Romány inspirované historií

Romany-inspirovane-historii
Historie je jedním z nejlepších zdrojů inspirace pro začínající i zkušené spisovatele. Najdeme v ní mnoho špatného, ale také dobrého – příběhy, které by člověk sám mnohdy ani nevymyslel. Dnes vám představíme tři romány zasazené do různých etap bytí.

Lady Katarine, jediná dědička mocného rodu Wellnsburgů, nesnáší vězení ve zlaté kleci rodinného sídla příliš dobře. Touží po svobodě, ale klíče skvostného žaláře drží v ruce její otec. Když jednoho dne uprchne se svým chudým milencem Martrekem, změní se otcovská láska v něco jiného. Podstatně temnějšího…

Katarine a její intriky

Romantika, láska, napětí a intriky – první z řady příběhů jedinečné Katarine!
Příběh z doby, kdy vzpomínky na tři mušketýry byly stále živé a kdy mužům kardinála Richelieua při myšlence na tyto chrabré rytíře naskakovala husí kůže…
Starý a mocný je rod Wellnsburgů a půvabná Katarine je jedinou dědičkou po přeslici. Do vínku dostala nejen skvělé příjmení, ale hlavně umělecký talent, vytrvalost a dobré srdce. Jakožto jediný potomek rodu ovládá i mužské dovednosti jako šerm, jízdu na koni či navigaci. Skvělý život v rodinném sídle však pomalu bere za své, její panovačný otec se ji stále snaží ovládat a nedokáže akceptovat její osobnost. Jednoho dne, kdy už má dost otcových výbuchů hněvu i jeho nemorálních obchodů, Katarine uprchne i se svým milencem Martrekem a začne se tak odvíjet kolotoč událostí, které přinutí hlavní hrdinku intrikovat proti svému vlastnímu otci. Vybrala si tvrdého protivníka, ale Katarine není z těch, kdo se vzdávají. A navíc nebojuje jen za sebe, pod srdcem totiž nosí nový život…

Autorka: Erika Hamlet

Počet stran: 448
Vazba: vázaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-264-1397-4
Doporučená cena: 389 Kč

Knihu Katarine a její intriky vydalo nakladatelství CPress.

Ukázka z knihy

„Hm, jak vidím, vše jsi již pečlivě připravil,“ pousmála se Katarine plaše na Martreka, ale nepodívala se mu do očí. Věděla, že musí říct něco zdvořilého, jak se na slušně vychovanou dívku patří a jak ji to matka vždy učila. Přijala nabídnutou pomoc, aby se snadněji dostala do sedla. Chtěla užít Martrekových dlaní jako schůdek, který by jí pomohl dostat nohu do třmene a vyšvihnout se do sedla. Byla však nepozorná a noha jí vyklouzla z třmene, přičemž se Katarine ocitla v Martrekově náruči. Rychle se otočila a byla ráda, že v tu chvíli neviděl její obličej, zcela zalitý ruměncem. Cítila jeho pevné paže, jak ji sevřely v pase a nedovolily jí upadnout. Byla k němu otočena zády a v ten okamžik nevěděla, co má dělat. Byl to jenom zlomek vteřiny.

I samotný Martrek byl rád, že ani ona nevidí, jak je z toho, co se stalo, zmatený. Naklonil se k jejím vlasům a hluboce vdechl jejich nezapomenutelnou vůni. Tu vůni, již měl tak rád a jež byla typická jen pro ni. Vzduch byl naplněn zvláštní atmosférou, kterou oba přijímali a nechávali se jí unášet. (str. 22, 23)

Stáhněte si celou ukázku, kterou nakladatel nabízí.

O nakladateli

cpressNakladatelství CPress pružně reaguje na vzrůstající popularitu oborů v oblasti odborné a populárně-naučné literatury. Systematicky tak rozšiřuje svou knižní nabídku zejména v oblastech knížek pro nejmenší, cestování, historie a military, hobby, auto-moto, zdraví a životní styl, příroda a zahrada, umění a kultura a technika a věda.

————————————————

V Anglii o sto let dříve se Alžběta z Yorku ocitá v nelehké situaci. Měla být ženou krále Jindřicha Tudora VII., ovšem návrat jejího ztraceného bratra sňatek komplikuje. Co vlastně žena znamená v boji o trůn? Zvítězí krevní pouto, nebo láska ke snoubenci?

