Zrození legendy Richarda Krauze

Uzel
Psal se rok 1988 a Československo svírala železná opona. Příslušníci Veřejné bezpečnosti dbali, v duchu svého jména, o veřejný pořádek. Příslušníci Státní tajné bezpečnosti zase o pořádek politický. Ale někdy se pole jejich působnosti protla…

Nakladatelství Slovart se rozhodlo vydávat postupně celou sérii kriminálních případů významného slovenského autora píšícího pod pseudonymem Dominik Dán (*1955). Úvodní díl série s ústřední postavou vyšetřovatele Richarda Krauze se jmenuje Uzel a jeho děj se začíná odvíjet v dobách, které čtenáři mladší čtvrt století ani nepamatují.

A možná především jim bych tuto sondu do totalitního prostředí doporučila nejvíce. Jistě pak lépe pochopí, proč byl listopad roku 1989 tak důležitý.

Richard Krauz nastupuje po třech letech pochůzek do vyšetřovatelského týmu, který bude v době po revoluci tvořit jádro specializovaného oddělení vražd. Je mladým zapáleným komunistou, který až dosud nepoznal praktiky StB (což je zvláštní, když jeho otec byl jedním z nich!) a cele věří tomu, co je jeho posláním. Dělí své spoluobčany na dobré a zlé a zatím vůbec netuší, kolik kompromisů bude muset udělat, aby si své místo udržel.

Krauzova zaučení se chopí Eda Burger a Oto Hanzel. Na první vraždu nemusí čekat dlouho – mrtvý muž byl vyloven v kanálu velké rafinérie. Krauze zaměstná nejen pátrání po jeho vrahovi, ale i krásná Valika z bufetu chemičky a bývalá spolužačka jeho ženy, která je pronásledována tajnou policií. Důležitou roli v celém případě hraje také kóta 12 v hraničním pásmu, kterou využívají jisté složky k tajným operacím s éterickým názvem „Rusalka“.

„Tak takhle teda ne, soudruzi, takhle určitě ne! Ten plot musí bejt štyry metry vysokej, tak znova na lešení a dodělejte ten vršek z novýho drátu. A ať se to tam pořádně ježí, aby ty zápaďáky, už když to uviděj, přešla chuť emigrovat na druhou stranu!“ hulákal major a mával rukama.

Vtom se zarazil, jako by se zamyslel, došlo mu, co řekl, a rozšafně se opravil, že jako udělal fór. (str.97)

Román, který zahajuje Krauzovu kariéru elitního vyšetřovatele, je poněkud netypickou detektivkou. Vždyť mrtvola se objeví až takřka přesně v polovině knihy! Ale nemyslete si, že autor první polovinu vyplnil nějakým prázdným tlacháním. To vůbec ne. Jen rozehrává nitky svého příběhu, loví ještě ve vzdálenější minulosti, sleduje osudy svých postav až před rok 1968. Je to nutné pro pochopení i odhalení všech používaných praktik tajné policie. Přestože některé osudy nemají takřka nic společného s případem samotným, jejich nitky se proplétají v dokonalý uzel, jehož rozetnutí závisí právě na mladém a naivním Richardu Krauzovi. Jak se mu to podaří, můžete sledovat v krimi románu s názvem Uzel.

Přiznám se, že ač si tu dobu pamatuji a vím o mnohém, co se tehdy otevřeně i skrytě dělo, přeci jen mne při popisu některých policejních praktik zamrazilo. Žila jsem celkem daleko od ostnatých drátů lemujících naše hranice, takže mi mnohé zůstalo utajeno. Určitě není na škodu právě v době, kdy si připomínáme výročí listopadových událostí, poznat práci tajných i veřejných složek, které tehdy střežily naši „bezpečnost“. A možná byly leckdy nebezpečnější, než nějaký nahodilý vrah.

Možná vás budou při čtení této knihy napadat mnohé otázky, na něž však autor nedává žádnou odpověď, neboť kniha není historickou studii, ale pouze dobovým románem, detektivkou, v níž by hlavní role měla hrát čtveřice: mrtvola, vrah, svědek, kriminalista. Jenže autor se nesoustředí pouze na tento ústřední dějový motiv, ale zasazuje jej do kontextu doby, v níž se román odehrává. Ve výsledku tak čtenář dostává víc než jen další detektivku. A to je určitě ku prospěchu knihy i čtenáře.

Znáte-li knihy Dominka Dána jako je například Moucha, Mucholapka či nedávno vydaná Kráska a zvíře, pak vás možná historická sonda bližší spíše špionážnímu románu poněkud zaskočí. Na druhou stranu i zde se projevuje dokonalá znalost prostředí, kterou Domin Dán jako fundovaný kriminalista má.

A já se budu těšit na další chronologicky řazený díl s názvem Bestie, který se dočká vydání v únoru 2015.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeUzel

Dán, Dominik

Slovart, 2014

Napsat komentář