píáristy, obchodníky, kreativce a umělce všeho druhu. Autor vás vtáhne do principů fungování popkultury a šíření hitů způsobem, který váš pohled na téma změní tak, že marketing a propagaci už nikdy nebudete dělat jako dosud.
Nic se nestává „virálním“. Pokud si myslíte, že populární filmy, písně či aplikace k vám přicházejí jen tak odnikud a v dnešním přeplněném mediálním prostoru dosáhnou úspěchu jen díky šeptandě, neznáte jejich skutečný příběh. Každý trhák má vlastní tajnou historii, a dokonce i ty nejoslnivější nápady zapadnou, nepodaří-li se jim spojit se správnou sítí.
Derek Thompson ve své knize odkrývá psychologii vkusu a fungování kulturních trhů, které nenápadně utvářejí naše životy. Boří sentimentální showbyznysové mýty o tvorbě hitů a ukazuje, že kvalita samotná k úspěchu nestačí, že nikdo nemá „dobrý vkus“ a že několik nejpopulárnějších produktů v dějinách dělil od úplného selhání jenom krůček. Hitmakeři představují kouzelnou výpravu za trháky popkultury a za nejcennějším platidlem 21. století – pozorností lidí.

Tajemství popularity v éře rozptylování
Autor: Derek Thompson
Přeložil: Filip Drlík

Počet stran: 344
Vazba: brožovaná
Formát: 143×214 mm
ISBN: 978-80-7555-026-2
Doporučená cena: 369 Kč

Knihu Hitmakeři vydalo nakladatelství Jan Melvil Publishing.

Ukázka z knihy

Jak dokázal George Lucas v 70. letech 20. století, nejúspěšnější vypravěči jsou často mistři koláží spojující prvky, které nikdy předtím nebyly použity pospolu, a vytvářejí překvapivé a zároveň povědomé příběhy. Povídky Leonardové byly prokazatelné trháky. Na stránce FanFiction.net přitáhly více než padesát tisíc komentářů a přes 5 milionů čtenářů.

Jednou z  jejích největších fanynek byla australská spisovatelka Amanda Haywardová. Seznámily se na  začátku roku 2010 na Twitteru a začaly si psát. V říjnu téhož roku Haywardová spustila Writer’s Coffee Shop, malé digitální nakladatelství se sídlem v Novém Jižním Walesu v Austrálii. Poté Leonardové nabídla, že její dílo vydá. Leonardová zpočátku neměla zájem. Ale když se z příběhu Master of the Universe stalo jedno z nejpopulárnějších vyprávění na celé síti FanFiction, Leonardová dostala strach, že by její práci někdo mohl ukrást a knižně ji vydat. Rozhodla se, že nejlépe udělá, když povídky vydá sama.

22. května 2011 opustila FanFiction. O tři dny později vydalo nakladatelství Writer’s Coffee Shop její dílo v měkké vazbě a jako e-knihu pod novým názvem a pseudonymem – Padesát odstínů šedi od E. L. James. (str. 185, 186)

Přečtěte si kompletní ukázkovou kapitolu.

O autorovi

Derek Thompson je uznávaným redaktorem časopisu The Atlantic, do něhož přispívá články o ekonomice a médiích. Pravidelně se podílí na podcastu Here and Now v National Public Radio a často vystupuje v televizi, včetně stanic CBS a MSNBC. Magazíny Inc. i Forbes ho uvedly na seznamu „30 pod 30“. Žije v New Yorku.

Zdroj informací: Jan Melvil Publishing (na stránce dole)

————————————————

Stejně jako mnoho domorodých kmenů, i moderní společenské skupiny se snaží odlišit svým zevnějškem. Kniha Caroline Youngové nám představí jednotlivé subkultury a způsoby jejich odívíní – od prvního impulsu až po současný stav.

Módní kmeny

Jedinečná publikace, která přináší přehled módních směrů a stylů mladých lidí v uplynulých sto letech. V knize se dozvíte, jaké oblékání je typické pro každou subkulturu, ať jde o teddy boys, hippies nebo punk, a jaké jsou jeho kořeny. Sleduje vývoj od emancipovaných tanečnic charlestonu přes swingující mládež, mods, rockery, hippies, pankáče a vyznavače emo stylu až po novodobé hipstery. Cesta každého stylu je zmapována od počátečního impulzu po odkaz, který ovlivnil a stále ovlivňuje další módní styly.

