Výpravy do světa zvířat

Tipy_Vypravy do sveta zvirat
Vydejte se s našimi dnešními tipy do úchvatného (a mnohdy dosud neprobádaného) světa zvířat! Tři zajímavé knihy vás provedou celou zeměkoulí, nabídnou fakta, záhady, nevšední postřehy i mnoho zábavy.

Petr Slavík je fotograf, který jezdí po světě, aby prostřednictvím svých snímků zachytil poslední střípky divočiny. Zaměřuje se hlavně na šelmy a ohrožené druhy. V Blízkých setkáních, knize reportáží z jeho cest, můžete však nalézt mnohem více…

Blízká setkání

Autor: Petr Slavík

Počet stran: 256
Vazba: brožovaná
Formát: 185×225 mm
ISBN: 978-80-7462-859-7
Doporučená cena: 598 Kč

 

Knihu Blízká setkání vydalo nakladatelství Jota.

Příběhy fotografií a fotografie příběhů.

Blízká setkání nejsou jen exkluzivní obrazovou publikací plnou nádherných fotografií, za kterou jejich autor obdržel řadu mezinárodních ocenění, ale i pestrou mozaikou dobrodružných příběhů plných lásky k přírodě a jejím obyvatelům.
Na jejích stránkách si zatančíte s vlky na zamrzlém jezeře, budete únavou usínat na chatrné plošině v korunách amazonské džungle, ležet pod čtyři sta kilovým grizzlym, hledat skřítky v temnotách filipínských pralesů nebo jen tiše naslouchat volání africké noci.
Kniha je oknem do nejkrásnějších koutů divoké přírody i do srdce muže, který s fotoaparátem v ruce mistrovsky zaznamenává její jedinečnost.
Kniha Blízká setkání je určena všem milovníkům divoké přírody a krásných fotografií.

 

Ukázka z knihy

Já Tarzan, Ty Jane

Na hraně srázu vykoukne hnědá hlava. Rozhlédne se a na kámen se vyhoupne mladý samec dželady hnědé. Na rozdíl od dospělých samců nemá ještě hřívu, tak typickou pro tento druh opis žijících vysoko v horách. Není dlouho sám. Za okamžik se začnou objevovat i ostatní členové tlupy. Samička s mládětem na zádech, pak téměř dvacetikilový samec s výraznými rudými ploškami na prsou. Několik mláďat se pere na hraně propasti, ze které se vám zatočí hlava, jen nakouknete přes okraj. O pár metrů dál vylézá po skalách další rodina. Noc tráví v bezpečí a teple jeskyní v příkrých nepřístupných skalních stěnách. Začínají se krmit v ranním slunci. Z dálky svým zbarvením připomínají trsy uschlé trávy. Jsou jich spousty. Na okamžik se smísí se stádem koz a krav. Celý svah je posetý hnědými tečkami. V období sucha vytvářejí dželady skupiny až několika set jedinců. (str. 47)

Přečtěte si, jak ukázka pokračuje.

 

Petr Slavík

Fotograf Petr Slavík je držitelem několika mezinárodních ocenění. Jeho snímky a reportáže pravidelně najdete nejen v českých magazínech, ale i v prestižních mezinárodních titulech, jako jsou BBC Wildlife MagazineDiscover MagazineDigital CameraN-Photo MagazineDaily Mail a další. Nikdy nezapomněl, proč vlastně jezdí po světě a fotí různá zvířata. Výtěžky z dražeb jeho fotografií podporují ochranářské projekty mladých vědců v různých částech světa a chov ohrožených druhů v zoologických zahradách.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Jota.

 

Petr Slavik_Blizka setkani ukazka

————————————————

Ze světa exotických, nicméně dobře známých zvířat, se nyní přesuneme do světa těch neznámých, bájných… Existuje doopravdy modrý tygr? Mořský had? Hromopták? Odhalte záhadu nejen těchto, ale i mnoha dalších tvorů v knížce Stezkami záhadných zvířat od Jaroslava Mareše.

Stezkami záhadných zvířat

Autor: Jaroslav Mareš
Ilustroval: Jiří Houska
Počet stran: 272
Vazba: vázaná
Formát: 165×247 mm
ISBN: 978-80-267-0486-7
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Stezkami záhadných zvířat vydalo nakladatelství Motto.

Vzrušující výpravy po stopách neznámých zvířat! Dávno neplatí Cuvierův názor ze začátku 19. století, že všechna velká zvířata žijící na této planetě byla již objevena a popsána. Stále jsou objevovány nové druhy živočichů, velkých i malých. A průběžně získáváme i další informace o těch, u nichž se skutečnost mísí s legendami, která stále halí závoj tajemství a o jejichž případné existenci je teprve nutno získat průkazná fakta. Následkem neustálého šíření negativních civilizačních vlivů a ničení životního prostředí mohou však některá dosud neznámá zvířata vyhynout dřív, než je vůbec budeme schopni poznat. Co je pravdy na tom, že v nepřístupné močálovité oblasti Džiundu na hranicích Zambie, Angoly a Demokratické republiky Kongo žije tajemný létající tvor kongamato, připomínající ptakoještěra, jehož se domorodci tak obávají? Co se skrývá za pověstmi o obrovité kočkovité šelmě, nazývané mngwa, jejíž oběti byly svědecky doloženy i policejními úředníky? Skrývají hlubiny oceánu gigantické chobotnice, o něž se mezi vědci vedou stálé spory? Jaký žralok představuje legendární havajskou nestvůru niuhiho, na jehož lov vyjížděli jednou za rok sami havajští králové? A kolik neznámých a dloho záhadných zvířat, opředených místnímu zkazkami, se již podařilo úspěšně odhalit a zařadit je do zoologického systému? Odpovědi na tyto a mnoho dalších otázek vás čekají v této knize, shrnující autorovy bohaté zkušenosti, získané nejen dlouholetým osobním stykem se zkušenými výzkumníky, ale i během mnoha jeho vlastních expedic.

