Napínavá a drsná krimi na víkend

Krimi na víkend
Násilí bylo vždy součástí života. A ať se tomu moderní společnost brání, jak chce, jen těžko ho lze v lidech úplně potlačit. Je proto nutné najít neškodnou formu násilí a právě četba knih je dobrou možností. Proto se dnes podíváme na několik drsných a krvavých detektivních příběhů.

Už dávno víme, že soukromí detektivové nejsou obyčejní lidé. Nejenže mají geniální mozek a věrného pomocníka, ale hlavně proti nim stojí dávný nepřítel, se kterým se nejsou schopni lehce vypořádat ani oni. Kniha Šílenství od amerického spisovatele Johna Lutze v tomto ohledu trochu krvavějším způsobem navazuje na klasické příběhy od A. C. Doyla.

Šílenství

Autor: John Lutz
Přeložil: Martin Verner

Počet stran: 512
Vazba: vázaná
Formát: 140 × 210 mm mm
ISBN: 978-80-7498-061-9
Doporučená cena: 339 Kč

Knihu Šílenství vydalo nakladatelství Domino.

Lidé vraždí z různých důvodů. Ti nejšílenější pro ukojení svého ega.
V hotelovém pokoji bylo nalezeno šest zavražděných žen, z toho pět studentek. Spoutaná mrtvá těla nesla známky mučení a také děsivý vrahův podpis: čelo každé oběti hyzdila tři vyřezaná písmena.
Soukromý detektiv Frank Quinn se s tímto sadistickým šílencem setkal už před lety. Oba si z tehdejšího střetu odnesli nezhojenou jizvu. Minulost obou mužů skrývá několik dalších vražd s podobným rukopisem: jeden je páchá, druhý se ho snaží zastavit. Šachová partie mezi zabijákem a policajtem pokračuje.
V nervy drásajícím souboji dvou geniálních mozků může zvítězit jen jeden. Nejde totiž jen o to, kdo zemře. Tentokrát se hraje především o to, kdo zůstane naživu – protože jedině ten bude moci svou práci dokončit.

Ukázka z knihy

Quinn s vypětím všech sil udržoval tempo a snažil se postupovat souběžně s břehem jezera. Bedlivě se rozhlížel na všechny strany. Věděl, že psi jsou někde v vpředu, mírně vlevo. Vpravo se rozkládalo jezero. Vrah musel být přímo před ním. Pronásledovatelé jakoby se pohybovali ve stále se zužujícím rovnoramenném trojúhelníku a z obou stran postupně zaháněli vraha k jednomu z vrcholů. Vrah mohl buď udržovat stále stejný směr, což by znamenalo, že se ocitne v kleštích. Nebo mohl zabočit doleva a pokusit se proklouznout před psy a psovody. Nebo mohl zahnout doprava, skočit do vody a plavat.

Quinn usoudil, že vrah poběží stále dál až do okamžiku, kdy opustí bezpečné území; pak to bude už jen závod o život.

Celou ukázku najdete zde, nebo si můžete přečíst speciální ukázku na našich stránkách.

————————————————

Je známo, že se soukromí detektivové se vždy policii raději vyhýbají. Někdy to ale nemusí být úplně nejchytřejší řešení, protože minimálně gotlandská policie v čele s Fredrikem Bromanem dokáže vyřešit i pořádně zamotanou vraždu. V čtvrtém díle volné série Hakana Östlundha se opět podíváme pod pokličku vrahovy mysli. Nejen díky nelineárnímu stylu vyprávění vás dokáže Krvavá lázeň strhnout a jen tak vás nepustí.

Krvavá lázeň

Autor: Hakan Östlundh
Přeložila: Jarmila Kocourková

Počet stran: 400
Vazba: vázaná
ISBN: 978-80-269-0138-9
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Krvavá lázeň vydalo nakladatelství Baronet.

Kriminální inspektor Fredrik Broman leží v bezvědomí ve vrtulníku letecké záchranné služby vysoko nad Baltským mořem. Utrpěl těžká poranění hlavy a nikdo neví, zda přežije.
Tři týdny před tím byli na statku v Levide nalezeni dva mrtví. Žena zavražděná jedinou řeznou ranou a muž zmasakrovaný k nepoznání. V okamžiku objevení leželi na zkrvavených luxusních parketách v přepychovém obývacím pokoji už dva dny.
Arvid Traneus, majitel domu, se před nedávnem vrátil domů po několika letech v Japonsku, kde pracoval jako konzultant velké, úspěšné firmy. Zpočátku se předpokládalo, že právě on je oním zavražděným mužem. Žena po jeho boku byla totiž identifikována jako jeho manželka, Kristina Traneusová.
Když se ale ukáže, že v tratolišti krve neleží Arvid Traneus, nýbrž jeho bratranec, vyšetřování nabere nový směr. Podezřelí však mizejí beze stop.

