Československé spartakiády

Petr Roubal_Ceskoslovenske spartakiady
Krásný úděl máme, a sice představit vám knihu zabývající se fenoménem, jejž mají mnozí z nás dosud v živé paměti. Hromadné cvičení na spartakiádách bylo na pohled úžasné a dechberoucí, ale co všechno se za ním skutečně skrývalo?

Kniha se zabývá fenoménem hromadného cvičení na československých spartakiádách v letech 1955 až 1985. Spartakiády navazovaly personálně, organizačně, ale i ideově na tradici sokolských sletů, které se zase inspirovaly německým turnerským hnutím. Krátce po Gottwaldově smrti se stranické vedení rozhodlo tuto tradici využít pro potřeby legitimizace nového režimu. Smyslem hromadného a synchronizovaného pohybu cvičenců na Strahovském stadionu, největším stadionu světa, bylo doslova „ztělesnění“ zvláštního konceptu socialistického lidu, který měl být zdrojem vší moci a zároveň zcela tvárný podle přání vládnoucí strany. Kniha se věnuje také organizaci spartakiád, jež si vedle obrovských finančních prostředků vynutila zapojení expertních znalostí stovek bývalých sokolských činovníků, a reakci širší veřejnosti na ně, zejména prožívání spartakiád jako smysluplného rituálu samotnými cvičenci.

 

Československé spartakiády

Autor: Petr Roubal

Počet stran: 408
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-200-2537-1
Doporučená cena: 395 Kč

Knihu Československé spartakiády vydalo nakladatelství Academia
v edici Šťastné zítřky.

 

Ukázka z knihy

Proti korporátnímu obrazu ozubených kol a obilných lánů pracovních záloh je možné postavit scénu ze skladby Rodiče a děti, ve které děti po krátkém odloučení od rodičů, kdy cvičily samostatně, přiběhly k matkám a ty je vzaly do náručí a zatočily s nimi. („Kluci a holčičky úprkem běží vyhledat útočiště v laskavých dlaních rodičů,“ psalo v roce 1980 Rudé právo, „pojď, moje maličká, jsi můj celý svět.“) Byla to scéna tak dojemná, že podle jedné z přítomných západních novinářek rozplakala i generálního tajemníka.
Posun v symbolice spartakiád také dobře ilustruje skutečnost, že prosazení této skladby nebylo nikterak jednoduché. S ideou cvičení rodičů s dětmi přišla Jana Berdychová (nar. 1909), která se od mládí věnovala hromadným cvičením, zejména nejmladších dětí. Její koedukativní skladba pro nejmladší žactvo nazvaná Naše hračky, v níž vystoupilo deset tisíc šesti- až osmiletých dětí Velké Prahy, zahájila všesokolský slet v roce 1948. (str. 194–195)

Petr Roubal_Ceskoslovenske spartakiady_ukazka

Odchod rodičů s dětmi ze Strahovského stadionu po cvičení na spartakiádě 1975. (Národní muzeum)

 

Edice Šťastné zítřky

Edice Šťastné zítřky analyzuje prostřednictvím textů, vzniklých jednak během komunistického režimu, jednak po roce 1989 vliv totalitní ideologie na kulturu, vědu a na život celé společnosti. Knihy vycházející v edici Šťastné zítřky zobrazují na první pohled vlídnější, ale o to zrůdnější a nebezpečnější tvář totalitního režimu, totiž tvář režimní každodennosti. Vyšly zde knihy Filmová propagandaVenkov v českém filmu 1945–1969,
Věda jde k liduKinematografie zapomnění aj. O některých dalších knížkách této edice si můžete přečíst v našem článku.

Informace o edici byly čerpány ze stránek nakladatelství Academia.


Nakladatelství Academia vzniklo v roce 1953 původně jako nakladatelství Československé Akademie věd. Název Academia nese od roku 1966. Vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky, jazykové učebnice, příručky a vysokoškolské učebnice, ale také kvalitní českou i překladovou beletrii. V nakladatelství dále vychází populárně naučný časopis Živa.
Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeČeskoslovenské spartakiády

Roubal, Petr

Academia, 2016

Napsat komentář