Popularizace vědy v komunistickém Československu

VEDA_JDE_K_LIDU_TITULKA.indd
Jak se změnil postoj vědy v našich zemích po roce 1948? Můžeme hledat kořeny českého ateismu v kampani komunistického režimu Československa? Nejen na tyto otázky odpovídá nová publikace historičky Doubravky Olšákové Věda jde k lidu!

Jen málokdo ví, že dnes již kultovní snímek Karla Zemana Cesta do pravěku byl součástí široké a komunistickou stranou privilegované výchovy obyvatelstva k ateismu. Vše však do sebe zapadá: cesta čtyř chlapců proti proudu času mapovala jednotlivé etapy formování Země až po samý počátek života na Zemi. Na konci jejich cesty nestál Bůh, ale Darwin. Je třeba hledat kořeny českého ateismu právě v úspěšné kampani komunistického režimu za ateistickou výchovu mas? Čerpá dnes ze stejných zdrojů kolektivního vědomí i naše víra v bezpečnou atomovou energii? A co naše touha přetvářet přírodu? Kniha Věda jde k lidu! vysvětluje, proč se stala popularizace vědy jedním ze základních stavebních kamenů komunistického režimu, i to, jak se změnilo postavení vědce a inteligence po roce 1948. Mapuje totalitní mechanismy popularizace vědy a odkrývá její indoktrinační potenciál, který komunistická moc využívala beze zbytku.

Titul vydalo nakladatelství Academia.

Věda jde k lidu!

Autor: Doubravka Olšáková

Počet stran: 680
Vazba: vázaná
Formát: 130×200

Přečtěte si víc o knize Věda jde k lidu! 

Ukázka z knihy

Do mozaiky přestavby staré společnosti však scházel onen základní stavební kámen nové koncepce společnosti: spontánní akce pracující inteligence, která se dobrovolně rozhoduje podpořit svou činností nastupující režim. Ve dnech 5.-6. dubna 1952 se proto na zámku v Dobříši sešla konference více než 80 představitelů vědy a kultury, kteří se z „vlastní iniciativy“ zabývali otázkou vzniku instituce, která by svou existencí přispěla k upevnění postavení vědy a techniky ve společnosti a upevnila ho. Cti zahájit jednání konference se dostalo rektoru Univerzity Karlovy Janu Mukařovskému. Jedním z hlavních bodů konference byla přirozeně volba pracovního výboru budoucí Čs. společnosti.

Doubravka Olšáková

Mgr. Doubravka Olšáková, PhD. (*1977) je historička specializující se na české a evropské dějiny 19. a 20. století. Vystudovala magisterské obory politologie a později získala doktorát v oboru české a československé dějiny. V průběhu studia získala několik významných stipendií, např. stipendium Industrie-Club Düsseldorf, stipendium Visegrad Fund či stipendium francouzské vlády. Ve své badatelské činnosti se zaměřuje především na dějiny 19. a 20. století. Kromě knihy Věda jde k lidu! je autorkou řady odborných studií a monografie.

Edice Šťastné zítřky 

Tato řada analyzuje prostřednictvím textů, vzniklých jednak během komunistického režimu, jednak po roce 1989 vliv totalitní ideologie na kulturu, vědu a na život celé společnosti. Knihy vycházející v edici Šťastné zítřky zobrazují na první pohled vlídnější, ale o to zrůdnější a nebezpečnější tvář totalitního režimu, totiž tvář režimní každodennosti.

V této edici dále vyšlo:


Nakladatelství Academia vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, encyklopedie, slovníky, jazykové učebnice, příručky a vysokoškolské učebnice, ale také kvalitní českou i překladovou beletrii. V nakladatelství dále vychází populárně naučný časopis Živa.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVěda jde k lidu

Olšáková, Doubravka

Academia, 2014

Napsat komentář