Románová exotika

jine barvy - amerikana
Zažijte exotiku i jinde než na dovolené! Vypravte se na exotická místa, která vám nabízí dnešní knihy. Románům dodává magičnost a exotičnost autorský styl psaní i volba příběhů, které ještě zesilují dojem cizokrajného světa.

Jiné barvy, jiné světy. Svět mezi východem a západem a kniha plná dojmů, vůní a barev! Nechte se do ní vtáhnout!

Jiné barvy

Autor: Orhan Pamuk
Přeložil: Petr Kučera

Počet stran: 536
Vazba: vázaná
Formát: 140×205 mm
ISBN: 978-80-257-2036-3
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Jiné barvy vydalo nakladatelství Argo.

Výběr z esejí, které Pamuk napsal v průběhu necelých třiceti let, má jako ústřední témata dvě autorovy největší vášně: knihy a Istanbul. Sbírka je koláží jazykově i stylově vybroušených textů, které sahají od autorových vzpomínek na dětství přes pronikavé vhledy do těch nejbizarnějších koutů města na Bosporu až po kritické úvahy o světových literátech i vlastním psaní a zahrnuje i delší povídku. Z této různorodé mozaiky se skládá překvapivě ucelený, téměř románový svět spisovatele rozkročeného mezi Západem a Východem, který i z nenápadných každodenností dokáže vytvořit nesmírně poutavý příběh.

Píšu už třicet let. Tuhle větu opakuji již nějaký čas. Vlastně ji opakuji tak dlouho, že přestala být pravdivá, protože mezitím nadešel jednatřicátý rok mé spisovatelské činnosti. Přesto rád tvrdím, že píšu romány třicet let. Jistě, ani tohle není tak docela pravda. Čas od času píšu i jiné věci: eseje, kritiky, úvahy o Istanbulu či politice nebo proslovy, jako je tento… Ale moje skutečné povolání, to, co mě váže k životu, je psaní románů. Existuje spousta skvělých autorů, kteří píší mnohem déle než já, třeba celé půlstoletí, a moc si s tím hlavu nelámou.

O autorovi

Orhan Pamuk je romanopisec, scenárista, esejista, profesor srovnávací literatury na Kolumbijské univerzitě v New Yorku. Jeho knihy byly přeloženy do více než padesáti jazyků, v roce 2006 získal Nobelovu cenu za literaturu. Velkou část života prožil v Istanbulu, jemuž věnoval stejnojmennou vzpomínkovou knihu (česky BB/art, 2006) a kde se odehrává řada jeho dalších próz. Krátce studoval architekturu, ale posléze absolvoval žurnalistiku na istanbulské univerzitě a od roku 1974 se věnuje pouze psaní. Debutoval mannovsky laděným románem Pan Cevdet a jeho synové (1982), ale skutečného literárního úspěchu se dočkal až roku 1990, kdy vydal román Černá kniha. V roce 2005 byla proti Pamukovi vznesena žaloba, poté co se veřejně vyjádřil k tabuizovanému tématu arménské a kurdské genocidy za první světové války. Politicky motivovaný proces vyvolal velkou vlnu solidarity na celém světě. Česky vyšly romány Nový život (Fra, 2007), Jmenuji se červená (Argo, 2007), Sníh (2009, Argo), Černá kniha (2011, Argo) a další…

Zdroj: nakladatelství Argo

Neváhejte si přečíst naši recenzi na Černou knihu!

O nakladateli

argoNakladatelství Argo vzniklo v roce 1992. Naší hlavní zásadou je týmová práce, díky níž dokážeme seznamovat čtenářskou obec se zajímavými knihami známých autorů.
Snažíme se také získávat a podporovat talentované autory a kvalitní překladatele. Také díky tomu Argo za dobu své existence získalo pověst vydavatele kvalitní beletristické, historické i jiné odborné literatury, a to českého i zahraničního původu.

————————————————

Zamilovaný pár z Nigérie se rozdělí v cestě za lepším životem, na které musí překonat kulturní rozdíly, rasové předsudky a mnoho dalšího…

Amerikána

Autorka: Chimamanda Adichieová
Přeložil: Petr Štádler

Počet stran: 550
Vazba: vázaná
Formát: 137×206 mm
ISBN: 978-80-7491-436-2
Doporučená cena: 389 Kč

Knihu Amerikána vydalo nakladatelství Host.

