Výlety do neznáma

sci-fi
V létě je nejlepší cestovat s knihou – třeba za hranice fantazie! Cestovní kancelář „Týdenní tipy“ vám představuje čtyři lákavé destinace – sci-fi klasiky od uznávaných mistrů, návrat do Sirotčince slečny Peregrinové a neotřelé propojení magie a technologie. Tak směle na cesty!

Prvním titulem, který vám ukážeme, je sci-fi z roku 1898, jež svého času vyděsilo celou Ameriku. Ponurý příběh z pera H. G. Wellse popisuje mimozemskou invazi na Zemi v tom nejhorším světle. Nepřátelé jsou neporazitelní a lidstvo pro ně představuje jenom další surovinu. Dokáže hlavní hrdina přežít, nebo jenom oddaluje nevyhnutelné?

Válka světů

Jedovaté bojové plyny, laserové paprsky, důmyslné obojživelné transportéry, účinné plamenomety, odolné slitiny, výkonné razicí mechanismy… Ne, opravdu se nezdá, že by lidstvo mělo proti nezvaným návštěvníkům z Marsu sebemenší šanci. Na konci 19. století, kdy marťanské kosmické lodě přistávají poblíž Londýna, představují největší výkřiky lidské techniky těžkopádné a nepřesné dělo a bojový parník. Chladná a bezcitná inteligence vetřelců válcuje emocemi zmítané pozemšťany, zhýčkané pohodlím civilizace. Nejen že skoro nevycházejí noviny, knihovny jsou zavřené, vlaky nejezdí podle grafikonu a žádná divadla nehrají – ono, pěkně prosím, už ani není co jíst a zuří boj o holé přežití. Válka světů se tak stává i válkou s vlastním sobectvím, zbabělostí, malostí a strachem. Zvítězí tradiční morální hodnoty, nebo zákon silnějšího? Dokáže se lidstvo proti nepříteli semknout? Mají Marťané nějakou slabinu a existuje na Zemi něco, s čím při plánování invaze nepočítali? A především – opravdu je útok z vesmíru natolik čirá fantazie, že se ho do budoucna nemusíme obávat?

Autor: George Herbert Wells
Přeložil: Vladimír Svoboda

Počet stran: 256
Vazba: vázaná
Formát: 155×212 mm
ISBN: 978-80-7553-222-0
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Válka světů vydalo nakladatelství Triton.

Planeta Mars – čtenáři je patrně zbytečné to připomínat – obíhá kolem Slunce ve střední vzdálenosti sto čtyřiceti milionů mil a ve srovnání s naší Zemí se jí dostává sotva polovina slunečního světla a tepla. Pokud má platnost nebulární hypotéza, je to svět nutně mnohem starší než náš a dlouho předtím, než Země začínala tuhnout, započal na něm již vývoj života. Skutečnost, že jeho hmotnost představuje pouhou desetinu hmotnosti Země, bezpochyby přispěla k rychlejšímu ochlazování až na teplotu, při níž již mohl vznikat život. Na Marsu je přítomen vzduch i voda a všechno ostatní, co je nezbytné pro udržení životních pochodů.

Avšak člověk je tak nadutý a je svou povýšeností do té míry zaslepen, že nikdo nepřišel až do samého konce devatenáctého století s myšlenkou, že by se v oněch dálavách mohl rozvinout život nebo že by život vůbec mohl překročit pozemské hranice. Stejně tak nikoho nenapadlo, že na Marsu, mnohem starším než naše Země, majícím sotva čtvrtinu jejího povrchu a značně vzdálenějším od Slunce, život nejen pokročil od svého vzniku dál, ale dospěl také blíže ke svému konci. (str. 10)

Pokračujte ve čtení ukázky z úvodu knihy.

H. G. Wells, dítě devatenáctého věku, muž dvacátého století, se jako spisovatel a novinář přímo ve své práci utkával s důsledky nebývalého a překotného vývoje světa. Sociální proměny stály v popředí jeho pozornosti. Odpovědně zaujímal stanovisko k boji dělnické třídy za elementární lidská práva, práci, chléb. Interviewoval amerického prezidenta F. D. Roosevelta v době nejhorší nezaměstnanosti celé historie, v krizi třicátých let. Měl příležitost diskutovat s Vladimírem Iljičem Leninem, když přijel roku 1920 jako jeden z prvních autorů světového jména do sovětského Ruska. Herbert George Wells se narodil 21. září 1866 na londýnském předměstí Bromley, zemřel 13. srpna 1946.

Zdroj informací: Kosmas

————————————————

Dalšího klasika žánru také není nutno dlouze představovat. Simulakra Philipa K. Dicka v sobě nese veškeré charakteristické prvky jeho tvorby – znepokojivou budoucnost, ve které lidstvo pozdvihlo své nedostatky na zcela novou úroveň. Představte si svět, kde si může kdokoliv nasadit tvář někoho jiného. Můžete potom vůbec věřit lidem kolem sebe? A co teprve těm, kteří vám vládnou?