 

Ukázka z knihy

Zabijáci lvů

V oblasti kolem řeky Uelle na severu Demokratické republiky Kongo vyprávěli domorodci o obrovských lidoopech, kteří jsou stejně velcí jako gorila, někdy i větší, až dvoumetroví, a mnohem agresivnější a nebezpečnější. Tamější lovci se jich velmi obávají. Není je prý možno usmrtit ani otráveným šípem. Nikdo před nimi neobstojí, nebojí se ani lvů a levhartů, které zabíjejí a požírají. Proto je místní nazývají zabijáci lvů. Ve stejné oblasti žijí i mimořádně útočné hyeny skvrnité, jejichž smečky občas uloví i člověka, na zabijáky lvů si však nikdy netroufnou. Ne, rozhodně to není nějaký nerudný klan goril. Jednak jejich nejbližší populace žije ve vzdálenosti asi sedm set kilometrů, jednak jde o naprosto odlišné tvory. Více se podobají gigantickým šimpanzům, ale šimpanzi to nejsou. Ti tam žijí také, jsou však mnohem menší, na rozdíl od obrů lezou po stromech a i jinak se chovají zcela odlišně. Domorodci jim říkají stromoví bubeníci pro jejich zvyk bušit vytrvale do kmenů velkých pralesních stromů. Hnízda si splétají na stromech, zabijáci lvů si je zhotovují na zemi. (str. 15)

Přečtěte si, jak ukázka pokračuje.

 

Jaroslav Mareš

Ing. Jaroslav Mareš (1937) vystudoval zahraniční obchod na Vysoké škole ekonomické v Praze a hned po promoci nastoupil do obchodního úseku Československých aerolinií. Dlouhodobé působil jako ředitel zastoupení společnosti v Íránu a později v Kanadě. Procestoval všechny kontinenty včetně Tichomoří a navštívil přes sto samostatných států (kdyby se započítaly i státy tvořící například Malajsii, Indii, Austrálii, Brazílii, Mexiko nebo USA, bylo by jich přes sto padesát). Již od dětství se zajímal o přírodu a této své lásce zůstal věrný dodnes. Je objevitelem největšího dravého brouka světa, kterého popsal pod jménem Manticora imperator. Na studium tohoto rodu se specializoval a později popsal další nové druhy a poddruhy. Během svých cest se dostal do odlehlých, civilizací téměř nedotčených oblastí. Navštívil proslulá naleziště dinosaurů a udržuje styky s předními světovými paleontology, zorganizoval i výzkumné expedice za několika vědě dosud neznámými zvířaty. V roce 1983 se stal členem Mezinárodní kryptozoologické společnosti (ISC), založené při Národním muzeu USA (Smithsonian Institution) ve Washingtonu. Tato kniha je již dvacátá druhá. Mezi jeho úspěšné tituly patří mimo jiné: Hledání Ztraceného světa, Legendární příšery a skutečná zvířata, Záhada dinosaurů, Hrůza zvaná Kurupira, Gladiátoři druhohor, rozsáhlá vědecká publikace Manticora (anglicky), Kurupira – zlověstné tajemství, Legendární opolidé, Smrt ve sloní trávě, Šepot buše, Ve stínu baobabů a V říši tygra. Publikoval též množství článků v různých časopisech a mnohokrát vystupoval v televizních a rozhlasových pořadech.

Informace byly čerpány ze stránek společnosti Albatros Media.

Jaroslav Mares_Stezkami zahadnych zvirat

————————————————

Naším posledním dnešním tipem je útlá, ale velmi zajímavá knížečka Josefa Dubna. S její pomocí proniknete do tajuplné řeči zvířat.

Zvíře mluví tiše

Autor: Josef Duben

Počet stran: 68
Vazba: vázaná
Formát: 120×175 mm
ISBN: 978-80-88104-02-5
Doporučená cena: 126 Kč

Knihu Zvíře mluví tiše vydalo nakladatelství Agentura KRIGL.

Kykyryký, znamená to opravdu „dobrý den“? Možná. Záleží na okolnostech. A co přesně říká postoj, pohled či dokonce úšklebek? Ano, i to je mluva. Zvířata nepoužívají příliš mnoha slov, my jimi zase leckdy až plýtváme. A přesto si rozumějí, a možná lépe než my. Ale nenamlouváme si to jenom?

 

Josef Duben

Spisovatel a tiskový mluvčí Státní veterinární správy České republiky Josef Duben spolupracuje s nakladatelstvím Krigl již delší dobu. Vyšly mu zde tyto knihy: Začněte… Aprílem (2007), O (ne)ctnostech (2008), Zvíře polidšťuje (2010), Zvíře má jiný čas (2011), V půli cesty (2012), 2113 Román(ek) z budoucnosti (2013), Damani útočí? (2014) a Zvíře mluví tiše (2015).

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Krigl.


Zapojte se do našich aukcí, kde najdete spoustu úžasných knih.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeBlízká setkání

Slavík, Petr

Jota, 2015

zobrazit info o knizeStezkami záhadných zvířat

Mareš, Jaroslav

Motto, 2015

zobrazit info o knizeZvíře mluví tiše

Duben, Josef

Agentura KRIGL, 2015