Damani útočí na pulty knihkupectví!

damani
Před pár měsíci se v knihkupectvích objevila kniha Damani útočí. A opravdu zaútočila! My jsme nemohli chybět na jejím „uvedení do společnosti“ a přinášíme vám reportáž z tohoto křtu.

Ve středu osmého října se v literární kavárně knihkupectví Academia na Václavském náměstí sešlo mnoho lidí, které spojoval zájem o křest knihy Damani útočí? Knihu přivedl na svět spisovatel a tiskový mluvčí Státní veterinární správy České republiky Josef Duben prostřednictvím nakladatelství Krigl. Ve stejném nakladatelství už jste se mohli setkat například s jeho tituly O nectnostech, Zvíře polidšťuje nebo Zvíře má jiný čas. 

Literární kavárna Academie hostila křest knihy Damani útočí.

Přesně v pět hodin vypukl zhruba hodinový program plný milého povídání o autorovi i knize protkaný hudebními výstupy tříčlenné country kapely Fanda Blues Band. Ke slovu se dostal nejen samotný autor, ale také nakladatel Vladimír Krigl, korektorka Jana Valentová a hlavně hlavní host večera a kmotr knihy reportér Jan Tuna. Křtu se zúčastnilo také několik zástupců Nadace na ochranu zvířat.

Během posezení jsme měli příležitost zjistit o Josefu Dubnovi třeba to, že číst jeho tiskové zprávy činí z běžně docela nudné činnosti úžasný zážitek. Každou z nich totiž prokládá či zakončuje zábavným veršíkem nebo veselou rýmovačkou.

Jan Tuna a Josef Duben.

Z publika zazněla také otázka, zda na spíše otevřenější konec knihy naváže nějaký druhý díl. Díky této otázce jsme se dozvěděli, jak autor začíná psát své knihy:

No, mnoho lidí se mě ptá, kde beru inspiraci pro své knihy. Ale ono to většinou probíhá tak, že jdu do kavárny, posadím se, dám si kávu a začnu prostě psát. A tím vznikne buď kniha s novým tématem, nebo pokračování už nějaké publikované knihy. Jak to bude s druhým dílem vám tedy teď neřeknu – možná bude, možná ne.

Spisovatel Josef Duben.

Zajímavostí knihy je to, že o její ilustrace se postaral sám autor – prý si vlastně jen tak kreslil. Toto sice neplatí o obálce knihy, ovšem i ta zůstala v rodině. Její autorkou je autorova dcera Alžběta, která se věnuje grafice.

Přípitek šampaňským.

Na závěr nesmělo chybět šampaňské, kterým si přiťukl kmotr knihy, zástupce nakladatelství i dcera. Poté byl autor velmi otevřený jakékoliv diskuzi i otázkám. Samozřejmě se také hned jal podepisovat výtisky svým čtenářům – spolu s věnováním ještě stihl s každým zájemcem o autogram prohodit několik slov. Každý z kavárny odcházel příjemně naladěn a s úsměvem na rtech.

Následná autogramiáda.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDamani útočí?

Josef Duben

Agentura KRIGL, 2014

Napsat komentář