Cervantesův román Persiles a Sigismunda vychází poprvé v českém překladu

persiles a sigismunda nahled
Jméno španělského literárního velikána bude již navěky skloňováno v souvislosti s románem o Donu Quijotovi. To je ovšem poměrně velká škoda, neboť Cervantes je autorem mnoha dalších děl, která stojí za povšimnutí. Jedním takovým je i Persiles a Sigismunda.

Román, který u nás donedávna nebyl přeložen, vychází v nakladatelství Academia a za jejím překladem stojí Josef Forbelský. Kniha se pyšní podtitulem Severský román, nicméně takové označení by mohlo být snadno zavádějící. Ačkoliv ústřední postavy ze severu pocházejí, valná většina dějové linie se odehrává v jižnější části Evropy. Právě do Španělska totiž putují dva milenci, kteří na své cestě, jak už to v žánru španělského románu je zvykem, zažívají pozoruhodná dobrodružství. Persiles a Sigismunda se řadí mezi byzantské romány a je posledním dílem, které Cervantes napsal. Sám autor navíc toto dílo považuje za své vrcholné, ačkoliv mnozí kritici, zabředlí do symbolické analýzy Dona Quijota, by se s ním jistě rádi přeli.

Klasika hispánské literatury Miguela de Cervantese (1547–1616) zná český čtenář již dlouho z řady překladů Dona Quijota nebo Příkladných novel a dramat. Poslední dílo, román Persiles a Sigismunda, kterého si sám autor cenil nejvíc, však dosud přeloženo nebylo. Místo přívlastku „severský“ by podtitulu možná více slušel výraz „evropský“. Do románu s velice důmyslnou kompozicí a dobře připravenou pointou vložil Cervantes s jemnou ironií i očividnou láskou k postavám svou víru v lidskou důstojnost, zodpovědnost, krásu a ctnost.

Poslouchej a já ti ve zkratce vypovím své soužení. Kapitán a pán této lodi se jmenuje Arnaldo a je synem i dědicem dánského krále, do jehož moci se různými podivnými příhodami dostala urozená panna, kterou jsem považovala za tak krásnou paní, že předčí ty, jež žijí na tomto světě, i ty, jež si dokáže vykreslit představivost nejbyst-řejšího rozumu. Její vkus se rovná její kráse a její bědy jejímu vkusu i kráse. Jmenuje se Auristela. Má rodiče z královského rodu a z velmi zámožného stavu. Ačkoli všechny chvály na ni jsou nedostatečné, byla prodána a koupil ji Arnaldo, který ji miloval a miluje tak usilovně a upřímně, že byť byla tisíckrát otrokyní, chtěl ji učinit svou paní a připustit za svou právoplatnou manželku, a to se svolením krále, svého otce, jenž usoudil, že vzácné ctnosti a ušlechtilost Auristely zasluhují více než být královnou. (str. 23)

Nepřišli jste zatím s klasickou španělskou literaturou do kontaktu? Nebo snad znáte z autorovy tvorby právě zmíněného Dona Quijota? Dočtěte si ukázku z knihy Persiles a Sigismunda.

Persiles a Sigismunda

Autor: Miguel de Cervantes y Saavedra
Přeložil: Josef Forbelský

Počet stran: 380
Vazba: vázaná
Formát: 156×232 mm
ISBN: 978-80-200-2539-5
Doporučená cena: 395 Kč

 

Knihu Persiles a Sigismunda vydalo nakladatelství Academia.

 

Miguel de Cervantes y Saavedra

Miguel de Cervantes y Saavedrase narodil se v roce 1547. Byl španělským romanopiscem, dramatikem a básníkem. Literární činnost mu však nezajistila dostatečné finanční prostředky a tudíž strádal až do své smrti v roce 1616. Kruté životní zkušenosti uplatnil v románu Důmyslný rytíř Don Quijote de la Mancha, knize přeložené do více než šedesáti jazyků. Dva díly tohoto románu mu zajistily světovou proslulost. Miguel de Cervantes y Saavedra představuje ve světě literatury rozkvět španělské renesanční prózy.
(Informace a fotografie převzaty a přeloženy ze stránky Britannica.)


Nakladatelství Academia vzniklo v roce 1953 původně jako nakladatelství Československé Akademie věd. Název Academia nese od roku 1966. V současné době zaujímá Academia svou ediční činností přední místo mezi nakladatelstvími České republiky. Academia vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, jazykové učebnice, vysokoškolské učebnice, ale také kvalitní českou i překladovou beletrii.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePersiles a Sigismunda
Severský příběh

Cervantes, Miguel de

Academia, 2016

Napsat komentář