Třetí aktualizované vydání ceněné publikace

Martin Pecina_Knihy a typografie 3
Nakladatelství Host vyslyšelo prosby svých čtenářů a připravilo třetí, rozšířené vydání publikace Knihy a typografie předního knižního grafika a publicisty Martina Peciny.

Publikace se zaobírá procesem tvorby knih. Obsahuje eseje o čtení, knihomilství, knize a knihovnách, ale funguje i jako praktická příručka, užitečná při navrhování beletrie, poesie nebo odborné literatury. Druhé vydání přineslo na devadesát stran nového obsahu (například rozsáhlou pasáž o diakritice, podrobnou anatomii písma či slovníček pojmů), ve třetím vydání prošel aktualizací především obrazový materiál. Část esejů byla v roce 2011 zpracována pro vysílání v Českém rozhlasu, kniha získala několik tuzemských i zahraničních uznání.

 

Knihy a typografie

Autor: Martin Pecina

Počet stran: 350
Vazba: vázaná
Formát: 127×216 mm
ISBN: 978-80-7577-040-0
Doporučená cena: 389 Kč

Knihu Knihy a typografie vydalo nakladatelství Host.

 

Ukázka z knihy

Každý text, dokonce i odborný, má být přiměřeně stravitelný a čtivý, aby potenciálního čtenáře netrápil víc, než je nezbytně nutné. Děsí mě ta přílišná vážnost, která odbornou literaturu provází a obklopuje, upřímně se bojím všech sterilních studií studených jako psí čumák. Psaní i čtení má být v prvé řadě radost, jinak postrádá smysl. A každé soužení bývá na výsledku vidět. Mám rád ty staré ohmatané knížky Karla Čapka, které jsem skoupil z různých antikvariátů. Třeba brilantní dílko O lidech – soubor článků a esejů psaných s příkladnou lehkostí a humorem. Dobře jsem se bavil u (dětské!) příručky Jak se dělá kniha od Vladimíra Thieleho, kterou jsem, jako mnohé jiné, po kouskách četl na cestách vlakem, zatímco mi pes funěl pod nohama a nudil se. Skutečnou stopu a hlubokou brázdu ve mně zanechaly jen knihy, které sebevážnější téma pojednávají osobně, lidsky, s nadhledem a vtipem (str. 15)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Martin Pecina

Martin Pecina (* 1982) je typograf. Píše blog věnovaný typografii a publikuje v odborném tisku. Za své knižní úpravy byl opakovaně oceněn v soutěžích o Nejkrásnější české knihy či European Design Awards.

Informace o autorovi byly čerpány ze stránek nakladatelství Host.


Nakladatelství Host zaujímá v současnosti nepřehlédnutelné místo na českém knižním trhu. Vydává tradičně především kvalitní českou prózu a poezii, literární teorii i literaturu naučnou – publikace věnované zejména historii, sociologii, filmové vědě i dalším oborům. V posledních letech se výrazně rozšířila řada překladové beletrie, ale nově zde našla přístřeší například i prestižní edice Česká knižnice s výbory z děl českých klasiků.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKnihy a typografie

Pecina, Martin

Host, 2017

Napsat komentář