Sedmý případ inspektorky Malin Forsové

Mons Kallentoft_Vetrne duse
Oceňovaný švédský autor Mons Kallentoft přichází s již sedmou knihou z kriminální série, kterou provází postava Malin Forsové, paličaté, vnímavé, schopné a inteligentní inspektorky.

Vzduch se chvěje horkem. Na Linköping se žene letní bouřka neobvyklé síly. V pečovatelském domě je nalezen devětasedmdesátiletý Konrad Karlsson, oběšený na šňůře od signalizačního zvonku. Okolnosti úmrtí ukazují na sebevraždu. Všichni, kdo Konrada znali, však tvrdí, že měl i přes zdravotní problémy silnou vůli žít. U personálu byl oblíbený a pro Malininu dceru Tove, která je v domově na letní brigádě, se stal jakýmsi náhradním dědečkem. Podezření, že se ve skutečnosti jednalo o vraždu, posilují i výsledky pitvy. Vyšetřování je v plném proudu, ale nic do sebe nezapadá, informace si protiřečí. A navíc – kdo mohl těžit ze smrti nemocného starce, dokonce i ve společnosti, která kvůli penězům přestává dbát o lidskou důstojnost?

 

Větrné duše

Autor: Mons Kallentoft
Přeložila: Marie Voslářová

Počet stran: 295
Vazba: vázaná
Formát: 140×206 mm
ISBN: 978-80-7491-547-5
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Větrné duše vydalo nakladatelství Host.

 

Ukázka z knihy

Tove dýchá. Prochází ulicí Drottninggatan. Užívá si, jak jí plíce plní teplý letní vzduch.
Průčelí domů z přelomu století se v probuzených slunečních paprscích podobají kulisám z písku.
Je teprve čtvrt na sedm.
Měla by být unavená, ale není.
Tělo je vzhůru, hlava taky a Tove cítí svěžest, jako by ji skrznaskrz naplňovala chuť do nového dne, hlad, jaký člověk cítí, jen když ví, že bude dělat něco smysluplného pro ostatní.
Ve vzduchu není ani stopa po chladu, necítí ho ani v tenkých letních šatech. Tohle léto je teplé. A slunečné. I když nepanují tak šílená vedra jako před pár lety. Nemá sílu myslet na to, co se tehdy stalo. Nechala to za sebou.
Máma ještě spala, když Tove odcházela z domu. Má namířeno na brigádu do domova důchodců Cherub. Nejdřív tuhle práci nechtěla vzít, radši by obsluhovala v nějakém butiku nebo knihkupectví. Ale nakonec už jiná možnost nezbývala.
A hned první den Tove zjistila, že se ocitla na tom správném místě, že je jí s dědečky a babičkami dobře, i když občas dokážou být zlomyslní a dost nároční. Některé procedury jí ze začátku připadaly nechutné, ale rychle si zvykla. Naučila se vytěsnit pocity hnusu a prostě zadek utřít, a když výkaly příliš páchnou, zadržet dech nebo dýchat ústy. (str. 13)

Pokračujte ve čtení ukázky.

 

Řekli o knize

Nejvíc opět okouzluje Malin Forsová. Kallentoft u ní mistrovsky zachycuje tření mezi vnitřním a vnějším světem i svár křehkosti a touhy konat dobro. Autorův styl je čistý a výbušný, opravdové jazykové potěšení – každá slabika je přesně na svém místě.

Göteborgs-Posten

V nádherné a emočně velmi působivé knize Kallentoft z každodenních tragédií obviňuje společnost, z níž se vytrácí pospolitost a ohleduplnost. Román je naléhavý od začátku do konce.

Borås Tidning

Kallentoft píše jako obvykle vášnivě a směle. Jeho důvěrné sepětí s postavami působí místy vtíravým a jindy téměř něžným dojmem.

Ystads Allehanda

 

Mons Kallentoft

Mons Kallentoft (* 1968) pracoval v novinách a v reklamě. Debutoval románem Pesetas (Pesety, 2000). Za tuto knihu získal prestižní cenu Katapultpriset za nejlepší švédskou prvotinu roku 2000. Proslavil se sérií o kriminální inspektorce Malin Forsové, jež byla přeložena do šestadvaceti jazyků. V nakladatelství Host vyšlo šest dílů, na které navazují Větrné duše (2013) a Jordstorm (Zeměbouře, 2014). V češtině byla vydána také kniha Food Junkie – Posedlý jídlem (2013; česky Host 2014) a Zack (2014; česky Host 2015) – první díl autorovy nové kriminální série čerpající z řecké mytologie. Druhý díl Leon (2015) se chystá k vydání na podzim roku 2016. V nakladatelství Host již vyšlo: Zimní oběť (2011), Letní smrt (2011), Podzimní vražda (2012),
Jarní mrtví (2013), Páté roční období (2014), Vodní andělé (2015), Větrné duše (2016).

Informace o autorovi byly čerpány ze stránek nakladatelství Host.


Nakladatelství Host vydává především kvalitní českou a překladovou prózu, poezii, literární teorii i literaturu naučnou. Odborné publikace se zaměřují na historii, sociologii, jazykovědu, osobnosti filmu i další obory. V posledních letech se výrazně rozšířila řada překladové beletrie, severských kriminálních románů a thrillerů. Relativně nedávno našla v Hostu přístřeší i prestižní edice Česká knižnice, která zájemcům nabízí kvalitní ediční zpracování děl českých klasiků. Nakladatelství Host uvedlo na český knižní trh kriminální romány Stiega Larssona, Larse Keplera, Jussiho Adlera-Olsena, Henninga Mankella či Åsy Larssonové. Bestsellery se staly ale i z knih českých autorů, např. Kateřiny Tučkové, Petry Soukupové či Jana Balabána.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVětrné duše

Kallentoft, Mons

Host, 2016

Napsat komentář