Středeční kriminální příběhy

dark
Hledáte knihy plné napětí a mrazivé atmosféry? Pak si nenechte ujít dnešní tipy, které vám pětici právě takových knih nabídnou!

Jako první z dnešní várky kriminálních příběhů vám přinášíme knihu Velké kriminální případy, která představuje výsledek práce historiků Jiřího Plachého a Iva Pejčocha a ve které najdete příběhy loupežného vraha, manželky, která si objednala vraždu svého muže, i známý, dosud nevyřešený, případ vraždy Otýlie Vranské!

Velké kriminální případy

Autoři: Jiří Plachý, Ivo Pejčocha

Počet stran: 236
Vazba: brožovaná
Formát: 156×232 mm
ISBN: 978-80-200-2554-8
Doporučená cena: 265 Kč

Období první československé republiky (1918–1938) z pohledu kriminální činnosti a práce vyšetřovatelů nebylo jen érou ze slavného televizního seriálu známého rady Vacátka a jeho „hříšných lidí“ ani aférou týkající se nikdy nevyřešeného případu vraždy Otýlie Vranské. V této době bylo vyneseno více než čtyři sta nejvyšších trestů za kriminální trestné činy, které pravidelně plnily první stránky bulvárních novin, ale i seriózních deníků. Ani fungující parlamentní demokracie, zaštítěná morální autoritou T. G. Masaryka, nebyla překážkou pro různé aféry s konotacemi na nejvyšší politická místa. Nezůstalo však jen u nich – v ČSR řádil i mezinárodní organizovaný zločin, od padělání bankovek až po vraždy a atentáty. Tíživá mezinárodní situace, kdy republika byla obklopena téměř samými nepřáteli, také přála v nebývalé míře špionáži.
Autoři, historici Jiří Plachý a Ivo Pejčoch, zmapovali toto období českých, respektive československých dějin a pro každý rok této éry vybrali do své nové knihy kriminální případ, který se v té době těšil největší pozornosti celé společnosti. Čtenář se tak může seznámit nejen s kauzou Otýlie Vranská, ale například i s případy psychicky narušeného otcovraha Zdeňka Hlasivce, Hildy Hanikové, která zorganizovala vraždu svého manžela, Oldřicha Filipína, několikanásobného loupežného vraha, Marie Volfové, jedné z nejznámějších vražedkyň československé historie, či sexuálního devianta Svatopluka Štěpánka, známého jako „roudnický netvor“. Stranou zájmu autorů ale nezůstaly ani případy s politickým podtextem, charakteristické především pro třicátá léta, takže se čtenář může podrobněji seznámit například s procesem s Volkssportem, tedy soudním líčením se sudetoněmeckými nacisty, pokusem o ozbrojený politický převrat v roce 1933, známým jako „židenický puč“, nebo s fémovou vraždou inženýra Formise. Aby ilustrovali postoj společnosti v období první republiky k homosexuálním vztahům, vybrali autoři pro rok 1927 případ soudního procesu s ženami obviněnými z lesbického vztahu.

Knihu Velké kriminální případy vydalo nakladatelství Academia.

vrahove

Ukázka z knihy

Vzhledem k tomu, že si jejich výpovědi protiřečily, nelze se stoprocentní jistotou určit další průběh událostí. S největší pravděpodobností se Margitě udělalo špatně, Michalko potom poslal Sikorského s Klepetářem hlídkovat na okolní cesty a ženu uškrtil. Měl ji pak svléknout donaha a zahrabat pod hromadu kamenů. Trojice pak podle připraveného plánu velkolepě zametala stopy, cestovala, ze zahraničí posílala fiktivní pozdravy od jakoby stále živé Margity. Michalkovi se zároveň podařilo z její sestry vylákat vkladní knížky a část úspor. Mlžit se dařilo téměř rok, potom se však Margitina matka obrátila na policii s podezřením, že se dcera stala obětí trestného činu, pátrání po ní vyvolali i její bývalí američtí zaměstnavatelé Wertheimovi. Vyšetřovatelé začali rozplétat klubko lží a intrik a nakonec 27. července 1927 zatkli hlavního podezřelého Jána Michalka. (str. 61)

Ukázku z knihy naleznete také na stránkách nakladatelství!

