Koláž příběhů o venkovanech

773_perex
Kri­­­tikové přirovnávají knihu Denní dům, noční dům vydanou v nakladatelství Host k novému, modernímu typu silva rerum,což latinsky znamená les různých věcí. Ve sta­ropolských do­bách se tak říkalo domá­cím kronikám, do nichž hospodář zazname­ná­val vý­zna­mné rodinné i po­li­ti­cké udá­lo­sti, domácí účty, heraldické poznámky, útržky náboženské poezie i osvědčené rece­pty.

Olga Tokarczuková: Denní dům, noční dům

Román Denní dům, noční dům situovala autorka do oblasti Kladska, kde poblíž českých hranic našla svůj nový domov. Každá věc má svou temnou a světlou stránku – píše autorka, obdivovatelka C. G. Junga – denní dům představuje skutečnost, noční dům sen, podvědomí, sídlo archetypů. Román je koláží příběhů o venkovanech, svaté Starostě, mnichu Paschalisovi, objevují se zde vlkodlaci, monstra, ale také zápisy snů či záludné recepty na jídla z muchomůrek. Osudem románových hrdinů je tragická nespokojenost a touha po naplnění. Protipólem věčného hledání je stará parukářka Marta, jež chápe mnohá tajemství dnešnímu člověku skrytá.

Kri­­­tikové přirovnávají Denní dům, noční dům k novému, modernímu typu silva rerum, což latinsky znamená les různých věcí. Ve sta­ropolských do­bách se tak říkalo domá­cím kronikám, do nichž hospodář zazname­ná­val vý­zna­mné rodinné i po­li­ti­cké udá­lo­sti, domácí účty, heraldické poznámky, útržky náboženské poezie i osvědčené rece­pty.


Denní dům, noční dům

Autor: Olga Tokarczuková
Vazba: brožovaná
Počet stran: 272 stran
Cena: 249 Kč
ISBN: 978-80-7294-666-2
Vydání: druhé

Knihu Denní dům, noční dům vydalo nakladatelství Host.

Více informací o knize najdete zde

 

O autorce:

Olga Tokarczuková (* 1962) je jednou z nejčtenějších a nejoceňovanějších současných polských spisovatelek. Její první román Cesta lidí Knihy (1993) získal cenu Polské společnosti vydavatelů knih. V roce 1995 vydala román E. E. Největší úspěch u kritiky a čtenářů měla její třetí kniha Pravěk a jiné časy (1996, česky Host 1999, 2007), která byla ověnčena prestižní Cenou nadace Koscielských, cenami čtenářů Paszport Polityki a Machiner. V roce 1998 obdržel francouzský překlad Pravěku Prix du Meilleur Livre Etranger za nejlepší zahraniční knihu. Dále publikovala sbírku povídek Szafa (Skříň, 1997), román Denní dům, noční dům (1998, česky Host 2002), který získal ocenění čtenářů v rámci prestižní literární ceny Nike, sbírku povídek Hra na spoustu bubínků (2001, česky Periplum 2005), román Lalka i perla (Loutka a perla, 2001), Poslední příběhy (2004, česky Host 2007) a román Anna In w grobowcach swiata (Anna In v hrobkách světa, 2006). Kniha Běguni (Host 2008) získala prestižní polskou literární cenu NIKE 2008.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDenní dům, noční dům

Tokarczuková, Olga

Host, 2012

Napsat komentář