Světový den knihy

kniha
Na 23. dubna připadá Světový den knihy a autorského práva. Proč právě toto datum? V tento den totiž zemřeli takoví velikáni jako William Shakespeare či Miguel de Cervantes. A jak jinak dnešní den nejlépe oslavit než s knihami. Vždyť nám toho tolik nabízejí…

Nakladatelství Host vydává především kvalitní českou a překladovou prózu, poezii, literární teorii i literaturu naučnou. Odborné publikace se zaměřují především na historii, sociologii, jazykovědu, osobnosti filmu i další obory. V posledních letech se velmi výrazně rozšířila řada překladové beletrie, severských kriminálních románů a thrillerů.

Vždy vás zajímalo, jak kniha vzniká, než se dostane na pulty knihkupectví? Třetí, aktualizované vydání dnešního prvního knižního tipu přináší odpovědi. Jejím autorem je samotný typograf, který se ve svých esejích kromě knih věnoval i čtení, knihovnám a knihomolství.

Publikace se zaobírá procesem tvorby knih. Obsahuje eseje o čtení, knihomilství, knize a knihovnách, ale funguje i jako praktická příručka, užitečná při navrhování beletrie, poesie nebo odborné literatury. Druhé vydání přineslo na devadesát stran nového obsahu (například rozsáhlou pasáž o diakritice, podrobnou anatomii písma či slovníček pojmů), ve třetím vydání prošel aktualizací především obrazový materiál. Část esejů byla v roce 2011 zpracována pro vysílání v Českém rozhlasu, kniha získala několik tuzemských i zahraničních uznání.

Ukázka z knihy

O typografech, zadavatelích i nocích bezesných

Knižní nakladatel je bytost bezelstná, nadmíru křehká, při neopatrném zacházení hrozí roztříštit se až na samotnou molekulární podstatu. Upřímně se vyděsí při pohledu na čistě typografickou obálku. Na čele mu vyvstávají krůpěje ledového potu už jen při zmínce o netradičním technickém řešení. Tři otčenáše odříká pokaždé, když se paginace přesune ze spodního okraje sazby na kterékoliv jiné místo dvojstránky. Z každé nepotištěné stránky dostává černý kašel, psotník či svědivou vyrážku. Protikladem je mu typograf – rebel, podvratný živel a liška podšitá. (str. 47)

Neváhejte se podívat na další ukázku. Další informace o knize naleznete v našem článku.

Knihy a typografie

Autor: Martin Pecina

Počet stran: 350
Vazba: vázaná
Formát: 127×216 mm
ISBN: 978-80-7577-040-0
Doporučená cena: 389 Kč

 

 

Knihu Knihy a typografie vydalo nakladatelství Host.

O autorovi

Martin Pecina (* 1982) je typograf. Píše blog věnovaný typografii a publikuje v odborném tisku. Za své knižní úpravy byl opakovaně oceněn v soutěžích o Nejkrásnější české knihy či European Design Awards.

Zdroj informací: nakladatelství Host

————————————————

Literatura a výtvarné umění měly k sobě vždy blízko. Vždyť jak obraz, tak i kniha podněcují fantazii a dokážou navodit příběh. Literární teoretik Tomáš Jirsa se zaměřil ve své další knize na fenomén beztvarosti v moderní literatuře a snaží se najít odpověď, jak afekty a vizualita ovlivňují nejen jazyk, ale samotný příběh a čtenáře.

Jakým způsobem je narativní text schopen pojmout, zprostředkovat a vynalézt fenomén beztvarosti, doposud spojovaný výhradně s oblastí výtvarného umění? A co stojí za schopností literárního jazyka rozehrát tento akt tvořivé deformace a událost metamorfózy, jež vizuální i textuální formy umísťuje na hranici viditelného a neviditelného, známého a neznámého, přítomného a nepřítomného? Kniha Tomáše Jirsy pojednává o setkání subjektu s beztvarostí a jeho důsledcích, jak je uchopuje moderní světová literatura (V. Nabokov, E. Ionesco, R. Weiner, N. V. Gogol, E. A. Poe, G. Leroux, Ch. Perkins Gilman a další), a s využitím filozofických, estetických i antropologických přístupů se snaží odpovědět na otázku, jakými prostředky afekty a vizualita tvarují jazyk, příběh a čtenáře. Hlavní roli tu proto nesehrávají zkoumaní autoři, ale intermediální figury utvářející jejich psaní a prostupující dějiny: smazaný obličej, tapeta a prázdná židle.

