Letem světem

road
Máte rádi výlety po známých i méně známých místech zahalených rouškou tajemství? Pak jste tu dnes správně! Navštivte s námi třeba český Tetín nebo ruské jezero Bajkal. Vydejte se po stopách černých madon, odlehlých míst Vietnamu a ještě dál!

První kniha vás zavede do české minulosti – od kněžny Ludmily po nástup Přemyslovců. A také vám představí jedno z míst, jež mělo významný vliv na historický vývoj naší země. Nechte se pohltit úžasnou směsí mýtů a legend, jimiž je opředena zřícenina hradu Tetín.

Tetín svaté Ludmily

Tetín nesporně patří k významným místům české historie – na počátku 10. století se tu nacházel knížecí dvorec, vdovské sídlo kněžny Ludmily, která tady vychovávala svého vnuka Václava, budoucího českého knížete. Zde byla Ludmila také 15. září 921 zavražděna. S Tetínem a sv. Ludmilou jsou tak spjaty počátky christianizace Čech a nástup rodu Přemyslovců k moci. Zde se před tisíci lety spoluutvářela osobnost a duše českého království. Dávná minulost místa nezůstala stát zakletá do tetínských skal, ale ovlivňuje i naši budoucnosti.
Místa jako Tetín, která souvisí s národní identitou a spiritualitou, totiž jednou za čas, obvykle v časech proměn, ožívají a po staletých přestávkách opět promlouvají k národu.

Místo, dějiny a spiritualita
Autoři: Václav Cílek, Martin Majer, Radoslava Schmelzová a kol.

Počet stran: 240
Vazba: vázaná
Formát: 210×297 mm
ISBN: 978-80-7363-771-2
Doporučená cena: 499 Kč

Knihu Tetín svaté Ludmily vydalo nakladatelství Dokořán.

Václav Cílek (* 11. května 1955) geolog, klimatolog, spisovatel a popularizátor vědy. Vystudoval Přírodovědeckou fakultu Karlovy univerzity, obor geologie ložisek. Za Krajiny vnitřní a vnější a Makom. Kniha míst byl vyznamenán cenou Toma Stopparda za rok 2004. V roce 2007 získal Cenu ministra životního prostředí. V roce 2009 mu byla udělena cena VIZE 97 Nadace Dagmar a Václava Havlových. Václav Cílek spolupracuje s Českým rozhlasem a s Českou televizí, jako autor či spoluautor vydal přes třicet knižních titulů. Z nakladatelství Dokořán jsou to mimo výše zmíněné například Křivoklátsko, Střední Brdy, Kameny a hvězdy a další.

Martin Majer (* 1973) informatik a fotograf. Jeho profese, zájem o neživou i živou přírodu a rozvoj digitální fotografie ho po roce 2000 nasměrovaly právě k fotografování. Prvotní byl zájem o fotografii v podzemí přirozeném, jeskyních, i umělém, tedy nejrůznějších dolech, sklepeních a podobně. Hodně experimentoval spolu s Milanem Korbou s různými druhy osvitu. Tyto práce vyústily do několika knižních publikací o podzemí Prahy, Českého krasu i obecně celých Čech. V posledních letech jsou u něj ale častá i témata krajiny na povrchu a živé přírody, rád ale fotografuje i v industriálním prostředí. Byl také autorem nebo spoluautorem několika fotografických výstav.

Radoslava Schmelzová vystudovala dějiny umění a péči o kulturní dědictví na Ostravské univerzitě v Ostravě a teorii a historii designu a nových médií na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze, pracovala jako asistentka kurátora v Národní galerii v Praze, v Národním památkovém ústavu, ve čtrnáctideníku pro současné umění Ateliér. V současnosti přednáší teorii výtvarného umění na KALD DAMU v programu Divadlo v netradičních prostorech. Zabývá se současným uměním s přesahem ke krajině a kulturnímu dědictví.

