Cesta jako poslání i trest

hlinena-cesta
Je zvláštní, pro jak rozmanité důvody lidé cestují. Cesta může pro každého z nás znamenat něco trochu jiného – životní poslání, běh do cíle nebo trest a pokoření. V dnešních tipech si představíme tři biografie lidí, pro které byla cesta a pohyb vždy určitým způsobem určující.

Pro Rudolfa Krautschneidera je cesta životním posláním. Navázal na staletí dlouhou tradici cestovatelů (a tak i například na Marca Pola, jehož knihu jsme si představili minulý týden) a vydal se poznat exotické krajiny. Ve své autobiografii nazvané Lidé a oceán nás zve, abychom se na jeho cestu vydali s ním.

Lidé a oceán

Autor: Rudolf Krautschneider

Počet stran: 208
Vazba: vázaná
Formát: 164 x 240 mm
ISBN: 978-80-87506-75-2
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Lidé a oceán vydalo nakladatelství 65. pole.

„Plavba skončila, jsme před další plavbou.“

Jeden z největších českých mořeplavců Rudolf Krautschneider popisuje své plavby do severních polárních krajů, západní Afriky a Jižní Ame­riky. Jejich mementem se stala v roce 1982 válka na Falklandech, kde plul Ruda na lodi Polka mezi válečnými konvoji znepřátelených armád jako jediný neutrál.

Lidé a oceán je kniha hlavně o lidech moře, plná příběhů provoněných mořskou solí. Seznámí nás například s kapverdskými rybáři, lisabonskými lovci červů nebo s nejmladší jachtařkou světa.

Na knihu volně navazuje titul Plachetnicí kolem světa pro pírko tučňáka.

„Moje samota je bezbřehá jako moře. Mým protivníkem je moje vlastní slabost a stesk. Za osm dní uplouvám vzdálenost dvou tisíc kilometrů.“

„Oceán žije svým vlastním rytmem. Není ani krutý, ani dobrý. Prostě je. Se­bejistý člověk dneška jej osedlal bezpočtem lodí poháněných motory. Lodí, střežených navigačními systémy Loran, Decca, kybernety, radary, družicemi a celou řadou moderních technických prostředků. A přece jako před staletími vyplouvají lodě poháněné pouze větrem.“

Edice Za obzor

Knihy o putování, cestování a mořeplavectví. Skutečné i smyšlené příběhy, které se odehrávají na vzdálených a odlehlých místech světa. Literatura o volání dálek a touze po dobrodružství.

Více o edici a knihách, které v ní vyšly, najdete zde.

O autorovi

V 16 letech poprvé uviděl Rudolf Krautschneider moře, které se mu stalo osudným. Lodě začal stavět sám a svérázně se zapsal do historie námořního jachtingu. Na svých lodích absolvoval mnoho cest, mimo jiné i cestu kolem Antarktidy či cestu kolem světa na své poslední lodi Victorie. Pochází ze země bez moře a přesto se stal mořeplaveckou legendou.

Více se o autorovi můžete dozvědět zde.

————————————————

Pokud v českém sportu existuje slavnější jméno než Jaromír Jágr, pak je to zajisté Emil Zátopek. Ten svou životní cestou doslova proběhl. Asi všichni známe slavnou historku, ve které Emil vypráví, jak každý den ráno běhával do práce obložen závažím, ale jen málokdo zná jeho život nějak podrobněji. V nedávno vydané biografii od Pavla Kostíka nazvané Emil Běžec se s životem slavného sportovce můžeme seznámit dopodrobna. A nyní díky snaze nakladatelství Radioservis i se sluchátkami v uších.

Emil Běžec

Úryvky z prvního uceleného životopisu sportovní legendy doplněné dokumentárními nahrávkami.

Autor: Pavel Kosatík

Vazba: CD
Formát: 125 × 140 mm
ISBN: 8590236087620
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Emil Běžec vydalo nakladatelství Radioservis.

