Říše fantazie nemá hranic

fantasy-kvetina
Pokud patříte k těm, kteří se rádi nechávají unášet na vlnách fantasy či sci-fi, pak byste měli zbystřit. V následujících tipech vám představíme hned pětici zajímavých titulů posledního čtvrtletí, z nichž si vybere každý, komu jsou tyto žánry blízké.

Začínáme knihou, která by neměla chybět v knihovně žádného skalního fantasy fanouška. O jejím autorovi se totiž tvrdí, že stál u zrodu tohoto žánru, a navíc se u něj inspiroval i samotný Tolkien! Přečtěte si Příběh o Třpytivé rovině.

Příběh o Třpytivé rovině

Mladý rytíř Hallblith z rodu Ravenů vyráží na zdánlivě beznadějnou pouť za záchranou své milované snoubenky Hostage, jež byla unesena neznámo kým a neznámo kam. Nepříznivé cesty osudu ho zavedou až na mýtický ostrov, na němž leží země Třpytivé roviny, kterou též zvou zemí Nehynoucích. Na tomto místě hrdina nachází mnoho podivného a to, že zde lidé neumírají, je jen jedna ze záhad Třpytivé roviny. Porazí láska v Hallblithově srdci všechny nástrahy a svody? Nalezne svou drahou Hostage? A podaří se mu najít cestu zpět domů? Vůbec poprvé si můžete v češtině vychutnat jeden z prvních fantasy románů. Příběh o Třpytivé rovině je často řazen mezi nejvýznamnější díla celého žánru a neměl by chybět v knihovně žádného fantasy nadšence. William Morris položil základní kámen vysoké fantasy právě tímto příběhem. Zásadně tak ovlivnil tvorbu dalších autorů. K jeho dílu se často odkazoval zejména J. R. R. Tolkien, a román tedy lze doporučit všem milovníkům Pána prstenů.

Autor: William Morris
Přeložila: Marta Holbová

Počet stran: 156
Vazba: brožovaná
Formát: 120×185 mm
ISBN: 978-80-906481-3-5
Doporučená cena: 199 Kč

Knihu Příběh o Třpytivé rovině vydalo nakladatelství Černý drak.

William Morris Pribeh o Trpytive rovine ukazka1 William Morris Pribeh o Trpytive rovine ukazka2

Na stránkách nakladatelství najdete delší ukázku z prvních tří kapitol. Více informací o knize si pak můžete přečíst v našem článku.

————————————————

Ben Aaronovitch na našem trhu není žádným nováčkem. Slyšet jste o něm mohli třeba v době, kdy mu u nás vyšly Řeky Londýna či Měsíc nad Soho. Tyto tituly pak následuje Šepot podzemí, třetí díl napínavé urban fantasy…

Šepot podzemí

Tentokrát to začne mrtvým tělem na konci stanice metra Baker Street, vším, co zůstalo po americkém studentovi Jamesi Gallagherovi. Jeho zámožná a politicky vlivná rodina se chce pochopitelně dostat této hrůzné vraždě na kloub, potíž však tkví v tom, že Jamesova smrt představuje ještě větší a nepřirozenější záhadu, než kdo vůbec tuší… tedy kromě londýnského konstábla a čarodějova učně Petera Granta.
Jelikož je inspektor Nightingale, poslední oficiální čaroděj v Anglii, zaneprázdněn pátráním po nevyzpytatelném kouzelníkovi známém také jako Muž bez tváře, je pouze na Peterovi, aby začal zkoumat strašidelné hlubiny nejstarší, největší a nyní i nejvražednější podzemní dráhy na světě. Ovšem nebude na to sám. Kdepak, FBI mu posílá pomocnici. Mladou, ctižádostivou, krásnou křesťanku, která má sklony vnímat veškerá kouzla jako dílo ďáblovo. No, to tedy bude…

Autor: Ben Aaronovitch
Přeložil: Milan Žáček

Počet stran: 276
Vazba: brožovaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-257-1923-7
Doporučená cena: 289 Kč

Knihu Šepot podzemí vydalo nakladatelství Argo.

