Polsko v dobách minulých

knihy_jakubovy
Román Knihy Jakubovy nám představuje polské Podolí roku 1752. Směs židovské, křesťanské a muslimské kultury tu pomalu začíná vřít. Výsledný střet na sebe nenechá dlouho čekat a poznamená téměř celé Polsko. Přesvědčte se sami.

Opus magnum světoznámé polské autorky.

Rok 1752. Podolí, součást Polského království, území ležící na dnešní jihozápadní Ukrajině, oblast osídlená křesťany, židy i muslimy.

Polskou společnost soužil rozkol mezi královským dvorem, venkovskou šlechtou a bezzemky, jejichž síla se v osmnáctém století začala naplno projevovat. Díky kvetoucímu obchodu s muslimským světem docházelo k bohaté kulturní výměně. Pozvolný hospodářský a morální úpadek však plíživě pronikal do všech pater společnosti, a ta se pokoušela nalézt viníka. Židé mezitím čekali na svou příležitost k emancipaci.

Podstatná část příběhu se odehrává i v židovském městě Brünn, tedy v Brně, ale ocitneme se i v jiných evropských městech. Čtenáři se tak nabízí zvláštní paralela se současným dramatickým střetem s jinými kulturami. Díky poutavému vyprávění Olgy Tokarczukové získáváme neodbytný pocit, že mezikulturní střet je v této části světa přítomen odpradávna.

Román je obrazem dávného Polska, mocného a vlivného království na vrcholu své státnosti, ale zároveň těsně před pádem do osudové propasti zájmů sousedních mocností.

Knihy Jakubovy

Autorka: Olga Tokarczuková
Přeložil: Petr Vidlák

Počet stran: 853
Vazba: vázaná
Formát: 160×230 mm
ISBN: 978-80-7491-551-2
Doporučená cena: 499 Kč

Knihu Knihy Jakubovy vydalo nakladatelství Host.

 

Ukázka z knihy

Konečně se ocitla na sloupu. Dav si oddechne, někdo zpívá. Teď je možné vidět celou sochu. Matka boží, Maria Panna, Milosrdná Paní, Královna světa, je ztvárněna jako mladá dívka, která běží lehce, tanečním krokem, má natažené ruce zvednuté jako na uvítanou. Vezme tě do náruče a přivine na prsa. Nachman zakloní hlavu a zakryje si oči, bílé nebe ho oslňuje.
Připadá mu, že mu říká: „Pojď, zatanči si se mnou,“ nebo: „Hraj si se mnou,“ nebo: „Dej mi ruku.“ Jakub natáhne ruku nahoru a ukáže na sochu, zbytečně, všichni jsou tady proto, aby si ji prohlédli. Avšak Nachman ví, co chce Jakub říct: tohle je Panna, svatá Šechina, božská přítomnost v temném světě. Vtom z mračna vykoukne slunce, zcela nečekaně, neboť od rána bylo zataženo, jeho paprsek se dotkne sochy a tu všechno to gdaňské zlato zazáří jako druhé slunce. Náhle je na náměstí u kostela v Kamenci jasno, světlo je silné a radostné a Panna, která běží po nebi, se stává čistým dobrem, jako někdo, kdo sestupuje k lidem, aby jim dal naději: bude dobře. Lid vzdychá, uchvácen ohňostrojem světla: svatá Panna. Lidé mhouří oči a klekají si před jednoznačným důkazem zázraku. Je to znamení, znamení, opakují všichni. Dav si kleká a oni také. A Nachman má oči plné slz a jeho vzrušení přechází na jiné. Zázrak je zázrak a nemá nic společného s náboženstvím.

 

O autorce

olga-tokarczukovaOlga Tokarczuková (* 1962) je jednou z nejčtenějších a nejoceňovanějších současných polských spisovatelek. Mezinárodního úspěchu dosáhla svou třetí knihou
Pravěk a jiné časy (1996; česky Host 1999, 2007), která byla oceněna prestižní Cenou Nadace Kościelských a cenou Paszport Polityki. Za romány Běguni (2007; česky Host 2008) a Knihy Jakubovy (2014) získala nejsledovanější polskou literární cenu Nike. Podle morálního thrilleru
Svůj vůz i pluh veď přes kosti mrtvých (2009; česky Host 2010) natočila režisérka Agnieszka Hollandová celovečerní film.

Zdroj informací a fotografie: nakladatelství Host


Nakladatelství Host vydává především kvalitní českou a překladovou prózu, poezii, literární teorii i literaturu naučnou. Odborné publikace se zaměřují na historii, sociologii, jazykovědu, osobnosti filmu i další obory. V posledních letech se výrazně rozšířila řada překladové beletrie, severských kriminálních románů a thrillerů. Relativně nedávno našla v Hostu přístřeší i prestižní edice Česká knižnice, která zájemcům nabízí kvalitní ediční zpracování děl českých klasiků.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKnihy Jakubovy

Tokarczuková, Olga

Host, 2016

Napsat komentář