Třetí díl ze série o komisařce Katie Maguirové

Graham Masterton_Cervena lucerna
Napínavá krimi série Grahama Mastertona se vrací třetím dílem. Jeho děj se točí kolem vraha, jenž jako samozvaný strážce spravedlnosti zabíjí pasáky. Komisařka Maguirová je na vážkách. Měla by se snažit dopadnout vraha, který zbavuje svět zlých a odpudivých lidí?

Má komisařka Katie Maguirová hledat vraha, když si zavražděný trest zasloužil?

Na zakrvácené matraci ve špinavém bytě v Corku leží mrtvý muž. Někdo na něj zblízka vystřelil a zohyzdil tak jeho tvář k nepoznání. Katie Maguirová však brzy zjistí, o koho se jedná: je to Mawakiya, nigerijský pasák, který pracoval pro šéfa obchodu s bílým masem Michaela Gerretyho, jehož se Katie roky neúspěšně snažila dostat do vězení. Ví, že její povinností je dopadnout vraha. Ale Mawakiya byl zlý člověk, který prodával mladé dívky. Město je bezpečnější, když je mrtvý. Pak je ovšem zavražděn další pasák a Katie se musí rozhodnout: Je toto konání samozvaných strážců spravedlnosti přípustné? A jak je zastavit?

 

Červená lucerna

Autor: Graham Masterton
Přeložila: Radka Klimičková

Počet stran: 399
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7491-570-3
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Červená lucerna vydalo nakladatelství Host.

 

Ukázka z knihy

Ciaran otevřel vstupní dveře a oba muže udeřil do nosu silný zápach. Puch byl tak sladký a těžký, že ucouvli zpět na chodník. Ciaranův potenciální zákazník vytáhl z kapsy pršipláště zmuchlaný kapesník a přitiskl si ho přes nos a ústa.
„Šmarjápanno, tam je ale smrad,“ řekl tlumeným hlasem a píchl prstem směrem do ztemnělé haly.
Ciaran hlesl: „To je krutý, co? Ježišmarjá, to je zlý.“
„Nepronajmu si místo, co takhle smrdí, to ti povídám. Zákazníci se mi tu pozvracejʼ, dřív než se najedí.“
Ciaran se podíval na zašlý červeno-zelený nápis nad obchodem. „Já vám povím, co to asi je,“ řekl a odkašlal si. Snažil se znít rozhodně. „Poslední nájemníci tady prodávali maďarské speciality. Koukněte na ten nápis. Maďarské lahůdky. Řekl bych, že něco nechali v mrazáku, když se odsud stěhovali, a Bord Gáis asi před měsícem vypnuli proud. Budou to zkažené klobásy nebo něco takového, vsaďte se.“
„Mně je jedno, co to je, chlapče,“ odpověděl muž. „Nepůjdu se tam ani kouknout, dokud se toho smradu nezbavíte.“
Ciaran řekl: „Dobře, pane Rooney, jasný. Úplně vám rozumím. Postaráme se o to, žádný problém. Ale co si myslíte o téhle lokalitě?“ (str. 11)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Řekli o knize

Rozený vypravěč s jedinečnou schopností proměňovat všední věci v děsivou noční můru.

New York Journal of Books

Výborně napsaný příběh s uvěřitelnými postavami dělá z románu knihu, kterou si nesmíte nechat ujít.

Celticlady’s Reviews

Červená lucerna není povrchní krimi román, jejž přečtete za pár hodin. Je to příběh, který budete číst s lehkostí, a přitom v něm najdete něco víc. Čtenář se snadno ztotožní s hrdiny, bude opovrhovat padouchy a věřit, že se to všechno může stát i ve skutečném životě.

Examiner

 

Graham Masterton

Graham-MastertonGraham Masterton (*1946) pochází z Edinburghu, v současnosti žije v Surrey v jihovýchodní Anglii. Ve čtyřiadvaceti letech byl jmenován výkonným šéfredaktorem časopisů Penthouse a Penthouse Forum. Proslavil se jako autor hororů – hned jeho prvotina The Manitou (Manitou, 1976) se stala bestsellerem a dočkala se i filmového zpracování. Celkem napsal třicet pět hororových románů, za něž získal mnohá literární ocenění. Tři z těchto knih byly zfilmovány. Píše také horory pro děti a mládež. Série o komisařce Katie Maguirové je jeho prvním počinem na poli krimi literatury, ovšem realistickými popisy násilí Masterton nezapře svou minulost autora hororů. Dosud vyšly romány: Bílé kosti (2013; česky Host 2014), Rozbití andělé (2013; česky Host 2015), Červená lucerna (2014) a Výkupné pro krále (2015, české vydání se připravuje).

Informace o autorovi byly čerpány ze stránek nakladatelství Host.


Nakladatelství Host vydává především kvalitní českou a překladovou prózu, poezii, literární teorii i literaturu naučnou. Odborné publikace se zaměřují na historii, sociologii, jazykovědu, osobnosti filmu i další obory. V posledních letech se výrazně rozšířila řada překladové beletrie, severských kriminálních románů a thrillerů. Relativně nedávno našla v Hostu přístřeší i prestižní edice Česká knižnice, která zájemcům nabízí kvalitní ediční zpracování děl českých klasiků. Nakladatelství Host uvedlo na český knižní trh kriminální romány Stiega Larssona, Larse Keplera, Jussiho Adlera-Olsena, Henninga Mankella či Åsy Larssonové. Bestsellery se staly ale i z knih českých autorů, např. Kateřiny Tučkové, Petry Soukupové či Jana Balabána.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeČervená lucerna

Masterton, Graham

Host, 2016

Napsat komentář