Informace o autorech byly převzaty z webových stránek nakladatelství Dokořán.

————————————————

Bajkal je jezerem, jakému na světě není rovno. Patří totiž mezi nejstarší a nejhlubší jezera na světě, navíc je tak velké, že může směle konkurovat leckterému moři. Tato masa sladké vody skrývá mnoho krás a turistických možností. Více už vám prozradí pan Marek Šimíček.

Moře sladké vody

Bajkal člověka zláká, dostane, připoutá, očaruje…
A tak chceš zase! Každá záminka, proč znova spatřit onu krásu je hned a automaticky povýšena na vážný důvod…
Zopakovat to samé, protože za rok mohou být podmínky úplně jiné. Vyrazit po zimních výpravách v létě a zkusit kajak a své možnosti dopádlovat do míst, která jsou na bruslích pro hromady sněhu nedosažitelná…

A pak by to chtělo zažít ještě jaro, kdy se příroda probouzí. A taky podzim s jeho barvami. Vyzkoušel jsem tedy zatím kromě zimy alespoň to léto. Loď i pádlo se povedlo zajistit.
Nezbyl pak už žádný důvod, proč nezažít pár měsíců a několik set kilometrů plavby vlastní silou v tomto čarovném koutě naší Zeměkoule.
Stane-li se má cesta pro někoho návodem či povzbuzením k výpravě vlastní, bude to jen třešnička na skvělém zážitkovém dortu.
Po úspěchu titulu BAJKAL – PROCHÁZKY PO ROVINĚ o zimních bruslařských výpravách po nejhlubším jezeře světa jde o druhou knihu Marka Šimíčka, který slibuje, že ta třetí už nebude o Bajkalu…

Autor: Marek Šimíček

Počet stran: 224
Vazba: pevná bez přebalu
Formát: 170×240 mm
ISBN: 978-80-88213-00-0
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Moře sladké vody vydalo nakladatelství Bookmedia.

Cestovatel Marek Šimíček se narodil v roce 1975. Po dokončení gymnázia absolvoval Policejní akademii v Praze. Stal se také dobrovolným hasičem. Jeho největší vášeň však spočívá v cestování. Projel 700 kilometrů po Bajkalu vlastními silami. Z toho 250 km na bruslích, plus následný výstup na Pik Čerského, dalších 800 kilometrů auty po ledu, 15 000 kilometrů a 14 dnů ve vlacích – dohromady téměř 7 týdnů na cestě.

Zlomovým byl první čundr v roce 1991, kdy jsme v pěti kamarádech odjeli na týden do Malé Fatry. Od té doby je to už pouze pokračování… Jen jsou hory někdy trochu vyšší, teploty nižší, akce delší. K turistice pěší se přidalo lezení, kolo, voda, motorky, auta, brusle, lyže… A od loňska i začátky padákového létání.

Informace o byly převzaty z oficiálních cestovatelských stránek autora.

————————————————

Nejen Tetín má své mýty a legendy. Na světě najdeme mnoho zvláštních míst, kam by se leckterý člověk bál vkročit. Pokud jste ale zvědaví, můžete zkusit alespoň knižní procházku. Navštivte třeba zlověstný les sebevrahů, ďáblův příbytek či temný maják utonulých prostřednictvím Atlasu prokletých míst.

Atlas prokletých míst

Stylově zpracovaný atlas zve na návštěvu nejděsivějších a nejnebezpečnějších míst planety.
Francouzský mořeplavec a znalec geografie Olivier Le Carrer zmapoval čtyřicet lokalit, které v sobě skrývají pohnutou a bouřlivou historii: od zambijské přírodní rezervace Kasanka, kam se snášejí mračna netopýrů, přes zlověstný les sebevrahů v japonské Aokigahaře a ďáblův koloniální příbytek na Ocean Avenue č. 122 v Amityville až po temný maják utonulých Eilean Mor, ztracený kdesi na Flannanských ostrovech. Nechybí zde také nejznámější oblasti tragických událostí jako např. Bermudský trojúhelník či Skylla a Charybda.
Při listování tímto zeměpisem hrůzy se vám možná bude žaludek svírat úzkostí. Nevídané panoptikum těch nejnevábnějších míst napříč všemi kontinenty a oceány doplňují historické mapy a dobové ilustrace.

