Divoká příroda na dosah

BlizkaSetkani (5)
Získat jedinečnou fotografii není snadné, tím spíš, když je vaším modelem obrovský medvěd kodiak. Své by o tom mohl vyprávět zkušený „tulák“ a fotograf Petr Slavík. Své nejlepší snímky nezkrotné, pomaličku se ztrácející přírody nyní vydává ve své nové knize Blízká setkání.    

Petr Slavík procestoval nejen pěkný kus světa, ale od devadesátých let se mu podařilo taktéž nafotit sbírku úchvatných fotografií nejnebezpečnějších šelem naší planety. Za své snímky dokonce získal několik mezinárodních ocenění. Na jeho fotografie a reportáže můžete často narazit nejen v českých magazínech, ale i ve věhlasných světových titulech jako jsou BBC Wildlife Magazine, Discover Magazine, Digital Camera aj.

O Slavíkovi je známo, že má ke zvířatům velmi dobrý vztah, není proto žádným překvapením, že se jeho fotografie pravidelně objevují v dražbách, jejichž výtěžek putuje na chov vzácných a ohrožených druhů. Titul Blízká setkání, který vydalo nakladatelství Jota, je v pořadí již třetím jeho počinem, předcházely mu Divoká srdce a Divoká planeta.

Kniha Blízká setkání.

publikace Blízká setkání

Křest této jedinečné obrazové publikace proběhl ve čtvrtek 22. října v pražském Klubu cestovatelů. Kmotrem knihy se stal Slavíkův kamarád, spisovatel, režisér a producent Steve Lichtag.

Steve Lichtag

Steve Lichtag

Fotograf na křtu prozradil, že na svou „top“ fotku teprve čeká, a že má na svém seznamu zvířat, která se mu zatím nepodařilo vyfotit, hned tři vysněné šelmy – sibiřského tygra, levharta sněžného a mandžuského.

„Ani jednu z těchto šelem více méně vyfotit nelze. O dva z nich jsem se již pokoušel, naposledy letos v lednu, kdy jsem se snažil vyfotit tygra sibiřského. Bohužel to však nevyšlo. Získal jsem několik fotografií z fotopastí, ale z ruky se mi ho vyfotit nepodařilo. Je to dáno tím, že na ruském dálném východě se tyto šelmy dodnes stále střílí a jsou velmi plaché. “

Slavík zavzpomínal na své cestovatelské začátky, kdy stopem hned na jaře po revoluci procestoval Afriku a Ameriku, a při výstupu na Kilimandžáro udělal sérii nepříliš vyvedených snímků v národním parku Serengeti. Fotografie odvážně vystavil a výtěžek z dražby věnoval ústecké zoologické zahradě.

Petr Slavík

Petr Slavík

„Většina lidí se nejprve něco naučí, a pak až to odprezentuje. Já jsem na to šel obráceně. Nejdříve jsem  odprezentoval co jsem neuměl, a pak jsem se to teprve začal učit,“ uvedl Slavík o svých prvních zkušenostech s fotografováním.

V průběhu večera zaznělo rovněž několik historek jak z úst autora, tak i jeho hosta. Steve Lichtag vyprávěl o vzniku svého slavného snímku rozevřené tlamy velkého bílého žraloka, a také prozradil, co pro něj fotografování znamená:

„U focení je krásné, že nikdy nevíte, co se stane.“

Petr Slavík se rovněž podělil o pár příběhů ze svých cest. Vyprávěl o tom, jak ho při focení napadl vlk, nebo jak krmil lva šlehačkou, aby mu neukousnul v průběhu společného fotografování ruku.

Křest knihy za účasti autora, hosta, zástupců z nakladatelství a sponzorů.

Křest knihy za účasti autora, hosta, zástupců z nakladatelství a sponzorů.

Na závěr nezbývalo, než knihu pokřtít a popřát jí i autorovi spoustu úspěchů. Kdo měl zájem, mohl si nechat publikaci od slavného fotografa podepsat.

Po křtu proběhla i autogramiáda.

Po křtu proběhla i autogramiáda.

Titul Blízká setkání potěší každého milovníka divoké přírody a krásných, unikátních fotografií. Na více než dvou stech padesáti stranách naleznete řadu nádherných snímků, které vám dokážou divokou přírodu přiblížit z takové vzdálenosti, jako byste ji měli na dosah ruky. Z každé fotografie je patrný Slavíkův cit a láska ke zvířatům a jeho snaha zachytit druhy, jejichž budoucí existence je v ohrožení.

Autorovy snímky působí apelativním dojmem. Autorovým cílem je, abychom se jako lidstvo konečně nad sebou zamysleli a začali si plně uvědomovat důsledky našeho nerozváženého jednání. V honbě za penězi a domnělými znaky luxusu zapomínáme na to, jaký příběh se za vypreparovanou hlavou lva nebo medvěda doopravdy skrývá a před nesmyslným vyvražďováním druhů přivíráme oči.  Při pohledu na Slavíkovi fotky vás možná napadne, kolik lidmi ohrožených druhů musí ještě vyhynout, než pochopíme, že tato planeta nebyla stvořena jen pro lidi.

Kniha obsahuje spoustu nádherných fotografií.

Kniha obsahuje spoustu nádherných fotografií.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeBlízká setkání

Slavík, Petr

Jota, 2015

Napsat komentář