Ukázka z knihy

Zvonění telefonu burácelo celým domem. Jeho zvuk byl vždycky hlasitější, když to byl on. Ostrý řez časem a prostorem.
Kristina se hnala obývacím pokojem do kuchyně. Chodidla v ponožkách celá zpocená, málem to nestihla. Nenáviděla ten spěch, když volal on. Chtěla být dobře připravená, vyrovnaná, s klidným dechem, nohy v suchu. Arvid byl všímavý. Zaznamenal sebemenší nerovnost povrchu.
Vzala od stolu secesní židli z dubového dřeva, sedla si na ni a zhluboka se třikrát nadechla a vydechla, aniž by myslela na to, že za chvíli se musí její paže natáhnout pro řinčící telefon. Pokusila se vzpomenout si, co říkala Noriko během lekce minulou středu. Obdivovala podnikavost té ženy. Přestěhovat se s manželem z Washingtonu a vybrat si ze všech možností zrovna Gotland! A po pouhých několika měsících nastartovat výuku jógy za žaluziemi z rýžového papíru v domě naproti benzínové stanici Statoil v Havdhemu.

Přečtěte si zbytek ukázky, anebo se rovnou podívejte na naší recenzi.

————————————————

Pokud máte rádi moderní severské detektivní příběhy, nemůžete neznat jméno Lars Kepler. Pod tímto pseudonymem totiž už i u nás vyšlo několik velice čtivých detektivních příběhů a Stalker je dalším z nich. Opět se bude vyšetřovat zapeklitý případ a je jen na vás, abyste se pokusili uhodnout, kdo je vrahem, dřív, než to odhalí samotní vyšetřovatelé. Ale je to vůbec možné?

Stalker

Autor: Lars Keppler
Přeložila: Azita Haidarová

Počet stran: 573
Vazba: vázaná
ISBN: 978-80-7491-437-9
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Stalker vydalo nakladatelství Host.

Pátý díl série o komisaři Joonu Linnovi. Bez Joony Linny je policie bezmocná.
Policii někdo pošle krátké video, natočené přes okno, na kterém si neznámá žena obléká punčocháče. Následujícího dne je žena nalezena mrtvá. Brutalita vrahova útoku dovede vyšetřovatele k pastorovi Rockymu Kyrklundovi, který byl před devíti lety odsouzen za násilnou vraždu k nařízené psychiatrické péči. Sám si ovšem z události nic nepamatuje – při autonehod utrpěl vážné poškození mozku, projevující se silnými výpadky paměti.
Zatímco však Rocky dosud pobývá na uzavřeném psychiatrickém oddělení, policii přijde další videonahrávka. Nikdo nerozumí tomu, co se děje, ovšem komisařka Margot Silvermanová je přesvědčená, že se jedná o sériového vraha. A Joona Linna před rokem zmizel. Skoro všichni si myslí, že je mrtvý. Skoro všichni.

Ukázka z knihy

Zpočátku ten kratičký film nikdo nebral vážně – dokud se nevynořila první mrtvola. V elektronické poště státní kriminální policie se objevil strohý odkaz na videoklip ze serveru YouTube. Zpráva neobsahovala žádný text, odesílatele nebylo možné vypátrat. Sekretářka udělala to, co měla v popisu práce: prohlédla si nahrávku, a ačkoli posléze usoudila, že jde o nehorázný žert, zaznamenala příjem zprávy včetně příslušného linku do evidenční knihy.

O dva dny později se kvůli témuž filmu sešli tři zkušení vyšetřovatelé. Schůze se konala v osmém patře budovy státní kriminálky, v malé zasedací místnosti vedle kanceláře ředitele. Nejstarší z mužů seděl na vrzající židli, jeho kolegové stáli.
Všichni tři hleděli na široký monitor a upřeně sledovali sekvenci trvající pouhých dvaapadesát vteřin.
Chvějící se kamera potají natáčela oknem do ložnice asi třicetiletou ženu, jak si navléká černé silonky.
Kriminalisté za rozpačitého mlčení pozorovali její zvláštní pohyby.
Žena se ze všech sil snažila punčocháče co nejlépe vypnout: překračovala fiktivní překážky, pak roznožila a několikrát se uklonila, jako by dělala podivné pukrle.