V létě jsem udělal tu chybu, že jsem mámě řekl, čím se živím. Ne to, že jsem policista, to už samozřejmě věděla, protože mi byla v Hendonu na promoci, ale to, že dělám pro oddělení metropolitní policie, které má na starost nadpřirozené jevy. Máma si to v hlavě přeložila tak, že „lovím čarodějnice“, což je fajn, protože máma, podobně jako většina lidí ze západní Afriky, považuje lovení čarodûjnic za úctyhodnější povolání, než je práce u policie. Směr, kterým se nyní ubírala moje kariéra, potom v neočekávaném vzedmutí mateřské pýchy nastínila svým kamarádkám a příbuzným, skupině, do níž podle mých odhadů spadá přinejmenším dvacet procent příslušníků sierraleonské přistěhovalecké komunity ve Spojeném království. Mezi tyto lidi patřil i Alfred Kamara, který bydlel na stejném sídlišti jako moje máma, a přes něj i jeho třináctiletá dcera Abigail. Která poslední neděli pfied Vánoci dospěla k závěru, že by chtěla, abych se přišel podívat na ducha, kterého prý našla. Dozvěděl jsem se o ní proto, že mámu otravovala tak dlouho, až kapitulovala a zavolala mi na mobil. (str. 9)

————————————————

Libujete si spíše v postapokalyptických tématech? Jedno takové nám ve vší parádě servíruje nová kniha Všemi dary obdarovaná z nakladatelství Host, podle níž byl natočen i stejnojmenný film. Začtěte se do příběhu o světě, jehož civilizace se nachází na pokraji zániku.

Všemi dary obdarovaná

Schovejte si svá tajemství tam, kde je příšery nenajdou… Desetiletá Melanie žije spolu s dalšími dětmi na vojenské základně, kde se pod přísným dohledem vzdělává. Nadprůměrně inteligentní dívka miluje staré řecké báje a její spřízněnou duší je učitelka slečna Justineauová. Zato seržanta Parkse, který hlídá děti jako dráb, nesnáší. Stejně jako doktorku Caldwellovou. Ale bez nich to asi nejde, když je základna obklopena zpustošenou krajinou, kde stejně jako ve zbytku země vládnou hladovci – kanibalistická monstra, jež při honu za lidským masem nic nezastaví. Základna je však napadena a Melanii, slečně Justineauové, seržantu Parksovi, doktorce Caldwellové a vojínu Gallagherovi se podaří utéct. Společně se vydávají na cestu do Majáku, posledního místa v Británii, které se podařilo od nákazy zachránit. Jenže budou Melanii v Majáku chtít, když ji v blízkosti lidí popadá zoufalý hlad, jaký ještě nezažila?

Autor: M. R. Carey
Přeložila: Lucie Horáková

Počet stran: 412
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7491-783-7
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Všemi dary obdarovaná vydalo nakladatelství Host.

Neděle jsou stejné jako soboty, až na to, že je svačina a sprcha. Ráno děti uvážou do křesel, jako kdyby to byl normální školní den, ale nepřivážou jim pravé ruce. Pak je dovezou do sprch, které jsou umístěné za posledními dveřmi vpravo od šedých železných dveří.

V bíle vykachličkovaných, holých sprchách pak děti sedí a čekají, až je tam přivezou všechny. Pak jim vojáci donesou misky se svačinou a lžíce. Každému dítěti položí do klína misku, ve které už je lžíce zabodnutá.

V miskách jsou statisíce červů, kteří se svíjí a plazí jeden přes druhého.

A děti jí. (str. 16)

Přečtěte si ukázku celé první kapitoly.

————————————————

Slavný americký spisovatel Patrick Ness patří k ostříleným veteránům v tvorbě sci-fi a fantasy. I přesto by se jeho nový titul My ostatní tu prostě žijem dal charakterizovat spíše slovy fantasy-nefantasy. Více už zjistíte uvnitř…

My ostatní tu prostě žijem

A co když nepatříš mezi vyvolený? Mezi ty, co maj za úkol zlikvidovat zombíky nebo bojovat s duchomorama (nebo co má to modrý světlo a všechny ty mrtvoly zase sakra znamenat)? Co si počít, když jsi jako Mikey? Kluk, kterej chce prostě jenom odmaturovat, užít si maturitní ples a možná už konečně sebrat odvahu a pozvat Hennu na rande dřív, než se něco semele a někdo už zase vyhodí školu do vzduchu. Protože někdy má člověk větší trable než to, že se tenhle měsíc už podruhý schyluje k zániku světa, a někdy prostě musí umět najít i v obyčejným životě něco neobyčejnýho. I když třeba tvýho nejlepšího kámoše uctívaj pumy jako modlu. Patrick Ness přichází s odvážným a netradičním románem, který nám svérázným způsobem ukazuje, že existují různé druhy výjimečnosti.