————————————————

Ve třetím díle mrazivé kriminální série stojí komisařka Katie Maguirová před rozhodnutím, zda pronásledovat vraha, který spravedlnosti pomáhá a zbavuje společnost pasáků a prodejců obchodu s mladými dívkami…

Červená lucerna

Autor: Graham Masterton
Přeložila: Radka Klimičková

Počet stran: 399
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7491-570-3
Doporučená cena: 329 Kč

Třetí díl ze série o komisařce Katie Maguirové. Má komisařka Katie Maguirová hledat vraha, když si zavražděný trest zasloužil?
Na zakrvácené matraci ve špinavém bytě v Corku leží mrtvý muž. Někdo na něj zblízka vystřelil a zohyzdil tak jeho tvář k nepoznání. Katie Maguirová však brzy zjistí, o koho se jedná: je to Mawakiya, nigerijský pasák, který pracoval pro šéfa obchodu s bílým masem Michaela Gerretyho, jehož se Katie roky neúspěšně snažila dostat do vězení. Ví, že její povinností je dopadnout vraha. Ale Mawakiya byl zlý člověk, který prodával mladé dívky. Město je bezpečnější, když je mrtvý. Pak je ovšem zavražděn další pasák a Katie se musí rozhodnout: Je toto konání samozvaných strážců spravedlnosti přípustné? A jak je zastavit?

Knihu Červená lucerna vydalo nakladatelství Host.

Ukázka z knihy

Muž měl obě ruce odříznuté v zápěstích a pokrývka pod ním se černala zaschlou krví. Pahýly se hemžily červy, kteří se kroutili a škubali  sebou ve snaze dostat se  k rozkládajícímu se tkáni. Daleko hůř ale vypadal mužův obličej – nebo to, co z něj zbývalo. (str. 17)

Delší ukázku najdete na stránkách nakladatelství!

Přečtete si také článek věnující se knize na našem webu!

Další díly série:

   

————————————————

John Lutz znovu přivádí na scénu soukromého detektiva Franka Quinna, kterého tentokrát čeká snad nejzvrácenější protivník – vrah přezdívaný Skřet, kterého fascinuje skládání, konkrétně skládání lidských těl… A Frank ví, že pokud ho včas neodhalí, vrah brzy udeří znovu!

Skládačka

Autor: John Lutz
Přeložil: Martin Verner

Počet stran: 416
Vazba: vázaná
Formát: 140×211 mm
ISBN: 978-80-7498-126-5
Doporučená cena: 339 Kč

Sériový vrah, který ze svých obětí vytváří morbidní skládačky. A detektiv, který se snaží poskládat celý případ dřív, než pachatel udeří znovu.

I ve svém nejnovějším románu přivádí klasik žánru na scénu soukromého detektiva Franka Quinna, který se proslavil jako neomylný lovec sériových vrahů.
Tentokrát proti Quinnovi stojí drobný mužík s podivně odstávajícím uchem, který od médií dostal příznačnou přezdívku Skřet. Mysl sériového vraha je vždy, jaksi už z podstaty značně odlišná od mysli běžného člověka, ale v tomto případě to platí dvojnásob. Zvrácenost tohoto pachatele děsí i samotného Quinna.
Skřet má totiž velmi podivnou zálibu. Už od dětství nesmírně rád rozebírá všemožné předměty a pak je zase úhledně skládá. Dokud tuto svou nutkavou potřebu uspokojoval prostřednictvím domácích spotřebičů, nikomu to nevadilo, ale teď je situace jiná. Skřet totiž zjistil, že ještě více ho těší vytvářet skládačky z těl zavražděných mladých žen… Ano, v jeho očích je to téměř rovno umění – a je odhodlán tvořit dál. Dokud ho Quinn nezastaví.

Knihu Skládačka vydalo nakladatelství Domino.

Ukázka z knihy

Rose se rozhlídla. Nikde nikdo.Už k ní ale doléhal sílící ruch ulic. Už jenom kousek. Blížím se. Stihnu to před setměním. V tu chvíli uslyšela skřek. Byl pronikavý a zřetelný, i když rychle odezněl. Byl to sten raněného nebo právě usmrceného zvířete? Ženy? (str. 12)

Ukázka je dostupná také na webu nakladatelství!

Stejně tak si můžete přečíst ukázku na našem webu!

