Češi očima ostatních

dlouhe_stiny
Zajímá vás, jak byli a dodnes jsou Češi vnímáni lidmi z německy a anglicky mluvících zemí? Jakými předsudky a stereotypy nás vybavila představivost našich sousedů a proč? Nová knížka Evy Hahnové vám na to odpoví.

Odkazy na „Mnichov 1938“ a na „studenou válku“ jsou světoznámými metaforami, ale historii jejich vzniku zná jen málokdo. V obou případech v nich hrály velkou roli obrazy Československa včetně předsudků a stereotypů o Češích, které osvětluje tato kniha. Seznamuje totiž vůbec poprvé systematicky s tím, jak vnímali český národ ve 20. století politici, diplomaté, publicisté a historici německy a anglicky mluvících prostředí. Exemplárně tak dovoluje nahlédnout do mentálního pozadí klíčových událostí moderních evropských dějin, ale i manipulací jejich pozdějších výkladů. Srovnání německých a anglických textů objasňuje podobnosti a rozdíly dvou imperiálních perspektiv v konfrontaci s otázkami státoprávního uspořádání na cestě Evropy k dnešnímu všeobecně akceptovanému demokratickému pořádku. Zohledňuje ale i rozmanitost obou jazykových prostředí a zasazuje obrazy Čechů do kontextu předsudků a stereotypů o ostatních národech středo- a východoevropského regionu.

 

Dlouhé stíny předsudků

Autorka: Eva Hahnová

Počet stran: 488
Vazba: brožovaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-200-2479-4
Doporučená cena: 450 Kč

 

Knihu Dlouhé stíny předsudků vydalo nakladatelství Academia v edici Historie.

 

O autorce

Eva Hahnová odešla v roce 1968 do Německa. Studovala v Praze, ve Stuttgartu a London School of Economics and Political Sciences. V letech 1981–1999 pracovala ve výzkumné instituci Collegium Carolinum v Mnichově, poté jako nezávislá historička v Oldenburgu. Zabývá se intelektuálními dějinami střední Evropy 19. a 29. století.

Informace o autorce byly čerpány ze stránek nakladatelství Academia.

 

Další knihy autorky

V edici Historie nakladatelství Academia vyšla rovněž další knížka Evy Hahnové s názvem Od Palackého k Benešovi. Jaký byl obraz Čechů v německých textech 19. a 20. století, kdy byly české země oblíbené, někdy dokonce uctívané jako „srdce Germánie“? Jakou roli sehrály tyto texty v německých a českých dějinách? Odpověď nabízí antologie sto šedesáti dokumentů z historicko-politické literatury, publicistiky, politických projevů, programů, prohlášení či usnesení, ale i z diplomatických zpráv nebo memoárů od roku 1848 až po současnost. Texty jsou většinou poprvé přeloženy do češtiny a vybaveny historickým osvětlením kontextu jejich vzniku a obsahové náplně. Přinášejí nejen nové historické poznatky, ale přispějí i k neutuchajícím debatám o česko-německých vztazích. Pokud vás zaujala kniha Dlouhé stíny předsudků, neměl by vaší pozornosti uniknout ani tento titul.


Nakladatelství Academia  vzniklo v roce 1953, původně jako nakladatelství Československé Akademie věd. Název Academia nese od roku 1966. Vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky, jazykové učebnice, příručky a vysokoškolské učebnice, ale také kvalitní českou i překladovou beletrii. V nakladatelství dále vychází populárně naučný časopis Živa.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDlouhé stíny předsudků
Německé a anglické stereotypy o Češích v dějinách 20. století

Hahnová, Eva

Academia, 2015

Napsat komentář