Autor: Patrick Ness
Přeložili: Jan Březovský, Tereza Nuckollsová

Počet stran: 304
Vazba: vázaná
Formát: 137×216 mm
ISBN: 978-80-7529-251-3
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu My ostatní tu prostě žijem vydalo nakladatelství Slovart.

Takže tak na tom teď jsme. Já dohlížím na to, aby moje sestra jedla, ona mi pomáhá z mých smyček a oba společně dohlížíme na Meredith a snažíme se držet od našich dál.

Ale o tomhle všem vám teď vůbec vyprávět nechci. Tohle všechno už je minulost. Teď jsme v té části života, které vládnou příběhy těch druhých, a člověk sám nemá na výběr. Musí se prostě jen zuby nehty držet a doufat, že se dožije konce příběhu a bude moci začít žít ten svůj. A to přesně děláme, já, Mel a Meredith, snažíme se vydržet a stát se hlavními hrdiny svých vlastních příběhů.

Nebo ne? (str. 52, 53)

————————————————

Na závěr zde máme další pokračování kouzelné série, kterou uvítají zejména mladší čtenáři. Je jím Ztracené království od J.D. Rineharta. Začtěte se do dalších dobrodružství trojčat s magickou mocí a sledujte osud Toronie.

Koruna tří: Ztracené království

Země je ve válce. Jedinou naději představují trojčata Tarlan, Elodie a Galf, jimž osud předurčil vládnout v míru. Pokud přežijí… Vzkříšený král Brutan a jeho armáda nemrtvých ovládají město Idilliam, zatímco Elodie s Tarlanem se snaží zachránit Galfa, který zůstal uvězněn uvnitř hradeb. Galf se však tajným tunelem dostal do ztraceného království pod městem, kde ke svému obrovskému překvapení potkává svou matku. Jenže ona si na něj nevzpomíná! Zapomene i Galf v podivné říši na ty, které má rád? Mezitím se Tarlan a čarodej Melchior vydávají na výpravu za obnovením kouzelníkovy moci a Elodii s vojskem zanechají strážit Idilliam. Netuší však, že ani celé vojsko neochrání Elodii před zradou… Toronijský trůn je vzdálenější než kdy předtím a sourozenci budou potřebovat všechny svoje schopnosti, pokud chtějí přežít, natož vládnout.

Autor: J. D. Rinehart
Přeložila: Romana Bičíková

Počet stran: 383
Vazba: vázaná
Formát: 145×212 mm
ISBN: 978-80-7491-809-4
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Koruna tří: Ztracené království vydalo nakladatelství Host.

Čaroděj na ni shlížel a ve vrásčité tváři se mu zračil nekonečný smutek. S nohama široce rozkročenýma se zakymácel a Kalja měla na kratičký okamžik strach, že spadne. Nakonec ale zkroucenýma rukama sevřel svoji hůl a udržel se na nohou. Jeho prsty přejížděly po runách, které byly do povrchu hole vyryté. Jeho rty se pohybovaly. Kalja se snažila zjistit, co Melchior říká, ale nedokázala jeho slova rozpoznat.

Pak si uvědomila, že to nejsou slova.

Byla to čísla.

Ano, Melchiore! Využij svoje kouzla. Pryč s tím, pryč s tím vším!

Kouř se zvedl a v nárazu větru ji celou zahalil, zvedl ji a odnesl. Poslední, co před koncem slyšela, byl Brutanův hlučný, vítězoslavný křik.

A pak byla tma. (str. 18)

Chcete o knize vědět více? Nahlédněte do našeho článku!


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePříběh o Třpytivé rovině

Morris, William

Černý drak, 2016

zobrazit info o knizeŠepot podzemí

Aaronovitch, Ben

Argo, 2016

zobrazit info o knizeVšemi dary obdarovaná

Carey, M. R.

Host, 2016

zobrazit info o knizeMy ostatní tu prostě žijem

Ness, Patrick

Slovart, 2016

zobrazit info o knizeKoruna tří: Ztracené království

Rinehart, J. D.

Host, 2016

Napsat komentář