Jak obrazy vytvářejí příběh

tvarivtvarnahled
Uvažovali jste někdy nad tím, jak je možné, že četba knihy dokáže rozehrát ve vaší mysli příběh? Jak vaše představivost ovlivňuje to, co čtete? Právě na tyto otázky hledal odpovědi literární teoretik Tomáš Jirsa.

Po knize Fyziognomie psaní, která se zabývala vztahem literárního psaní a ornamentu, přichází Tomáš Jirsa s další originální publikací. Tentokrát zaměřil svou pozornost k otázkám vztahu jazyka a vizualizace. Tváří v tvář beztvarosti. Afektivní a vizuální figury v moderní literatuře.

 

Jakým způsobem je narativní text schopen pojmout, zprostředkovat a vynalézt fenomén beztvarosti, doposud spojovaný výhradně s oblastí výtvarného umění?

A co stojí za schopností literárního jazyka rozehrát tento akt tvořivé deformace a událost metamorfózy, jež vizuální i textuální formy umísťuje na hranici viditelného a neviditelného, známého a neznámého, přítomného a nepřítomného?

Kniha Tomáše Jirsy pojednává o setkání subjektu s beztvarostí a jeho důsledcích, jak je uchopuje moderní světová literatura (V. Nabokov, E. Ionesco, R. Weiner, N. V. Gogol, E. A. Poe, G. Leroux, Ch. Perkins Gilman a další), a s využitím filozofických, estetických i antropologických přístupů se snaží odpovědět na otázku, jakými prostředky afekty a vizualita tvarují jazyk, příběh a čtenáře. Hlavní roli tu proto nesehrávají zkoumaní autoři, ale intermediální figury utvářející jejich psaní a prostupující dějiny: smazaný obličej, tapeta a prázdná židle.

 

Tváří v tvář beztvarosti

Autor: Tomáš Jirsa

Počet stran: 364
Vazba: brožovaná
Formát: 136×210 mm
ISBN: 978-80-7491-793-6
Doporučená cena: 319 Kč

 

Knihu Tváří v tvář beztvarosti vydalo nakladatelství Host.

 

O autorovi

Tomáš Jirsa (nar. 1983) je literární teoretik a překladatel. Zabývá se především vztahem výtvarných umění a moderní světové literatury, tématem afektivity a intermediální estetikou. V roce 2012 absolvoval na FF UK v Praze doktorské studium obhajobou disertační práce, která byla publikována pod názvem Fyziognomie psaní. V záhybech literárníhoornamentu (2012). V současnosti zde působí jako pedagog a výzkumný pracovník Ústavu české literatury a komparatistiky. Dlouhodobě spolupracuje také s Katedrou divadelních a filmových studií FF UP v Olomouci, kde mj. spoluorganizoval mezinárodní filmový festival AFO. V letech 2008–2009 absolvoval výzkumný pobyt na University of California v Los Angeles, v roce 2010 byl stipendistou pařížské Sorbonny a v roce 2015 obdržel stipendium v Mezinárodním centru pro výzkum kulturních technik a filozofii médií ve Výmaru (IKKM). Své interdisciplinárně zaměřené studie publikuje u nás i v zahraničí (Central Europe, Zeitschrift für Medienund Kulturforschung).

Zdroj informací: nakladatelství Host


Nakladatelství Host vydává především kvalitní českou a překladovou prózu, poezii, literární teorii i literaturu naučnou. Odborné publikace se zaměřují především na historii, sociologii, jazykovědu, osobnosti filmu i další obory. V posledních letech se velmi výrazně rozšířila řada překladové beletrie, severských kriminálních románů a thrillerů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTváří v tvář beztvarosti
Afektivní a vizuální figury v moderní literatuře

Jirsa, Tomáš

Host, 2016

Napsat komentář