„Emil Zátopek byl na vrcholu ve čtyřicátých a padesátých letech, za nacistů a raných komunistů: v nejhorších dobách, jaké naše země v 20. století zažila. Dokázal si však na poměrech vyvzdorovat životní příběh, který dodnes fascinuje svět. Dosáhl fenomenálních úspěchů, ale ještě zajímavější než jeho rekordy se zdá cesta, kterou k nim urazil. Byl to povahou bytostný dělník, obyčejný člověk. Svou metodu intervalového tréninku, kterou přepsal dějiny atletiky, si vymyslel od A do Z sám, jako když Edison vynalézal žárovku. Ani jako světový běžec číslo jedna nebyl štvancem výkonů, běhal pro radost a nakazil touto radostí miliony lidí. O člověku, jehož tréninkové dávky (maraton denně) by nikdo jiný nepřežil, zároveň psali: „Běhá jako my.“ A nebyl v tom rozpor: opravdovost, s jakou bojoval sám se sebou i se soupeři, lidé vnímali jako obecné podobenství lidského osudu.

Ne ve všech životních soubojích byl stejně úspěšný jako na závodní dráze. Svůj největší zápas s komunistickým režimem, který zahájil v roce 1968, nevyhrál. Ale i prohry patří k lidským příběhům, včetně příběhu fenomenálního Emila Zátopka.“ Pavel Kosatík

O životě Emila Zátopka se také můžete více dozvědět v biografickém komiksu, jehož recenze vyšla na našem webu.

————————————————

Už v úvodu jsem zmínil, že cesta nemusí být jen radostným během, ale také může představovat tvrdý trest. Přesně tak tomu bylo v případě rodiny Münninghoffů, která byla donucena opustit svojí domovinu a jako vyhnanci a uprchlíci se vydat do neznámých krajin. Alexander Münninghoff nám v nově přeložené knize Pokračovatel rodu vypráví pohnuté osudy své rodiny. Ponořme se spolu s ním do krutého románu reality.

Pokračovatel rodu

Autor: Alexander Münninghoff
Přeložila: Veronika Havlíková ter Harmsel

Počet stran: 296
Vazba: pevná
Formát: 140×210 mm
ISBN: 978-80-204-3928-4
Doporučená cena: 279 Kč

Knihu Pokračovatel rodu vydalo nakladatelství Mladá fronta.

Rodinná kronika oceněná prestižní cenou Libris v kategorii nejlepší historická kniha roku 2015 líčí strhujícím způsobem historii tří generací Münninghoffů, která se klene přes druhou půli dvacátého století. Bizarní cesty příslušníků této nizozemsko-ruské rodiny vedou z luxusní vily v Lotyšsku do vyhnanství v Haagu, z východní fronty do barabizny v Brabantu, od bohatství k úpadku a někdy zase zpět. Na pozadí velkých evropských dějin se odehrává rodinné drama, jež je plodem dějinných zvratů zmítajících Evropou.

 Ukázka z knihy

Mé první setkání s tajemstvími, která mi měla ovládat život, byl nález, jejž jsem učinil jednoho osamělého odpoledne na půdě našeho domu ve Voorburgu. Za několika hermeticky uzamčenými truhlami jsem objevil v šatníku schovaném za hustým plotem zimníků páchnoucích naftalínem další truhlu, kterou šlo – při zpětném pohledu kupodivu – otevřít. Krom košil, kalhot a drobností v ní ležela helma. Černá a výhružně lesklá, s černo-bílo-červeným emblémem na jedné straně a se dvěma jasně bílými malými blesky na straně druhé. Instinktivně jsem chápal, že ta věc představuje nějaké tajemství. Nasadil jsem si ji a šel jsem s ní dolů, do panského pokoje, kde v tu chvíli seděla celá rodina u skleničky něčeho silnějšího a čekala na každodenní partii kanasty, kterou měl Starý pán odstartovat. Psal se rok 1948 a mně byly čtyři. Helma mi padala přes oči, ale když jsem zaklonil hlavu, mohl jsem jako průzorem v bunkru pozorovat, co se děje přede mnou.

 


Nakoukněte také do aukcí, ve kterých můžete za skvělé ceny získat řadu zajímavých knih.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám do komentářů.

Úvodní fotka pochází ze sbírky Daniela Holze na serveru Flickr.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeEmil Běžec [Audio na CD]

Kosatík, Pavel

Radioservis, 2016

zobrazit info o knizeLidé a oceán

Krautschneider, Rudolf

65. pole, 2016

zobrazit info o knizePokračovatel rodu
Fascinující rodinná historie

Münninghoff, Alexander

Mladá fronta, 2016

Napsat komentář