Simulakra

Pozoruhodné politické sci-fi od velmistra tohoto žánru. Vítejte ve Spojených státech amerických a evropských. Po třetí světové válce se USA spojily s Německem, aby čelily třem dalším velmocem: Francouzské říši, Lidové čínské republice a Černé Africe. V čele konglomerátu stojí prezident der Alte, ale skutečnou moc drží „permanentní první dáma“ Nicole Thibodeuxová. Ta však už dávno zemřela a roli Nicole sehrávají další a další ženy. A co když prezident vůbec není člověk, ale android?

Autor: Philip K. Dick
Přeložil: Robert Tschorn

Počet stran: 208
Vazba: vázaný blok
Formát: 115×180 mm
ISBN: 978-80-257-2096-7
Doporučená cena: 248 Kč

Knihu Simulakra vydalo nakladatelství Argo.

Bylo devět ráno. Nat Flieger automaticky napustil do kelímku vodu a nakrmil živou protoplazmu vtělenou do nahrávací soustavy Ampek F-a2, kterou si pěstoval v kanceláři. Ganymedský tvor necítil bolest a zatím si nestěžoval, že z něj udělali součástku elektronického systému… nervovou soustavu měl primitivní, ale jako akustický snímač ho nic nepřekonalo.

Voda prosakovala membránami Ampeku, živý tvor ji vděčně přijímal a jeho obvody pulzovaly. Mohl bych tě vzít s sebou, rozhodoval se Flieger. F-a2 byl přenosný a zvukovou charakteristikou mu vyhovoval lépe než novější a vyspělejší technika. Flieger si zapálil delicado, přešel k oknu a přepnul žaluzie na příjem. Do kanceláře vtrhlo mexické slunce a Flieger zamžoural. F-a2 se probral k nejvyšší aktivitě, sluneční svit a voda mu zrychlily metabolismus. Flieger ho ze zvyku pozoroval, ale v myšlenkách zůstával u memoranda. (str. 5, 6)

Philip K. Dick se narodil v roce 1928 v Chicagu, většinu života žil v Kalifornii. Během své čtyřicetileté spisovatelské dráhy napsal třicet šest románů a pět povídkových sbírek, převážně v žánru science fiction. V roce 1962 vyhrál prestižní cenu Hugo v kategorii románů za Muže z vysokého zámku a v roce 1974 získal Cenu Johna W. Campbella za román Kutálejte se slzy mé, řekl policista. Z jeho románů i povídek stále častěji těží Hollywood – viz filmy Blade Runner, Minority Report, Paycheck, Total Recall, Impostor. Jeho dílo přitahuje překvapivými, vysoce originálními zápletkami, často se odehrávajícími v alternativních realitách, kde platí zcela jiné zákony. Více informací o autorovi na www.dick-knihy.cz.

Zdroj informací: Argo

————————————————

Sirotčinec slečny Peregrinové se úspěšně zařadil mezi klasiku moderní fantasy. Povídky podivných vás zavedou do temných časů před založením sirotčince. Představují společnost, která své prapodivné členy nejdříve okázale přehlížela, aby je později, vedena strachem, zcela odvrhla. Každá povídka se zaměřuje na některý z pohnutých osudů jednotlivých podivných.

Povídky podivných

Také vás vždy zajímalo, kde se vzaly podivné děti ze Sirotčince slečny Peregrinové? Ještě dříve, než slečna Peregrinová vytvořila smyčku – domov a útočiště – pro dnes již dobře známé podivné děti, existovaly příběhy o podivných dětech a zvířatech, které se nejprve tradovaly ústní cestou, dokud se jejich písemného zpracování neujal v roli editora jeden z nejpovolanějších, podivný Millard Nullings. Jedná se o příběhy z historie podivných, ve kterých se dozvíme, že děti nejprve bez problémů žily ve společnosti lidí běžných, obyčejných, ale jejich zvláštní schopnosti a nadání je postupně vytlačovaly na okraj, až je obyčejní lidé vyhnali ze svého středu úplně. Ransom Riggs se s vámi – díky pečlivé editorské práci jednoho z podivných, Millarda Nullingse – podělí o některá tajemství z dějin podivných. Ti, kdo četli napínavé příběhy o slečně Peregrinové a jejích chráněncích, si tuto laskavou knížku jistě nenechají ujít. Některé z deseti povídek čtenáři zčásti znají ze zmínek v trilogii o podivných dětech ze sirotčince slečny Peregrinové – třeba tu o laskavém obru Cuthbertovi či o holubech z katedrály Svatého Pavla – jiné jsou zcela nové a uvádějí nové, neznámé hrdiny, a kromě jiného se dozvíte o první ymbryně i o tom, jak se postupně naučila vytvářet smyčky, v nichž bylo možno žít.

Autor: Ransom Riggs
Editor: Millard Nullings
Přeložila: Bronislava Grygová

Počet stran: 176
Vazba: vázaná
Formát: 155×235 mm
ISBN: 978-80-7565-147-1
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Povídky podivných vydalo nakladatelství Jota.

ukazka-z-knihy-Povidky-podivnych

Prolistujte si delší část ukázkové povídky.

