Brožované vydání úspěšného morálního thrilleru

Olga Tokarczukova_Svuj vuz i pluh ved pres kosti mrtvych
Román Svůj vůz i pluh veď přes kosti mrtvých si získal velkou oblibu u čtenářů a byl rovněž zfilmován. Nakladatelství Host nyní připravilo jeho druhé, brožované vydání.

Román Olgy Tokarczukové by bylo možno označit za „morální thriller“. Hlavní hrdinkou příběhu je Jana Dušejková, stavební inženýrka, která si musí vydělávat na živobytí jako učitelka angličtiny na škole v Kladské kotlině na česko-polském pomezí. V zimě pracuje také jako správkyně letních bytů. Její vášní je astrologie a nadevše miluje zvířata. Snaží se jim všemožně pomáhat a chránit je, bojuje proti lidem, kteří jim ubližují. Varuje před nerozvážným ničením přírody, vidí lidské osudy vepsané do hvězd. Patří k okruhu nadšených čtenářů anglického básníka Williama Blakea (název knihy je citát z jeho básně). Jednoho dne je Janin soused nalezen mrtvý. Následuje další vražda a pak další… Pytláci i významní členové společnosti záhadně umírají. Jen zvířata jsou němými svědky. Hrdinka o těchto vraždách něco ví, policie ji však neposlouchá – jenže Jana Dušejková dokáže číst ve hvězdách…

Nová kniha Olgy Tokarczukové rozhodně není typickou detektivkou a její vyústění rovněž není obvyklé. (…) Všichni lovci a pytláci, Olze Tokarczukové se raději zdaleka vyhněte!

Grzegorz Kozera, Salon kulturalny

 

Svůj vůz i pluh veď přes kosti mrtvých

Autorka: Olga Tokarczuková
Přeložil: Petr Vidlák

Počet stran: 240
Vazba: brožovaná
Formát: 125×195 mm
ISBN: 978-80-7577-066-0
Doporučená cena: 269 Kč

Knihu Svůj vůz i pluh veď přes kosti mrtvých vydalo nakladatelství Host.

 

Ukázka z knihy

Rána, vzdálený výstřel, jako by někdo ve vedlejším pokoji bouchl do nafouknutého papírového sáčku.
Posadila jsem se na posteli se strašnou předtuchou, že se děje něco špatného a že ten zvuk mohl být rozsudkem nad něčím životem. Ozvaly se další, takže jsem se začala rychle a nepříliš při vědomí oblékat. Zastavila jsem se uprostřed pokoje, zamotaná do svetru, najednou bezmocná. Co mám dělat? Jako obvykle v takové dny bylo krásně, bůh počasí lovcům přeje. Slunce zářilo, sotva vyšlo, ještě bylo zarudlé námahou a vrhalo dlouhé, ospalé stíny. Vyšla jsem před dům a zase se mi zdálo, že vidím holky, které každou chvíli vyběhnout přímo do sněhu, budou se radovat z dalšího dne tak okázale a bezostyšně, až se jejich štěstím nakazím. Hodím po nich sněhovou kouli a ony to pochopí jako povolení dělat skopičiny a začnou se nesmyslně honit. (str. 59)

 

Olga Tokarczuková

Olga Tokarczuková (* 1962) je jednou z nejčtenějších a nejoceňovanějších současných polských spisovatelek. Mezinárodního úspěchu dosáhla svou třetí knihou Pravěk a jiné časy (1996; česky Host 1999, 2007), která byla oceněna prestižní Cenou Nadace Kościelských a cenou Paszport Polityki. Za romány Běguni (2007; česky Host 2008) a Knihy Jakubovy (2014) získala nejsledovanější polskou literární cenu Nike. Je též autorkou knih Okamžik medvěda a Denní dům, noční dům. Podle morálního thrilleru Svůj vůz i pluh veď přes kosti mrtvých (2009; česky Host 2010) natočila režisérka Agnieszka Hollandová celovečerní film.

Informace o autorce byly čerpány ze stránek nakladatelství Host.


Nakladatelství Host zaujímá v současnosti nepřehlédnutelné místo na českém knižním trhu. Vydává tradičně především kvalitní českou prózu a poezii, literární teorii i literaturu naučnou – publikace věnované zejména historii, sociologii, filmové vědě i dalším oborům. V posledních letech se výrazně rozšířila řada překladové beletrie, ale nově zde našla přístřeší například i prestižní edice Česká knižnice s výbory z děl českých klasiků.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSvůj vůz i pluh veď přes kosti mrtvých

Tokarczuková, Olga

Host, 2017

Napsat komentář