Autorka: Caroline Youngová
Přeložila: Ada Bartlová

Počet stran: 256
Vazba: vázaná
Formát: 175×218 mm
ISBN: 978-80-7529-340-4
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Módní kmeny vydalo nakladatelství Slovart.

Ukázka z knihy

ukazka-z-knihy-Modni-kmenyDalší náhledy z knihy najdete na stránkách Slovartu.

————————————————

Léčba je proces, který odstraňuje následky. Není ale lepší předcházet příčinám? Doktor Michael Greger si myslí, že ano. Rady, jak se vyvarovat životu nebezpečným chorobám, a mnoho dalších doporučení ke správnému životnímu stylu najdeme v jeho nové publikaci.

Jak nezemřít

Proč se spoléhat na léky a chirurgii, abyste se vyléčili z životu nebezpečných nemocí, když pomocí správných rozhodnutí můžete předejít tomu, abyste vůbec onemocněli?
Kniha JAK NEZEMŘÍT vám dá efektivní, vědecky ověřené rady týkající se životosprávy, abyste se vyhnuli těm největším zabijákům naší doby, kterými jsou srdeční onemocnění, rakovina prsu, rakovina prostaty, vysoký krevní tlak a cukrovka – a ukáže vám, jak ohromně pozitivní vliv může mít prostý výběr jídelníčku na vaše zdraví.

Postavena na nejmodernějších vědeckých studiích, kniha JAK NEZEMEŘÍT prozkoumává všechny nejčastější choroby, kapitolu po kapitole, a prozrazuje, jak a proč nás různé potraviny ovlivňují, a jak vyšší příjem určitých potravin a omezení jiných potravin může dramaticky zmenšit naše riziko onemocnění, a dokonce zvrátit působení nemoci.
S důrazem na individuální rodinnou historii a s vědomím, že každý potřebuje něco jiného, nabízí doktor Michael Greger praktické rady o životosprávě, aby vám pomohl učinit důležitá rozhodnutí týkající se vašeho jídelníčku a vy jste mohli žít delší a spokojenější život.

Objevte potraviny, které prokazatelně pomáhají prevenci před onemocněním a prodlouží vám život
Autor: Michael Greger
Přeložila: Marcela Nejedlá

Počet stran: 576
Vazba: brožovaná
Formát: 145×225 mm
ISBN: 978-80-8111-390-1
Doporučená cena: 499 Kč

Knihu Jak nezemřít vydalo nakladatelství Noxi.

Ukázka z knihy

Při studiu mě trápila jedna otázka: jestli se v medicínském světě ztratila informace, jak vyléčit nemoc, která je naším největším zabijákem, jaké další věci jsou v lékařské literatuře pohřbené? Rozhodl jsem se, že mým životním cílem bude to zjistit. Většinu let studia v Bostonu jsem strávil mezi zaprášenými policemi v suterénu Countwayovy lékařské knihovny na Harvardově univerzitě. Pak jsem si otevřel lékařskou praxi, ale ač jsem se každý den na klinice potkával s mnoha pacienty a mohl jsem najednou změnit životy celých rodin, věděl jsem, že je to stále jen kapka v moři. A tak jsem začal cestovat.

Rozhodl jsem se, že se s pomocí Americké asociace studentů medicíny jednou za dva roky objevím na každé lékařské škole v Americe a pokusím se ovlivnit generaci nových lékařů. Chci, aby už žádný lékař neabsolvoval školu bez znalosti tohoto nástroje – ozdravné síly potravin. Když nemusela na srdeční nemoc zemřít moje babička, neměli by na ni zemřít ani prarodiče nikoho jiného. V některých obdobích jsem měl i čtyřicet přednášek měsíčně. Přijel jsem do města, kde jsem měl přednášku při snídani v Klubu rotariánů, pak jsem měl přes oběd prezentaci na lékařské fakultě a večer jsem mluvil na komunitním setkání. Žil jsem v autě, u sebe jsem měl jen jediný klíč. Celkově jsem měl asi tisíc přednášek po celém světě.

Přečtěte si celou předmluvu.

O autorovi

Michael Herschel Greger (* 1972) je americký lékař, autor a profesionální řečník, který se věnuje tématům veřejného zdraví, obzvláště pozitivnímu působení přírodních surovin, rostlinných potravin a zdravé životosprávy a nebezpečnému vlivu živočisných produktů. Je veganem a zakladatelem stránky NutritionFacts.org.