Autor: Olivier Le Carrer
Přeložila: Eva Ulrichová

Počet stran: 136
Vazba: vázaná
Formát: 190×266 mm
ISBN: 978-80-87506-91-2
Doporučená cena: 498 Kč

Knihu Atlas prokletých míst vydalo nakladatelství 65. pole.

AMITYVILLE

Ďáblovo doupě

(…) Podobně jako snad každý v celé zemi i oni věděli, že za těmito zdmi se o rok dříve odehrálo strašlivé drama. V noci 13. listopadu 1974 tady Ronald DeFeo zavraždil své rodiče a své čtyři sourozence, údajně proto, že ho k tomu proti jeho vůli navedl tajemný hlas vycházející z domu. Toto vysvětlení ho však před doživotním vězením nezachránilo a Lutzovy také nijak zvlášť neznepokojilo. Stejně tak ostatně nepřikládali velkou důležitost tomu, že v minulém století pozemek sloužil jako indiánské pohřebiště kmene Montauků, ani tomu, že když jim dům přišel vysvětit duchovní, v jednom evidentně prázdném pokoji ho jakýsi neznámý hlas kategoricky vyzval, ať odejde. Kněz se tenkrát omezil na to, že novým nájemníkům doporučil, ať se v oné místnosti příliš nezdržují. (…)

George a Kathy Lutzovi se spolu s Kathyinými třemi dětmi na Ocean Avenue 112 přistěhovali 18. prosince 1975, ale hned v lednu místo urychleně opustili. (…) (str. 102)

————————————————

Madona není vždy jenom bílá. Ba co víc, kolem jejích černých zpodobnění se točí mnoho tajemných zázraků. Kniha Po stopách černé bohyně vám představí nejen méně známou formu této křesťanské ikony, ale také další ženská božstva, která nás doprovázejí od úsvitu věků.

Po stopách černé bohyně

K černým madonám se vztahuje mnoho nevysvětlitelných jevů či zázraků. Mocná ženská božstva nás provázejí od doby kamenné až do současnosti. Uveďme například pravěké Venuše, hadí bohyně starých Sumerů, egyptské bohyně, ženského démona Lilith nebo různé čarodějnice. Všechny probouzejí naši fantazii…

Kulty dávných civilizací
Autor: Jan A. Novák

Počet stran: 304
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7543-422-7
Doporučená cena: 279 Kč

Knihu Po stopách černé bohyně vydalo nakladatelství Alpress.

Kromě masově uctívané panenky v katedrále se dnes v Candelarii nachází ještě jedna soška. Stojí v jeskyni San Blas a je rovněž novodobého původu. Autor ale údajně vycházel z toho mála, co se vědělo o podobě originálu. Soše v katedrále se vůbec nepodobá: jednoduše oblečená žena příjemných pevných rysů tváře a sportovní postavy připomíná spíš antické nebo předantické středomořské umění než evropský středověk.

Někteří historikové tvrdí, že originální socha opravdu zpodobňovala Pannu Marii – a pokud ji nepřinesl zázrak, mohlo ji vyplavit moře z nákladu nebo výzdoby ztroskotané evropské lodi. Jenže její tradované objevení spadá do časů, kdy se sem evropská plachetnice podle oficiální historie mořeplavby mohla dostat opravdu jen zázrakem. Tehdy také ještě nebylo zvykem zdobit přídě plavidel velkými galionovými figurami, tím méně pak vyplouvat na dobyvatelské cesty k hranicím známého světa s nákladem dřevěných soch svatých v podpalubí. (str. 6)

Celou ukázku si můžete přečíst přímo na stránkách nakladatele.