Celou ukázku naleznete na tomto odkazu.

————————————————

Stejně jako Lars Kepler, tak i J. D. Robb je pseudonym. Skrývá se za ním jedna z nejplodnějších autorek současnosti – Američanka Nora Roberts. V žánru detektivka a romance už napsala přes 200 titulů a Očistím tě od hříchu je dalším z nich. Stejně jako u předchozích knih, i tady se bude vyšetřovat vražda. Tato ale bude v lecčems jiná…

Očistím tě od hříchu

Autorka: J. D. Robb
Přeložil: Zdík Dušek

Počet stran: 344
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7466-679-7
Doporučená cena: 289 Kč

Knihu Očistím tě od hříchu vydalo nakladatelství Alpress.

Při rekonstrukci staré budovy, bývalého útulku pro týrané děti, se najde pytel s lidskými kostmi. Počítačová rekonstrukce obličejů dokáže, že se jedná o kostry jedenácti dívek ve věku kolem patnácti let. Eva Dallasová sice pachatele odhalí, jenže to má háček – je totiž patnáct let mrtvý…

Ukázka z knihy

Stejně jako Roarke uviděla dva balíky položené jeden na druhém. A hned jí bylo jasné, že se nespletl.
Vytáhla z terénní výbavy baterku, rozsvítila ji a protáhla se dovnitř.
„Dávejte si pozor, paninko… totiž poručíku,“ opravil se Pete. „Tahle zeď je pěkně chatrná. Měl bych vám dát přilbu.“
„To je v pořádku.“ Shýbla se a posvítila si na balíky.
Zůstaly jenom kosti. Neviděla ani stopu po šatech, ale všimla si, kudy se plastovým obalem prohryzali potkani – aspoň předpokládala, že to byli potkani –, aby se dostali k masu.
„Víme, kdy tu stěnu postavili?“
„S jistotou ne,“ odpověděl Roarke. „Zatímco jsme na vás čekali, podíval jsem se, jestli na tuhle úpravu bylo vydáno povolení, ale nic jsem nenašel. Spojil jsem se s předchozími majiteli – nebo spíš jejich zástupkyní. Podle ní tu tahle zeď byla, už když budovu před čtyřmi lety kupovali. Čekám, až se mi ozve dřívější vlastník.“

Zbytek ukázky najdete na webu nakladatele.

————————————————

Pokud patříte mezi lidi, kterým se při pohledu na krev nedělá špatně, spíše ji v knihách vyhledávají, je pro vás Kůže to pravé. Mo Hayder se proslavila krvavostí a syrovou brutalitou svých knih. Pokud vaši skrytou touhu po násilí nedokázal ukojit žádný z předchozích detektivních příběhů, Kůži se to určitě povede.

Kůže

Autorka: Mo Hayder
Přeložil: Jiří Kobělka

Počet stran: 440
Vazba: vázaná
Formát: 140×210 mm
ISBN: 978-80-7498-063-3
Doporučená cena: 339 Kč

Knihu Kůže vydalo nakladatelství Domino.

Mo Hayder nás znovu vtahuje do děsivého, temného světa. Natolik děsivého, že tentokrát se začne bát i detektiv Caffery.
Na odlehlém místě za městem byla nalezena mrtvola ženy v pokročilém stádiu rozkladu. Policie došla k závěru, že šlo o sebevraždu, a soudní patoložka tuto domněnku potvrdila. Jeden člověk však stále pochybuje: detektiv Jack Caffery. A pochybnosti se přemění v jistotu, když policejní potápěčka Blecha Marleyová vyloví ze zatopeného lomu torzo psa. Ten pes patřil mrtvé ženě. A před smrtí ho kdosi stáhl z kůže.
Caffery ví, že něco takového by před smrtí žádný sebevrah neudělal. A protože chce kolegům dokázat, že se mýlili, začne postupně pronikat do tajů předčasně ukončeného života Lucy Mahoneyové. A zatímco nalézá temná zákoutí, o nichž neměli tušení ani Lucyini blízcí, začíná se ho zmocňovat podivný neklid. Jako by ho někdo sledoval…
A pak je nalezena další žena, jejíž mrtvola jako by byla kopií té předchozí. Události nabírají rychlý spád. Caffery se ocitá v jejich víru a znovu se přesvědčuje, že každý člověk v sobě skrývá cosi temného: zavražděná žena, majitel starožitnictví, on sám… a také jeho blízká kolegyně.