Bílá růže – Alžběta z Yorku

Alžběta z Yorku byla odmala připravovaná na to, že se stane královnou. Jindřich Tudor VII. se s ní ožení, aby si upevnil moc. Jenže Angličané věří v návrat princů, Alžbětiných bratrů. Ti záhadně zmizeli a Jindřich se obává, že kdyby se některý objevil, on o trůn přijde. A stane se. Alžbětu čeká volba mezi ztraceným bratrem, jehož nepoznává, a manželem, kterého miluje.

Autorka: Philippa Gregory
Přeložila: Zuzana Schneiderová

Počet stran: 368
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7543-261-2
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Bílá růže – Alžběta z Yorku vydalo nakladatelství Alpress.

Ukázka z knihy

Skladba je rychlá a Jindřich pozorně poslouchá. Rukou si poťukává do rytmu. Zjevně má hudbu rád. Když píseň skončí, odmění hudebníky zlaťákem, což je přiměřená odměna, ale rozhodně ne královská. Sleduji ho a najednou mi dojde, že co se týče peněz, je stejně opatrný jako jeho matka. Tohle není mladý muž vychovávaný v přesvědčení, že mu svět dluží trůn. Není zvyklý na královský majetek a velkorysé rozhazování. Není jako Richard, jenž chápal, že šlechtic musí žít jako lord a rozhazovat peníze mezi lid.
Sotva začnou hrát pro ostatní, král se nakloní k mojí matce a prohlásí, že by rád strávil nějaký čas jenom se mnou. „Samozřejmě, Vaše Milosti.“ Chystá se zvednout a vzít s sebou moje sestry.
„O samotě a nikým nerušeni,“ upřesní a zastaví ji gestem ruky. „V soukromí.“
Matka zaváhá. Skoro vidím, jak usilovně přemýšlí. Zaprvé je to král. Zadruhé jsme zasnoubeni. Nakonec dospěje k rozhodnutí, že ho za žádných okolností nemůže odmítnout. „Vzadu je komnata. Postarám se, aby vás nikdo nevyrušoval.“ (str. 2)

Proč chce být král o samotě se svou snoubenkou? Pokračujte ve čtení a dozvíte se to.

O autorce

Phillipa-GregoryPhilippa Gregory, jež se proslavila historickými romány o britském rodu Tudorovců, se kupodivu narodila v Keni, a to 1. září 1954. Když jí byly dva roky, rodiče se vrátili zpět do Británie. Na univerzitě v Edinburghu získala doktorát v oboru anglické literatury 18. století. Prosadila se jako autorka řady historických románů, píše však také napínavé příběhy ze současnosti. Je uznávanou britskou spisovatelkou, která úzce spolupracuje také s rozhlasem a televizí. Philippa Gregory žije s rodinou na severu Anglie. Román Králova přízeň byl v roce 2008 zfilmován a stal se jedním z nejnavštěvovanějších snímků roku (tento román vyšel také v nakladatelství Alpress), hlavní role ztvárnili Eric Bana, Scarlett Johansson a Natalie Portman.

Zdroj informací a fotografie: nakladatelství Alpress

O nakladateli

alpressNakladatelství Alpress zaujímá na trhu s knihami jedno z předních míst a pro své čtenáře vydává knihy nejznámějších světových i českých autorů ve všech žánrech. Především to jsou romány pro ženy, romány pro muže, světová literatura, thrillery, dobrodružné a historické romány, příběhy ze života, knihy pro děti a mládež, komiksy, a také populárně naučná literatura z oblasti esoteriky, hobby, sportu. Nechybí knihy o zdraví, zdravé výživě a také velmi žádané knihy záhad.

————————————————

V závěru dnešních tipů se přesuneme do období druhé světové války. Johanne Lauritzenová je žena, která ví, co chce. Jako nejlepší agentka britské špionážní organizace má před sebou nelehký úkol. Dokáže zachránit norské Židy před holokaustem, nebo její modrá hvězda navěky zmizí z oblohy?

