Soubor článků, fejetonů a zamyšlení

Okamzik-medveda
Pro autorku je nedílnou součástí tvorby politika, zahrnuje ji do všech svých článků a fejetonů. Její tvorba je velmi zajímavá, srozumitelná všem čtenářům napříč generacemi. Pravda přece nemá jen jediný výklad…

Okamžik medvěda je soubor článků, fejetonů, zamyšlení a různých příležitostných textů, které však tvoří jeden celek, portrét spisovatelčiny osobní filozofie.

Olga Tokarczuková si dobře uvědomuje politický potenciál své tvorby, který je umocněn precizním stylem a bezbřehou tvůrčí svobodou. Právě schopnost reagovat na jakékoliv násilí, vykořisťování, lež a všudypřítomnou propagandu establishmentu považuje autorka za jeden z nejdůležitějších aspektů práce spisovatele. O těchto otázkách píše velmi otevřeně, subjektivně, své myšlenky se snaží formulovat takovým způsobem, aby byly srozumitelné lidem napříč generacemi. Pro Olgu Tokarczukovou je politika nedílnou součástí literatury.

Autorka v této knize píše vážně, ale i s humorem, využívá fiktivní motivy, hraje si se čtenářem. Je schopna vyjádřit, co pro ni znamená být Polkou, aniž by sklouzla k tupému nacionalismu, jehož je hlasitou kritičkou. Název knihy Okamžik medvěda je jakousi alegorií toho, že člověk může být světem okouzlen pouze tehdy, když odmítne jediný výklad pravdy. Je to zároveň i metafora literatury, toho „zvláštního místa mezi mnoha individuálními pravdami“.

Okamžik medvěda

Autorka: Olga Tokarczuková  
Překladatel: Petr Vidlák   

Počet stran: 198
Vazba: brožovaná
ISBN: 978-80-7294-876-5
Formát: 128 × 195 mm
Doporučená cena: 229 Kč

Kniha Okamžik medvěda vyšla v nakladatelství Host.

Přečtěte si také ukázku z knihy.

Olga Tokarczuková

Spisovatelka Olga Tokarczuková (nar. 1962)  je jednou z nejčtenějších a nejoceňovanějších současných polských spisovatelek. Největší úspěch u kritiky a čtenářů měla její třetí kniha Pravěk a jiné časy (1996; česky Host 1999, 2007), která byla ověnčena prestižní Cenou nadace Kościelských a cenou Paszport Polityki. Dále publikovala například sbírku povídek Szafa (Skříň, 1997; česky CD, Tympanum 2009), román Denní dům, noční dům (1998; česky Host 2002, 2012), který získal stejně jako kniha Běguni (2007; česky Host 2008) ocenění čtenářů v rámci významné literární ceny Nike, sbírku povídek Hra na spoustu bubínků (2001; česky Periplum 2005), „román ve třech povídkách“ Poslední příběhy (2004; česky Host 2007), román Anna In v hrobech světa (2006; česky Kniha Zlín 2008) a morální thriller Svůj vůz i pluh veď přes kosti mrtvých (2009; česky Host 2010), podle něhož režisérka Agnieszka Hollandová natočí v roce 2014 celovečerní film.

(Zdroj informací o autorce a fotky: nakladatelství Host.)


Nakladatelství Host zaujímá v současnosti nepřehlédnutelné místo na českém knižním trhu. Vydává tradičně především kvalitní českou prózu a poezii, literární teorii i literaturu naučnou — publikace věnované zejména historii, sociologii, filmové vědě i dalším oborům. V posledních letech se výrazně rozšířila řada překladové beletrie, ale nově zde našla přístřeší například i prestižní edice Česká knižnice s výbory z děl českých klasiků.
Nakladatelství Host se svými zavedenými a respektovanými edičními řadami, autory, jejichž jména patří v české literatuře k těm nejprestižnějším, a se stejnojmenným časopisem, který se pravidelně věnuje reflexi a kultivaci české literární scény, představuje svým způsobem výjimečnou literární velmoc.

 

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeOkamžik medvěda

Tokarczuková, Olga

Host, 2014

Napsat komentář