Ukázka z knihy

Představa beztvarosti jako „antiformy“, patvaru či rozbředlé amorfnosti je pochopitelná, ale zavádějící. Vychází z konceptu formy ve smyslu statické ontologické kategorie, neoddělitelně spjaté s identitou jakéhokoli subjektu i objektu, ať už se jedná o člověka, zvíře či jiný element živé a neživé přírody. Aby byla forma poznatelná, musí mít pevně daný tvar i jméno a musí odpovídat nějaké empirické zkušenosti; jen tehdy může podle biologa a filozofa Reného Thoma fungovat jako nadčasový koncept schopný klasifikovat stabilní a nepohyblivé objekty. (str. 11)

Tváří v tvář beztvarosti

Afektivní a vizuální figury v moderní literatuře
Autor: Tomáš Jirsa

Počet stran: 364
Vazba: brožovaná
Formát: 136×210 mm
ISBN: 978-80-7491-793-6
Doporučená cena: 319 Kč

 

Knihu Tváří v tvář beztvarosti vydalo nakladatelství Host.

O autorovi

Tomáš Jirsa (* 1983) je literární teoretik a překladatel. Zabývá se především vztahem výtvarných umění a moderní světové literatury, tématem afektivity a intermediální estetikou. V roce 2012 absolvoval na FF UK v Praze doktorské studium obhajobou disertační práce, která byla publikována pod názvem Fyziognomie psaní. V záhybech literárního ornamentu (2012). V současnosti zde působí jako pedagog a výzkumný pracovník Ústavu české literatury a komparatistiky. Dlouhodobě spolupracuje také s Katedrou divadelních a filmových studií FF UP v Olomouci, kde mj. spoluorganizoval mezinárodní filmový festival AFO. V letech 2008–2009 absolvoval výzkumný pobyt na University of California v Los Angeles, v roce 2010 byl stipendistou pařížské Sorbonny a v roce 2015 obdržel stipendium v Mezinárodním centru pro výzkum kulturních technik a filozofii médií ve Výmaru (IKKM). Své interdisciplinárně zaměřené studie publikuje u nás i v zahraničí (Central Europe, Zeitschrift für Medienund Kulturforschung). Mezi jeho díla patří např. Tváří v tvář beztvarosti.

Zdroj informací: nakladatelství Host

————————————————

Osobnost Arnošta Lamprechta je neodmyslitelně spjatá s lingvistikou. Editoři se rozhodli, že v jedné knize shromáždí veškeré jeho studie vydané v 50. až 80. letech 20. století, jelikož slouží jako základ pro lingvistický výzkum i v dnešní době. Kniha vyšla v rámci edice věnující se osobnostem brněnské lingvistiky.

Pátý svazek edice Studie osobností brněnské lingvistiky.
Editoři tohoto svazku byli vedeni snahou postihnout v maximální úplnosti odborný záběr lingvisty Arnošta Lamprechta a publikovat studie, které vyšly v rozpětí padesátých až osmdesátých let 20. století v různých odborných periodicích a sbornících (leckdy dnešnímu čtenáři těžko dostupných) a dosud slouží jako základ pro moderní výzkum v dané oblasti.
Soubor studií doplňuje bibliografie prací autora.

Ukázka z knihy

Při studiu vývoje jazyka je třeba přihlížet jednak k dějinám jeho nositelů, jednak k vlastním vnitřním zákonitostem. A tyto vnitřní vývojové zákonitosti , vyplývající ze stavby jazyka a do jisté míry pozměňované dějinnými okolnostmi, je třeba postupně odhalovat, a to ve všech strukturních složkách jazyka, t.j. v tvarosloví, syntaxi, hláskosloví i v lexiku. (str. 13)

Další informace o studiu jazyka nabízí pokračování ukázky.

