Byly mladé a naivní, to se trestá smrtí

gen__vyr_146mucholapka
Kolik mladých žen skutečně zavraždil, ví jen on sám. Proč je zabíjel, také není jasné. Známo je pouze to, že neměl slitování a tak vešel do dějin československé kriminalistiky.

A vstoupil nejen do dějin, ale i do románu Dominika Dána, který vyšel v nakladatelství XYZ začátkem prosince loňského roku. Dominik Dán (*1955) je slovenský autor, který píše pod pseudonymem. Svoji totožnost tají, protože sám pracuje zřejmě jako detektiv na oddělení vražd. Autorsky se podílel na televizním seriálu Kriminálka Staré město a syrovostí a brutalitou líčenou ve svých knihách si vysloužil přezdívku „slovenský Ed McBain“.

Poslední v Čechách vydaný román s názvem Mucholapka navazuje na předchozí dílo Moucha. Od smrti v ní zabité Cley Petreskuové již uplynul rok a kriminalisté se nepohnuli z místa. Oproti všem předpokladům se žádná další pohřešovaná dívka neobjevila, takže nepřibylo ani nových stop, kterých by se vyšetřovatelé mohli zachytit.

Navíc začal řádit „ponožkový sériový vrah“. Zabíjí starší ženy, okrádá je a u obětí zanechává jako svůj podpis ponožku. Ani tomuto člověku nejsou schopni zabránit v další trestné činnosti, vyšetřování uvízlo na mrtvém bodě. Roztrpčení kriminalisté navíc podléhají změnám a reorganizaci celého resortu. Rok 1991 byl stále dobou, v níž ještě nic nebylo stálé, vše se měnilo za pochodu. Některé síly, jak se zdá, vyhlížely i návrat do předlistopadových dní a bývalí pracovníci STB pronikali do nových struktur.

V tom přišlo hlášení o zmizelé osmnáctileté dívce. Okolnosti napovídají, že by mohlo jít o vylákání neznámým mužem. Detektivové rozpřádají sítě, až v nich uvízne podezřelý. Jde o již trestaného muže. Ač všechny indicie ukazují, že by mohl být dokonce sériovým brutálním násilníkem, který má na svědomí možná i rok mrtvou Cleu, konkrétní důkazy chybí. Není k nalezení ani mrtvola nově pohřešované Diany a kriminalisté předpokládaného pachatele musí nechat běžet. Kolik žen ještě přijde o život, než budou mít v rukou dostatek materiálu k jeho zatčení?

Zase vidíme jak jednání pachatele, tak těch, kteří po něm pátrají. Prožíváme s nimi jejich bezmoc, když nejsou schopni zamezit vrahovi v dalším řádění. Máme možnost i nahlédnout pod pokličku zákulisí převratných změn ve společnosti. Nic není takové, jak se jeví, a kdo ví, kolik starých sítí ještě i dnes tahá za politické nitky.

Dominik Dán je opravdu mistr v zachycení celkové atmosféry. Zdánlivě nechává své hrdiny na pospas svému osudu, ale ve skutečnosti je jako rytec, který jednotlivé charaktery cizeluje a upřesňuje nenápadnými vrypy. Každé slovo, které svým hrdinům vkládá do úst, působí skutečně a čtenář by přísahal, že přesně tak to u kriminálky chodí. I někdy až vulgární vtipkování mezi kolegy, aby se dokázali přenést přes potíže a vlastní nemohoucnost, je uvěřitelné a patřičné.

Pokud patříte k příznivcům Dominika Dána, určitě si skvěle napsanou Mucholapku nenechte ujít!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMucholapka

Dán, Dominik

XYZ, 2012

Napsat komentář