Česko-německé vztahy z německého pohledu

Od Palackého k Benešovi
Vztahy Čechů a Němců byly vždy komplikované a zvláště pak v 19. a 20. století. Nová kniha Od Palackého k Benešovi přináší německé texty o Češích, Němcích a českých zemích napsaných od revolučního roku 1848 přes boje o národní zájmy a druhou světovou válku až po současnost.

Jaký byl obraz Čechů v německých textech 19. a 20. století, kdy byly české země oblíbené, někdy dokonce uctívané jako „srdce Germánie“? Jakou roli sehrály tyto texty v německých a českých dějinách?

Odpověď nabízí antologie sto šedesáti dokumentů z historicko-politické literatury, publicistiky, politických projevů, programů, prohlášení či usnesení, ale i z diplomatických zpráv nebo memoárů od roku 1848 až po současnost.

Texty jsou většinou poprvé přeloženy do češtiny a vybaveny historickým osvětlením kontextu jejich vzniku a obsahové náplně. Přinášejí nejen nové historické poznatky, ale přispějí i k neutuchajícím debatám o česko-německých vztazích.

 

Od Palackého k Benešovi

Autorka: Eva Hahnová

Vydalo: nakladatelství Academia
Edice: Historie
Počet stran: 724
Vazba: brožovaná
Formát: 160 × 240 mm
ISBN: 978-80-200-2389-6

 

Knihu Od Palackého k Benešovi vydalo v edici Historie nakladatelství Academia.

 


academiaNakladatelství Academia vzniklo v roce 1953 původně jako nakladatelství Československé Akademie věd. Název Academia nese od roku 1966. Academia vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky, jazykové učebnice, příručky a vysokoškolské učebnice, ale také kvalitní českou i překladovou beletrii. V nakladatelství dále vychází populárně naučný časopis Živa.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeOd Palackého k Benešovi

Hahnová, Eva

Academia, 2015

Napsat komentář