Zdroj informací: Noxi

————————————————

Čtou Češi? A pokud ano, tak co a proč? Čtenářské zájmy v české kotlině dopodrobna rozebírá pan Jiří Trávníček. Pohled na naše čtenářství člení do tří různých perspektiv a věrněji tak přibližuje podstatu české čtenářské kultury.

Česká čtenářská republika

Kniha o současné české čtenářské kultuře vychází z anonymních čtenářských životopisů, které se nahrávaly v letech 2009–2015. Tyto výpovědi (celkem jich je 138) slouží jako základ pro trojí pohled na naše čtenářství. Úhel generační portrétuje čtyři generace (rozhlasovou, televizní, počítačovou a internetovou), konkrétně to, čím musely projít a jaké jsou jejich dominanty. Druhá perspektiva (fenomény) se zabývá tematickými průsečíky, tedy tím, co z jednotlivých čtenářských životopisů vyplynulo – například Babička, detektivka, film a kniha, odpadlictví, povinná četba, Švejk, tipaři, zákazy a další. Třetí úhel (životopisy) přináší devět životních čtenářských příběhů, které jsou něčím typické a zároveň něčím podnětné, to vše s malou interpretační nápovědou.

Generace, fenomény, životopisy
Autor: Jiří Trávníček

Počet stran: 446
Vazba: vázaná
Formát: 163×233 mm
ISBN: 978-80-7491-850-6
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Česká čtenářská republika vydalo nakladatelství Host.

Ukázka z knihy

Životopisy (biografie či autobiografie), ať už v podobě fiktivní či faktografické, se těší neustálé popularitě. Čím to? Není to jen touha číst o „jiných“, tj. těch, kteří se nějak proslavili, zažili něco neobvyklého… a tím utíkat sami před sebou? Tedy typický autorský i čtenářský eskapismus? „Biografie jako forma neoburžoazní literatury“ – tvrdí Siegfried Kracauer – „je znamením úniku; přesněji vytáčky“; „je to jedna z forem stabilizovaného měšťáctví“. Snad nejenom. V životopisných textech totiž čteme vždy i sami sebe, své „jiné“ možnosti, na něž nedošlo, nebo takové, jež mají mnoho společného s tím, co jsme prožili i my sami, aniž jsme o tom kdy předtím věděli. Biografický žánr je tedy ve stejné míře útěkem před sebou samými jako zrcadlem nás samých. (str. 27)

Pokračujte ve čtení ukázky a přečtěte si také naši recenzi.

O autorovi

Jiří Trávníček (* 1960) je literární vědec a kritik, editor a vysokoškolský učitel. Je autorem několika knih: Poezie poslední možnosti (1996), Na tvrdém loži z psího vína (1998, se Zdeňkem Kožmínem), Příběh je mrtev? (2003), Vyprávěj mi něco… (2007), Čteme? (2008), Čtenáři a internauti (2011), Překnížkováno (2014), Knihy kupovati (2014, se Zdeňkem Šimečkem), Reading Bohemia (2015); spoluautorem dvou knižních rozhovorů (s Arnoštem Goldflamem a Dušanem Šlosarem). Vydal rovněž publikaci čtenářských životopisů lidí věnujících se profesně knihám (Knihy a jejich lidé, 2013). Jeho texty byly publikovány v Bulharsku, Maďarsku, Německu, Polsku, Rakousku, na Slovensku, v USA, Velké Británii aj. V současné době je členem dvou mezinárodních týmů zabývajících se čtenářstvím.

Zdroj informací: Host


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJezídové – komunita na útěku

Černý, Karel

Nakladatelství Lidové noviny, 2017

zobrazit info o knizeHitmakeři
Tajemství popularity v éře rozptylování

Thompson, Derek

Jan Melvil Publishing, 2017

zobrazit info o knizeMódní kmeny

Youngová, Caroline

Slovart, 2017

zobrazit info o knizeJak nezemřít
Objevte potraviny, které prokazatelně pomáhají prevenci před onemocněním a prodlouží vám život

Greger, Michael

Noxi, 2017

zobrazit info o knizeČeská čtenářská republika
Generace, fenomény, životopisy

Trávníček, Jiří

Host, 2017

Napsat komentář