Příběh o Třpytivé rovině

William Morris Pribeh o Trpytive rovine
Nakladatelství Černý Drak vydalo román, který se stal základním kamenem fantastické literatury a inspiroval mnohé úspěšné autory, včetně J. R. R. Tolkiena. Patříte-li mezi fanoušky fantasy, rozhodně byste ho neměli minout!

Mladý rytíř Hallblith z rodu Ravenů vyráží na zdánlivě beznadějnou pouť za záchranou své milované snoubenky Hostage, jež byla unesena neznámo kým a neznámo kam. Nepříznivé cesty osudu ho zavedou až na mýtický ostrov, na němž leží země Třpytivé roviny, kterou též zvou zemí Nehynoucích. Na tomto místě hrdina nachází mnoho podivného a to, že zde lidé neumírají, je jen jedna ze záhad Třpytivé roviny. Porazí láska v Hallblithově srdci všechny nástrahy a svody? Nalezne svou drahou Hostage? A podaří se mu najít cestu zpět domů? Vůbec poprvé si můžete v češtině vychutnat jeden z prvních fantasy románů. Příběh o Třpytivé rovině je často řazen mezi nejvýznamnější díla celého žánru a neměl by chybět v knihovně žádného fantasy nadšence.

 

Příběh o Třpytivé rovině

Autor: William Morris
Přeložila: Marta Holbová
Ilustroval: Walter Crane

Počet stran: 156
Vazba: brožovaná
Formát: 120×185 mm
ISBN: 978-80-906481-3-5
Doporučená cena: 199 Kč

Knihu Příběh o Třpytivé rovině vydalo nakladatelství Černý Drak.

 

Ukázka grafického provedení

William Morris Pribeh o Trpytive rovine ukazka1William Morris Pribeh o Trpytive rovine ukazka2

 

Ukázka z knihy

Prastaré příběhy vypráví, že za dávných časů žil na Pobřeží Útesů mladý muž, jenž se jmenoval Hallblith. Pocházel ze starobylého rodu Ravenů. Byl spravedlivý, silný a v boji převelice zkušený. Dosud neměl žádného potomstva; miloval však ušlechtilou a krásnou dívku jménem Hostage. Náležela k rodu Roseových, jenž neměl proti sňatku s mladým Ravenem pražádných námitek. Dívka ho nemilovala o nic méně; rozhodlo se tedy, že svatební hostina se bude konat o letním slunovratu.
Jednoho dne počátkem jara, kdy dny jsou ještě krátké a noci dlouhé, seděl Hallblith před dveřmi velkého domu Ravenů a hobloval dřevěnou násadu pro své kopí. Náhle odkudsi zaslechl dusot koňských kopyt. Vzhlédl od díla a spatřil postavy na koních blížící se k domu. Když projeli branou až do dvora, vstal a vyšel jim vstříc, neboť v domě nebylo nikoho, kdo by je uvítal. Pohlédl na ně a viděl, že jsou dohromady tři, mají s sebou zbraně a přijeli na skvělých koních.
Hallblith usoudil, že není třeba se toho spolku bát: dva z nich byli staří a slabí, třetí zachmuřený, skleslý a vyčerpaný. Zdálo se, že jeli dlouho a velmi rychle, neboť jejich ostruhy zrudly krví a na koňských tělech se leskl pot.

Přečtěte si celou ukázku (na stránce níže).

 

William Morris

William Morris (1834–1896) byl anglický textilní výtvarník, umělec a spisovatel. Zajímal se o středověké umění i literaturu. Svým Příběhem o Třpytivé rovině položil základní kámen vysoké fantasy. Zásadně tak ovlivnil tvorbu dalších autorů. K jeho dílu se často odkazoval zejména J. R. R. Tolkien, a román tedy lze doporučit všem milovníkům Pána prstenů.


cerny drakNakladatelství Černý Drak je zaměřené na fantasy, sci-fi, historii, tajemno, duchovno, přírodu a ekologii. V plánu má vydávat beletrii i literaturu faktu, která má cokoli společného s výše uvedenými kategoriemi. Upřednostňuje však prvořadě fantasy beletrii.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePříběh o Třpytivé rovině

Morris, William

Černý drak, 2016

Napsat komentář