Ukázka z knihy

Bristolská Jednotka pro vyšetřování závažných trestných činů řešila jeden z nejsledovanějších případů, s jakými se kdy setkala. Misty Kitsonová byla ještě před pár dny druhořadou celebritou, kterou národ znal jen jako manželku fotbalisty, která vyšňupala tolik kokainu, že si rozleptala nosní přepážku. Novináři se několik měsíců pídili po fotkách jejího nosu. Teď se stejně usilovně snažili zjistit, co se jí stalo v den, kdy odešla z protidrogové léčebny na druhém konci Somersetu a od té doby ji nikdo neviděl.

Policie pročesala celé okolí kliniky: vnikla do každého domu, do každého lesa, do každého chléva v okruhu tří kilometrů. Bylo to něco nevídaného  největší terénní pátrání, jaké kdy policie zorganizovala, a výsledek nulový. Žádné tělo. Žádná stopa. Misty Kitsonová jako by se vypařila.

Přečtěte si celou ukázku z knihy!

————————————————

V poslední dnešní knize se vrátíme k příběhu s detektivem v hlavní roli. Komisař Wallander ale na rozdíl od Franka Quinna v Šílenství není sherlockovským géniem, který by čtenáře neustále udivoval svými schopnosti. Naopak je to obyčejný člověk, který má své vlastní problémy i ideály a je nucen je konfrontovat se světem, ve kterém žije. Čtenář se tak do jeho postavy dokáže daleko lépe vcítit.

Pátá žena

Autor: Henning Mankell
Přeložila: Helena Stiessová

Počet stran: 542
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7491-242-9
Doporučená cena: 339 Kč

Knihu Pátá žena vydalo nakladatelství Host.

Komisař Wallander stojí proti vrahovi, s jakým se ještě nesetkal.
Při brutálním nočním útoku přijdou v Alžírsku o život čtyři jeptišky a jedna cestovatelka. Zprávy o této nevysvětlitelné tragédii mají o několik měsíců později ve Švédsku krvavé pokračování.
Komisař Wallander se plný energie vrací domů z idylické dovolené v Římě. Na kraj Skane padá padá podzim a Wallander doufá, že v zimě bude klid. Jenže rutinní pátrání po starém samotářském milovníku ptactva vyústí v děsivý objev. Tělo starého muže je nabodnuté v pasti vytvořené z ostrých bambusových tyčí. Tato vražda byla pečlivě naplánována. A vzápětí zmizí další muž…

Ukázka z knihy

Svou báseň dopsal až krátce po desáté hodině večer.
Poslední sloky byly pracné a zabraly mu hodně času. Snažil se o melancholický a zároveň krásný výraz. Několik zmařených pokusů skončilo v koši na papír. Dvakrát neměl daleko ke kapitulaci. Ale teď báseň konečně ležela před ním na stole. Žalozpěv nad strakapoudem prostředním, který patří ve Švédsku k prakticky vyhynulým druhům. Poslední exemplář byl spatřen na začátku osmdesátých let. Další pták, kterého člověk téměř vymýtil z povrchu zemského.
Vstal a narovnal se v zádech. S přibývajícími léty mu dělalo potíže vysedávat delší dobu sehnutý nad svými spisky.

Přečtěte si i pokračování této ukázky.

Také se můžete podívat na krátké představení knihy přímo na našich stránkách.


Zapojte se do našich aukcí, kde najdete tyto knihy a mnoho dalších.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Úvodní obrázek pochází z webu FreeDigitalPhotos.net.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeŠílenství

Lutz, John

Domino, 2015

zobrazit info o knizeKrvavá lázeň

Östlundh, Hakan

Baronet, 2015

zobrazit info o knizeStalker

Kepler, Lars

Host, 2015

zobrazit info o knizeOčistím tě od hříchu

Robb, J. D.

Alpress, 2015

zobrazit info o knizeKůže

Hayder, Mo

Domino, 2015

zobrazit info o knizePátá žena
Případy komisaře Wallandera

Mankell, Henning

Host, 2015

Napsat komentář