Příručka o dětských nemocech pro všechny maminky

doctor2
Každá maminka chce mít zdravé děti. Kdo má děti, dobře ví, že bývají  nemocné. A bývá to dokonce dosti často. Maminka se pak stává tím, kdo určuje, co se bude dít dál…

Kniha Dr. Máma má příznačný název – kdykoli se dítě necítí dobře, volá mámu. Instinktivně ví, že maminka utěšuje ze všech lidí na světě nejlépe. Tato kniha o dětských nemocech vznikla ve spolupráci s mnoha odborníky a autorka Cornelia Nitsch v ní dává odpovědi na spoustu otázek, které si rodiče často kladou. Nenahrazuje konzultaci s lékařem, ale pomáhá vystresované mamince řešit nepříjemné situace, kdy jejímu děťátku není zrovna nejlépe. Knihu vydalo nakladatelství Práh.

V osmnácti kapitolách se dočtete o návštěvě lékaře, podávání léků, nemocech dýchacích cest, žaludku, střev, ledvin, pohlavních orgánů, pohybového aparátu, kůže, o alergiích, úrazech, preventivních vyšetřeních i o očkování. V příloze pak naleznete užitečný seznam čajů a dalších receptů domácí medicíny.

Už dávno neplatí, že když dítě onemocní, tak starostlivý pan doktor pospíší po schodech až do bytu, kde marod leží. Stále však platí, že stoupající teplota maminkám nahání hrůzu a všechny jistě vědí, jaké to je, když jim doma leží dítě s horečkou. Mně samotné proběhne hlavou hned několik otázek: „Mám zajít s dítětem k jeho lékaři?“ (V době, kdy je horečka nejvyšší, má většinou již po pracovní době nebo je víkend). „Mám zavolat na pohotovost? “(Stejně mi řeknou, abych dítě přivezla.) „Nebo tam mám jet rovnou?“ Případně: „Mám ještě jeden den počkat?“ Na takovéto otázky se snaží kniha odpovědět výčtem případů, při kterých je třeba navštívit lékaře.

Velmi oceňuji mateřský přístup autorky při psaní knihy. K tomuto hodnocení mě vedou rámečky, v nichž najdete různé hry a říkanky, které můžete dětem říkat, když je třeba je utěšit – například utěšování při bolestech uší, drobné manévry k odvedení pozornosti dítěte (když potřebujete podat lék, který nerado přijímá), básničky ulevující při bolestech břicha, hravé mazlení v podobě básniček, básničky při otužování, gymnastika nohou, hry pro příjemné usnutí a relaxaci a další.

Všechny dětské nemoci, s nimiž jsem se setkala a jsou v knize popsány, byly takřka věrohodné. Jedinou poznámku bych měla k termínu nepravý záškrt. Chybí mi v knize lékařské označení pro toto onemocnění, pod kterým ho většina maminek zná – tedy akutní laryngitida.

Kniha je zpestřena barevnými obrázky. Jsou drobné, vtipné a váží se k textu.

Doporučila bych všem maminkám, aby měly tuto knihu v domácí knihovničce. Takováto publikace o dětských nemocech, projevech a prevenci je jistě užitečným pomocníkem pro každého rodiče.

Ukázka z knihy

Hra, která pomáhá zapomenout na nemoc:

Automobilové závody:

Dítě nakreslí na papír autíčko s podstavou. Potom autíčko vystřihne a za podstavu ho přilepí na minci. Na kartonový papír nakreslí závodní dráhu a autíčko na ni postaví. Nakonec vezme magnet, přiloží ho zespoda ke kartonu a jeho pomocí s autíčkem projede celou závodní dráhu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDr. Máma
Staňte se nejlepším lékařem svých dětí.O dětských nemocech trochu jinak.

Cornelia Nitsch

Práh

Napsat komentář