Svět je jedna velká záhada

klíč
Po přečtení jakékoliv knihy, která pojednává o nějaké záhadě, jako je Bermudský trojúhelník, pyramidy, svatý grál, nebo zdali je řeč o tajných spolcích, jako jsou Svobodní zednáři či Templářští rytíři, nabýváme dojmu, že vše kolem nás má nějaký význam a svět je jednou velkou záhadou. Ani s knihou Záhady historie, které řídí naše kroky na tom nebudeme jinak.

Bravurný mystifikátor Dan Brown

Autor knihy se v nás snaží nabudit dojem, abychom se i my, kteří jeho knihu držíme v rukou, snažili nějakou tu záhadu rozluštit. Například populární spisovatel Dan Brown do svých proslulých románů zapojil záhadu o svatém grálu ve spojeni s Da Vinciho obrazem Poslední večeře a tajemství rozluštil po svém. Ani řád Svobodných zednářů a jejich tajemství nezůstanou pod Brownovou rukou neodhalena. Jenže pořád je to pouze román, tedy fikce, ačkoliv bez reálných prvků se žádný dobrý román neobejde. Javier Sierra po takových skutečnostech doslova prahne a žádné skutečné tajemství nevynechá. Zmiňuje se tak o tom, kdo že objevil Ameriku před Kryštofem Kolumbem a zdali to náhodou nebyli Templářští rytíři, kde najdeme svatý grál, jaké tajemství skrývá jeden ze sedmi divů světa – pyramidy –, nebo kde hledat hrob Alexandra Makedonského. Bez povšimnutí samozřejmě nenechává ani obrazy Leonarda Da Vinciho, který do svých obrazů vkládal tolik symbolů opředených tajemstvími, že je téměř nemožné je někdy rozluštit. Pokud tedy jisté náznaky v jeho obrazech lze vůbec považovat za úmyslné a vedoucí k nějakému velkému tajemství, nebo zdali byl Da Vinci pouhým vtipálkem, který chtěl, aby si lidé jen věčně lámali hlavy.

Dávná tajemství zůstávají nerozluštěna

Jenže ani tato kniha není dokonalá. Nabízí mnoho variant, jak každému tajemství přijít na kloub, ale aby jeden člověk v jediné knize rozluštil hned několik záhad, kterými si lámou hlavy vědci po celém světě už několik staletí, je zhola nemožné. Ke všemu nás sám autor, přestože čtivě, zahrnuje tolika informacemi, že nemáme téměř žádnou šanci zapamatovat si veškeré údaje o dané záhadě. Možná nadchne jen opravdové milovníky historie a nerozluštitelných symbolů.

Ale máte-li rádi i tajemno jako takové a záhady dávné i nedávné historie bez toho, aniž byste došli k nějakému řešení, spíše si jen doplnili znalosti, pak po knize rozhodně sáhněte. Jak sám autor naznačuje, v knize je mnoho podnětů k přemýšlení a hned několik námětů k napsání dalších knih, ať už fiktivních nebo faktických. A možná se i začnete lépe rozhlížet kolem sebe. Co když jednou půjdete do muzea a budete mít před očima to, co pomůže rozluštit dávné tajemství a co přehlédly už stovky tisíc lidí před vámi a vy, nedostatkem pozornosti, budete dalším z mnoha? Nebyla by to škoda?

Záhady historie, které řídí naše kroky – Proroctví, ztracené civilizace a skrytá tajemství Javiera Sierry vydalo nakladatelství Alpress v roce 2012.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZáhady historie, které řídí naše kroky
Proroctví, ztracené civilizace a skrytá znamení

Sierra, Javier

Alpress, 2012

Napsat komentář