Jan A. Novák, spisovatel, publicista a novinář různorodých zájmů se po studiích věnoval mimo jiné potápění a fotografování pod vodou. Fascinují ho záhadné a nevysvětlitelné jevy. Nejprve publikoval časopisecky a později autorsky připravil celou řadu knih, jejichž tematika se týká především záhad, ale najdeme mezi nimi také literaturu faktu, populárně naučné publikace a sci-fi.

Informace o byly převzaty z webových stránek nakladatelství Alpress.

————————————————

Jeden z nejlepších způsobů poznávání světa lze podle Lukáše Kloučka zažít pouze díky dvoustopému vozidlu. Autor na motorce procestoval celý Vietnam. Pokud chcete poznat nejzazší kouty Vietnamu a vkročit tam, kam se běžně člověk nedostane, sáhněte po knize Vietnamská rebélie.

Vietnamská rebélie

Nejkrásnější pohled na svět je ze sedla (koně) motorky. Jde o nejdobrodružnější, nejautentičtější a nejsvobodnější způsob cestování. Každou vteřinu jízdy vnímáš všemi svými smysly. Obklopující krásu vstřebáváš očima, ušima, nosem i povrchem kůže. Žádný přírodní element nezůstane nevstřebán, pocítíš každou nerovnost na silnici, každou kapku vody, každou vůni z přilehlého pole, každý závan mořského vzduchu, každý přímý sluneční paprsek. Jediným mantinelem, kam můžeš dojet nebo co všechno můžeš vidět a zažít, je tvé odhodlání. A taky trochu řídící schopnosti.
Holduješ volnomyšlenkářským filozofickým vtípkům? Nebojíš se bizarních historek, prozkoumávání nejmenších vietnamských vesniček, nejchudších oblastí, nejodlehlejších pláží, neobjevených přírodních krás a jiných míst, o kterých nemají tušení ani pisálci z Lonely Planet?
Pak je tohle ta správná kniha pro tebe!

Autor: Lukáš Klouček

Počet stran: 176
Vazba: brožovaná
Formát: 160×227 mm
ISBN: 978-80-904636-4-6
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Vietnamská rebélie vydalo nakladatelství MotoRoute.

Směr byl jasný, horské městečko Dalat. Místo jak vystřižené z katalogu francouzských Alp. Cesta byla plná překrásných panoramat, serpentin, skalnatých srázů či menších vodopádů. Úplné pohlazení křehké motorkářské duše. Kochali jsme se takovým způsobem, až jsme se omylem rozpojili. Ztraceni v horách, to tu ještě nebylo.
Psylos byl nejenom bez telefonu (jak jinak, že jo), tentokrát navíc i bez peněz. Uschoval si je dočasně ke mně, kvůli děravé kapse, čímž se postaral o další nezapomenutelný majstrštych. Jelikož pro tento finanční manévr nemá termín žádná seriózní ekonomická literatura, pojmenoval jsem ho sám. Brilantní pičovina.

Pokud vás kniha zaujala a rádi byste se dozvěděli víc, přečtěte si o ní v našem dalším článku.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTetín svaté Ludmily
Místo, dějiny a spiritualita

st., Václav Cílek – Majer, Martin – Schmelzová, Radoslava

Dokořán, 2017

zobrazit info o knizeMoře sladké vody

Šimíček, Marek

Bookmedia, 2018

zobrazit info o knizeAtlas prokletých míst

Carrer, Olivier Le

65. pole, 2017

zobrazit info o knizePo stopách černé bohyně
Kulty dávných civilizací

Novák, Jan A.

Alpress, 2017

zobrazit info o knizeVietnamská rebélie

Klouček, Lukáš

MotoRoute, 2017

Napsat komentář