————————————————

Jako další vám přinášíme mrazivý příběh z prostředí porodnice, kde se do pátrání pouští čerstvě rozvedená zdravotní sestra Cecilie a která je odhodlaná odhalit tajemství vznášející se kolem bezvědomé rodičky, kterou zdánlivě nikdo nepostrádá…

Pokrevní sestry

Autorka: Kateřina Janouchová
Přeložila: Lucie Johnová

Počet stran: 336
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-204-3966-6
Doporučená cena: 299 Kč

Cecilie Lundová si pozvolna zvyká na nový život bez manžela i na skutečnost, že teď mají s Johnem děti ve střídavé péči. Ani na porodním oddělení, kde pracuje, není situace právě růžová. Úsporná opatření v nemocnici si vybírají svou daň, oddělení trpí nedostatkem personálu a Cecilie i její kolegyně mají ještě víc práce než předtím. Jedné noci pak dojde k tragédii: při komplikovaném porodu zemře mladá maminka i s dítětem. Její manžel je zdrcený žalem a hledá útěchu u Cecilie. Zhruba ve stejné době do nemocnice přivezou dívku v pokročilém stupni těhotenství. Je v hlubokém bezvědomí, nemá u sebe žádné doklady a zdá se, že ji nikdo nepostrádá. Co je zač? A jak je možné, že se k ní nikdo nehlásí? Zkrátka je tu další záhada, která Cecilii přímo vybízí, aby se pustila do pátrání na vlastní pěst.

Knihu Pokrevní sestry vydalo nakladatelství Mladá fronta.

Ukázka z knihy:

Měla pocit, jako by za Adriana byla svým způsobem odpovědná. Stávalo se, že si jako porodní asistentka s některými nastávajícími rodiči rozuměla lépe než s jinými, ovšem angažovat se takhle silně v problémech jednoho člověka rozhodně nebylo zdravé. Potlačila touhu vrátit se za Adrianem a zjistit, jak na tom je. Místo toho sjela výtahem do přízemí a cílevědomě vyšla hlavním vchodem ven z nemocnice. Adrian není její starost. Nic z toho, co se stalo, není její osobní záležitost. (str. 21)

————————————————

Dnešní kriminální tipy uzavírá již sedmý případ inspektorky Malin Forsové, která se nyní pouští do vyšetřování vraždy starce z domova důchodců, ve které zdánlivě chybí motiv…

Větrné duše

Autor: Mons Kallentoft
Přeložila: Marie Voslářová

Počet stran: 295
Vazba: vázaná
Formát: 140×206 mm
ISBN: 978-80-7491-547-5
Doporučená cena: 299 Kč
Vzduch se chvěje horkem. Na Linköping se žene letní bouřka neobvyklé síly. V pečovatelském domě je nalezen devětasedmdesátiletý Konrad Karlsson, oběšený na šňůře od signalizačního zvonku. Okolnosti úmrtí ukazují na sebevraždu. Všichni, kdo Konrada znali, však tvrdí, že měl i přes zdravotní problémy silnou vůli žít. U personálu byl oblíbený a pro Malininu dceru Tove, která je v domově na letní brigádě, se stal jakýmsi náhradním dědečkem. Podezření, že se ve skutečnosti jednalo o vraždu, posilují i výsledky pitvy. Vyšetřování je v plném proudu, ale nic do sebe nezapadá, informace si protiřečí. A navíc – kdo mohl těžit ze smrti nemocného starce, dokonce i ve společnosti, která kvůli penězům přestává dbát o lidskou důstojnost?

Knihu Větrné duše vydalo nakladatelství Host.

Ukázka z knihy

Máma. Jestlipak už je vzhůru? Už skoro rok se nedotkla pití. Od té doby, co se rozešla s Peterem. Je teď sama a působí klidně. Jako by se s ní něco stalo, když tehdy ve Vietnamu řešila případ zmizelé holčičky. Zdá se, že je téměř utlumená. (str. 16)

Ukázka je k dispozici na webu nakladatelství!

Knize jsme se věnovali také v dalším článku na našem webu!

Předchozí díly série:

            


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVelké kriminální případy

Plachý, Jiří – Pejčoch, Ivo

Academia, 2016

zobrazit info o knizeČervená lucerna

Masterton, Graham

Host, 2016

zobrazit info o knizeSkládačka

Lutz, John

Domino, 2016

zobrazit info o knizeVětrné duše

Kallentoft, Mons

Host, 2016

zobrazit info o knizePokrevní sestry

Janouchová, Kateřina

Mladá fronta, 2016

Napsat komentář