Silný příběh o lásce, rasových otázkách a identitě.

Ifemelu a Obinze jsou mladí a zamilovaní, ale nespokojení se životem v Nigérii ovládané vojenskou diktaturou. Rozhodnou se proto hledat štěstí v cizině a jejich cesty se rozdělí. Sebejistá Ifemelu se vydává studovat do Ameriky, kde zakouší porážky i vítězství, nachází a ztrácí další lásky, to vše pod tlakem něčeho, nad čím doma nikdy nepřemýšlela – rasové otázky. Tichý a přemýšlivý Obinze, kterého Amerika, ovlivněná útoky jedenáctého září, nepřijme, se pouští do nebezpečného života ilegálního imigranta v Londýně. O třináct let později je Obinze bohatý muž v čerstvě demokratické Nigérii a Ifemelu známá blogerka komentující americkou společnost a kulturu z pohledu africké černošky. Navzdory pracovnímu úspěchu a pohodlnému životu v Americe však Ifemelu pocítí touhu vrátit se do své vlasti. Najdou s Obinzem po tolika letech a změnách odvahu znovu se setkat tváří v tvář?

V létě nebyl Princeton ničím cítit, a třebaže měla Ifemelu ráda i poklidnou svěžest četných stromů, čisté ulice a velkolepé rezidence, obchody s decentně nadsazenými cenami a tichou, neměnnou atmosféru vydobyté elegance, největší zalíbení nacházela právě v absenci pachu – snad proto, že všechna ostatní americká města, která dobře znala, svůj osobitý pach měla. Filadelfii prostupoval zatuchlý odér historie. New Haven páchl zanedbaností. Baltimore čpěl mořskou vodou a Brooklyn odpadky připékajícími se na slunci. Zato Princeton nebyl cítit ničím.

Přečtěte si celou ukázkovou kapitolu.

Více o knize se můžete dozvědět také z článku o knize na našich stránkách.

O autorovi

Chimamanda Adichieová pochází z Nigérie, vyrůstala v rodině vysokoškolského profesora. Zahájila studium medicíny a farmacie na Nigerijské univerzitě, ale po roce a půl se vydala do USA a studovala komunikační vědu, politologii a později tvůrčí psaní. Působila na několika amerických univerzitách, nyní žije střídavě ve Spojených státech a v Nigérii, je vdaná a má dceru. Svůj první román Purple Hibiscus (Purpurový ibišek, 2003) začala psát už během studií v USA a kritikové jej přijali s nadšením. Za druhý román Půl žlutého slunce (2006; česky BB art 2008) získala Orange Prize, v roce 2013 byl zfilmován. Amerikána (2013) je její nejnovější kniha, oceněná National Book Critics Circle Award a nominovaná na Baileys Women’s Prize. Vychází ve více než dvaceti zemích, práva na film koupila držitelka Oscara Lupita Nyong’oová.

Zdroj: nakladatelství Host

O nakladateli

hostNakladatelství Host zaujímá v současnosti nepřehlédnutelné místo na českém knižním trhu. Vydává tradičně především kvalitní českou prózu a poezii, literární teorii i literaturu naučnou — publikace věnované zejména historii, sociologii, filmové vědě i dalším oborům. V posledních letech se výrazně rozšířila řada překladové beletrie, ale nově zde našla přístřeší například i prestižní edice Česká knižnice s výbory z děl českých klasiků. Se svými zavedenými a respektovanými edičními řadami, autory, jejichž jména patří v české literatuře k těm nejprestižnějším, a se stejnojmenným časopisem, který se pravidelně věnuje reflexi a kultivaci české literární scény, představuje svým způsobem výjimečnou literární velmoc.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás láká více? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJiné barvy
Vybrané eseje a jedna povídka

Pamuk, Orhan

Argo, 2017

zobrazit info o knizeAmerikána

Adichieová, Chimamanda Ngozi

Host, 2017

Napsat komentář