Ke kořenům jazyků

Autor: Arnošt Lamprecht

Počet stran: 192
Vazba: brožovaná
Formát: 147×210 mm
ISBN: 978-80-7577-031-8
Doporučená cena: 239 Kč

 

Knihu Ke kořenům jazyků vydalo nakladatelství Host.

————————————————

academia

Nakladatelství Academia v současné době zaujímá svou ediční činností přední místo mezi nakladatelstvími České republiky. V edičním programu se zaměřuje na vydávání publikací ze všech vědních oborů. Academia vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky a jazykové učebnice

S poslední knihou se přenesete na sklonek 19. století a prostřednictvím korespondence mezi spisovatelkami Sofií Podlipskou a Irmou Geisslovou proniknete do života měšťanských rodin a tehdejšího kulturního a literárního dění. Samotné dopisy doplňují vysvětlivky a hlavně obrazová příloha.

Dnes již málo známé spisovatelky Sofie Podlipská a Irma Geisslová si v letech 1883 až 1897 dopisovaly jak o svých každodenních starostech, tak o výjimečných zážitcích, vyměňovaly si názory na umění a uvažovaly o smyslu života. Korespondence otevírá pozoruhodné průhledy do života měšťanských rodin sklonku 19. století a představuje významný pramen pro poznání života a díla obou spisovatelek a šířeji i českého literárního a kulturního dění. Svazek je uveden studií, jež seznamuje čtenáře se souvislostmi vzniku dopisů a zamýšlí se nad jejich básnicky stylizovanými pasážemi. Samotné dopisy jsou opatřeny vysvětlivkami, které objasňují reálie potřebné pro porozumění textu. Součástí knihy je obrazová příloha zahrnující ukázky rukopisu autorek, rodinné fotografie a další materiál.

Ukázka z knihy

Milostivá paní!
Už se mi stýskalo po Vašem vzácném listě, obavy se mne zmocňovaly; dochází stále tolik smutných zpráv z našeho českého světa, že malomyslnost i těžkomyslnost omluviti lze. Ráda byla bych psala ještě jednou do Chcuchle, do toho svěžího rámce kolem obrazu utěšeného žití Vašeho, avšak bylo už pozdě; Váš laskavý list zabloudil; ačkoli byl adresován do Jičína, hledal mne směrem ke – Krkonošům. Ten milý list jako by tušil moje touhy, a nemohl uvěřiti, že nekráčím za jich hlasem. (str. 40)

Šeřík a růže

Korespondence Irmy Geisslové a Sofie Podlipské 1883–1897
Autor: Martin Hrdina

Počet stran: 596
Vazba: vázaná
Formát: 140×206 mm
ISBN: 978-80-200-2650-7
Doporučená cena: 495 Kč

Knihu Šeřík a růže vydalo nakladatelství Academia.

O edici

Ediční řada Paměť nabízí memoárově laděné texty nejen významných českých vědců, ale i dalších zajímavých osobností, jejichž osudy dobře charakterizují pohnutou dobu 20. století. V edici vycházejí i životopisné monografie a edice korespondence.

Zdroj informací: nakladatelství Academia

 O autorovi

Mgr. Martin Hrdina, Ph.D., (* 1980), postdoktorand Ústavu pro českou literaturu AV ČR. Specializuje se na dějiny literatury 19. století, účastní se kolektivních výzkumů literární diskurzivity a recepce Rukopisů královédvorského a zelenohorského ve středoevropské společnosti, vědě a umění.

Zdroj informací: nakladatelství Academia


Se kterou z dnes představených knih byste nejraději oslavili tento významný den? Napište nám svůj názor v komentářích.

Neopomeňte navštívit i letošní knižní veletrh Svět knihy v Praze!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKnihy a typografie

Pecina, Martin

Host, 2017

zobrazit info o knizeTváří v tvář beztvarosti
Afektivní a vizuální figury v moderní literatuře

Jirsa, Tomáš

Host, 2016

zobrazit info o knizeKe kořenům jazyků

Lamprecht, Arnošt

Host, 2017

zobrazit info o knizeŠeřík a růže
Korespondence Irmy Geisslové a Sofie Podlipské 1883–1897

Hrdina, Martin

Academia, 2017

Napsat komentář