Ransom Riggs se narodil na dvě stě let staré farmě v Marylandu, kde chtěl jako dítě zůstat a stát se farmářem. V pěti letech se však s rodiči přestěhoval na Floridu, v současnosti má svůj domov v kraji podivných dětí – v Los Angeles. Prozatím stačil nasbírat diplomy na Kenyon College a na Fakultě filmové a televizní tvorby University of Southern California, oženit se a natočit několik cenami ověnčených krátkých filmů. Je aktivní jako autor-cestovatel, bloger (ransomriggs.com) i jako video-blogerSirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti byl jeho první román. Dosud stihl vydal ještě obrazovou publikaci Mluvící obrazy, grafickou novelu podle Sirotčince a v lednu 2014 druhé pokračování románového Sirotčince s názvem Sirotčinec slečny Peregrinové: Podivné město. Třetím doposud vydaným dílem série je Sirotčinec slečny Peregrinové: Knihovna duší.

Zdroj informací: Jota

————————————————

Střet magie a technologie je velmi oblíbeným námětem mnoha autorů. Charlie Jane Andersová se k tomuto tématu přiklonila a stvořila poutavý příběh o dvou lidech, jejichž spolupráce může v budoucnu zachránit svět. Nebo ho naopak definitivně zničit. Nadějná čarodějka Patricia a technický génius Laurence musí překonat sami sebe, aby objevili pravou podstatu svého osudu.

Všichni ptáci na nebi

Temně zábavný příběh o střetu magie s technologií, o životě a lásce ve světě stojícím na pokraji apokalypsy. Poté co se na střední škole cesty Patricie Delfinové a Laurence Armsteada za podivných okolností rozdělily, ani jeden z nich nečekal, že toho druhého ještě někdy uvidí. Koneckonců, když jeden získá magické schopnosti a druhý sestrojí dvouvteřinový stroj času, lze očekávat, že jim to oběma pořádně zamíchá životem. Ale teď jsou dospělí, žijí v Mekce hipsterů San Francisku a svět kolem nich se rozpadá. Laurence je konstruktérský génius pracující na odvrácení globální katastrofy prostřednictvím technologických zásahů. Patricia absolvovala Eltisleyský labyrint, tajnou čarodějnickou akademii, a spolu s dalšími mágy bojuje proti neduhům, které ohrožují nemocnou společnost. Laurence s Patricií nemají ani tušení, že něco většího než oni sami, co začalo před lety v jejich dětství, je odhodláno svést je dohromady – aby svět zachránili, nebo aby jej ponořili do ještě větší temnoty.

Autorka: Charlie Jane Andersová
Přeložil: Milan Pohl

Počet stran: 423
Vazba: vázaná
Formát: 138×205 mm
ISBN: 978-80-7577-026-4
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Všichni ptáci na nebi vydalo nakladatelství Host.

Když ptáci uslyšeli mluvícího člověka, strhl se ohromný povyk, všichni vřískali a pokřikovali, až veliká sova, usazená kousek od orlice, zabušila kamenem na větev a zakřičela: „Ticho, ticho na Sněmovním stromě!“
Orlice naklonila bílou načechranou hlavu k Patricii a prohlédla si ji. „Takže ty budeš nová čarodějka našeho lesa, co?“
„Nejsem čarodějka.“ Patricia si hryzala palec. „Jsem princezna.“
„Radši doufej, že jsi čarodějka.“ Velké tmavé tělo orlice poposedlo na větvi. „Protože jestli nejsi, tak Čimča tím, že tě sem přivedl, porušil zákon. A budeme ho muset potrestat. A v takovém případě mu křídlo do pořádku rozhodně nedáme.“
„Aha,“ řekla Patricia. „V tom případě jsem čarodějka. Aspoň myslím.“
„Á.“ Orlice zaklapala zahnutým zobákem. „Ale musíš to dokázat. Jinak potrestáme tebe i Čimču.“ (str. 23)

Přečtěte si celou ukázku a nahlédněte také do našeho článku, kde se o knize dozvíte více.

Charlie Jane AndersovaCharlie Jane Andersová je americká spisovatelka a šéfredaktorka blogu i09, věnovaného diskuzi o současné sci-fi a fantasy scéně. Její novela Šest měsíců, tři dny získala v roce 2012 cenu Hugo, byla nominována na ceny Nebula a Theodore Sturgeon Award a dvakrát vyšla i v češtině (v časopise XB-1 a antologii Plameňák na konci léta, Gnóm! 2016). Kniha Všichni ptáci na nebi (2016), oceněná Crawford Award a nominovaná na cenu Nebula, je jejím nejnovějším dílem.

Zdroj informací a fotografie: Host


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVšichni ptáci na nebi

Andersová, Charlie Jane

Host, 2017

zobrazit info o knizePovídky podivných

Nullings, Millard – Riggs, Ransom

Jota, 2017

zobrazit info o knizeSimulakra

Dick, Philip K.

Argo, 2017

zobrazit info o knizeVálka světů

Wells, Herbert George

Triton, 2017

Napsat komentář