Co kdyby Osa vyhrála druhou světovou válku?

APE64d7d8_214152_big
Představte si svět, ve kterém by druhou světovou válku vyhrála Fašistická osa. Právě ten ve své kultovní knize Muž z vysokého zámku představuje Philip Kindred Dick.

Kultovní sci-fi román Muž z vysokého zámku, který se dočkal seriálové podoby díky společnosti Amazon, je dílem amerického spisovatele science fiction Philipa Kindreda Dicka. Philip K. Dick po ročním studiu na univerzitě v Berkeley v Kalifornii pracoval jako prodavač gramofonových desek. Byl pětkrát ženatý a měl tři děti. Na spisovatelskou dráhu se vydal v roce 1951, o rok později publikoval svou první povídku v magazínu Planet Stories. Již začátkem 70. let 20. století byl považován za nejvýznamnějšího filosofa americké sci-fi scény. Tíživá finanční situace nutila Dicka hodně psát pod vlivem povzbuzujících prostředků, tížily ho rovněž manželské problémy a neshody s americkou vládou. Kvůli policejnímu teroru ze strany severokalifornských úřadů opustil Spojené státy a odjel do Kanady. Až roku 1972 se vrátil do Los Angeles. Jeho dílo je ovlivněno braním drog a psychickými poruchami.

Román Muž z vysokého zámku vydalo roku 2016 nakladatelství Argo.

Příběh se odehrává v San Francisku v alternativní historii 60. let 20. století. Poté, co byl roku 1933 zavražděn americký prezident Franklin Roosevelt, vedla série nepříznivých událostí (velká hospodářská krize, prohloubení amerického izolacionismu) k tomu, že státy Osy vyhrály druhou světovou válku. Území Spojených států amerických bylo rozděleno na tři části. Východ ovládá nacistická okupační vláda, západní část je integrována do japonských Pacifických spojených států. Mezi nimi je neutrální a chudé území, nazývané Státy Skalistých hor. V Německu vládne Martin Bormann, protože Hitler je postižen syfilitidou. Nacisté kvůli zemědělské půdě vysušili Středozemní moře a kolonizovali Měsíc, Venuši i Mars.

V tomto světě se objevuje záhadná kniha Kobylka zalehla ztěžka, jejímž autorem je Hawthorn Abendsen, který dle informací na přebalu knihy žije v pevnosti. Kniha je zakázána na území pod německou nadvládou a popisuje alternativní historii, kde Němci a Japonci druhou světovou válku prohráli (tedy naši realitu). Tato kniha i její autor jsou velmi důležitými prvky Dickova románu.

Příběh je rozdělen na několik dějových linií. V jedné z nich vystupuje japonský obchodník pan Tagomi, který zastřelí dva německé agenty, mající překazit schůzku mezi německým kapitánem a japonským generálem, jejímž cílem je zabránit shození vodíkové bomby na Japonsko. Další hlavní postavou je Juliana, která se zamiluje do maskovaného nacistického zabijáka. Ten ji chce využít k tomu, aby se dostal k Abendsenovi. Další z dějových linií tvoří příběh Franka Frinka, schovávajícího se Žida, manžela Juliany a výrobce napodobenin amerických starožitností.

Kniha tedy nemá nějakou jednotnou zápletku, jde o příběhy různých lidí, které se v určitém, třeba i nenápadném okamžiku, střetnou. Nejde zrovna o akční sci-fi, Dickův příběh plyne poklidnějším tempem, takže čtenář zvyklý na živý a dramatický děj se může až na několik přelomových zápletek i nudit. Je však třeba uznat, že Dickův svět je do detailů promyšlený, autor evidentně věnoval hodně pozornosti tomu, aby jeho alternativní historie dávala smysl. To dává čtenáři prostor pro vlastní přemýšlení o tom, jestli by vývoj událostí v knize mohl být za těch „správných“ podmínek realitou.

Jak je pro Dickovu tvorbu typické, v příběhu hraje velkou roli umělá realita a pochybná skutečnost. Knize se tak dostalo zvláštní magické atmosféry, k níž přispívá i nejasný účel některých postav pro vývoj příběhu. Kvůli tomu, jak si autor pohrává s realitou, musí čtenář knihu vnímat obzvláště pečlivě, aby se neztratil. I tak je závěr knihy mnohovýznamový a je na čtenáři, jak si jej na základě přečtených informací interpretuje.

Titul Muž z vysokého zámku mohu doporučit všem fanouškům sci-fi literatury, kteří ocení filosoficky pojatou a k přemýšlení podněcující knihu z alternativní historie. Věřím, že spousta čtenářů se ke knize dostala díky stejnojmennému seriálu od společnosti Amazon, jenž zaznamenal divácký úspěch. Je třeba však mít na zřeteli, že knižní podoba příběhu je méně akční a více filosofická než seriál. A především – seriálové zpracování je knihou spíše inspirováno, jsou zde veliké odlišnosti v ději. Což je ovšem pro fanoušky seriálu pouze další důvod, proč si knihu přečíst.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMuž z vysokého zámku

Dick, Philip K.

Argo, 2016

Napsat komentář