Modrá hvězda

Pátý díl ze série Velké století.
Do popředí zájmu se dostává nová generace rodiny Lauritzenovy, zejména nejstarší dcera Johanne. Od začátku války pracovala jako spojka v norském odboji. Nyní se nechá rekrutovat britskou špionážní organizací SOE a ocitá se uprostřed stockholmského zločineckého světa špionáže, podvodu a zrady. Johanne se brzy stane kapitánkou britské armády. Její šéf o ní tvrdí, že je snem každé špionážní organizace. Je to dokonalá agentka, překrásná žena, která plynně mluví třemi jazyky. Není náhodou, že jí Britové dají krycí jméno Modrá hvězda. Po sérii velkolepých sabotážních akcí je pověřena nejvýznamnější misí organizace: záchranou norských Židů před holokaustem.

Autor: Jan Guillou
Přeložila: Helena Matochová

Počet stran: 376
Vazba: vázaná
Formát: 145×215 mm
ISBN: 978-80-7491-507-9
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Modrá hvězda vydalo nakladatelství Host.

Ukázka z knihy

Němečtí kontroloři jako obvykle s rachotem rozrazili dveře od kupé. S Němci bylo nicméně lehčí pořízení než s obvyklými blbečky z Nasjonal Samling ve směšných uniformách.
Esesmani do vlaku nečekaně nastoupili v Hønefossu. S SS se dalo vyjít ze všech nejlépe. Stačilo je oslovit jejich mateřštinou a vyznat se v jejich hodnostech, to je obvykle snadno odzbrojilo.
V kufru v síťce nad její hlavou se pod polstrováním víka skrývalo zhruba dvacet tisíc norských korun v čerstvě vyžehlených, natěsno namačkaných bankovkách. Kurýrní zásilky nosila přímo na těle. Cestovní doklady měla vždycky v pořádku, dokonce nebyly ani zfalšované. Už se přestala bát, její němčina fungovala jako ocelový štít.
Jeden SS obersturmführer byl pohledný mladík, jako by jim vypadl přímo z plakátu. Řekl, že by s ní ze všeho nejradši jel až do Bergenu, ale bohužel bude muset vystoupit už v Geilo. Jeho sdílnost možná pramenila z toho, že se spolu bavili svižnou němčinou. Poté nechal pečlivě prohledat zavazadla tří jejích norských spolucestujících, ale její kufr vynechal. Na rozloučenou jí zasalutoval, místo aby zahajloval. (str. 9, 10)

Přečtěte si i náš samostatný článek věnovaný této knize, v němž také naleznete krátkou ukázku.

Ukázky z ostatních dílů série, jakožto i další informace o nich, si můžete prohlédnout kliknutím na vybrané obálky níže.

   

O autorovi

Jan_GuillouJan Guillou se narodil roku 1944 a je pravděpodobně nejoblíbenějším švédským spisovatelem. Jeho knihy byly přeloženy do více než dvaceti jazyků a jen ve Švédsku se jich prodalo přes deset milionů. Je tvůrcem dvou nejúspěšnějších švédských beletristických počinů všech dob: série thrillerů o agentu Carlu Hamiltonovi a „křižácké trilogie“ zahrnující romány Cesta do Jeruzaléma (1998; česky v prvním vydání jako Cesta do Svaté země, Mladá fronta 2001; ve druhém vydání Argo 2010), Templář (1999; česky Argo 2010) a Království na konci cesty (2000; česky Argo 2011).

Informace a fotografie byly čerpány ze stránek nakladatelství Host.

O nakladateli

Nakladatelství Host zaujímá v současnosti nepřehlédnutelné místo na českém knižním trhu. Vydává tradičně především kvalitní českou prózu a poezii, literární teorii i literaturu naučnou – publikace věnované zejména historii, sociologii, filmové vědě i dalším oborům. V posledních letech se výrazně rozšířila řada překladové beletrie, ale nově zde našla přístřeší například i prestižní edice Česká knižnice s výbory z děl českých klasiků.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKatarine a její intriky
Síla v kordech rodu Wellnsburgů 1. díl

Hamlet, Erika P.

CPress, 2017

zobrazit info o knizeBílá růže – Alžběta z Yorku

Gregory, Philippa

Alpress, 2017

zobrazit info o knizeModrá hvězda
Velké století 5

Guillou, Jan

Host, 2016

Napsat komentář