Bůh je mým soudcem

P1140100
Pokud se řekne páter nebo kněz, většinou si představíme člověka pobožného, mírumilovného a hlavně schopného odpuštění a pokory. Může ovšem takový člověk, ve jménu dobra, vzít spravedlnost do svých rukou a provinilce sám trestat?

Jednou z ústředních postav knihy Teda Dekkera Hřbitov pátera Hansena, která vyšla v nakladatelství Metafora, je sice kněz, ale představám správného duchovního by patrně neodpovídal.

Danny Hansen pochází ze severní Bosny. Jako patnáctiletý přišel během občanské války o celou rodinu, která byla zákeřně vyvražděna. On sám nejen smrti unikl, ale hned vraždu svých nejbližších pomstil a zabijáky zastřelil. Podařilo se mu dostat do Ameriky, kde se stal knězem, a protože i zde byl svědkem velkých nespravedlností, za které nebyl nikdo potrestán, rozhodl se vzít právo do svých rukou. Stal se, podle svých slov, Božím soudcem na zemi. Vrahy, pedofily a násilníky, o kterých získal informace buď přímo od obětí, nebo jejich blízkých, začal zabíjet. Jeden z takto odsouzených prozradil před smrtí Dannymu jméno Jonathana Bourquea. Při pátrání po tomto zákeřném zločinci se jeho osud spojil s Renee Gilmoreovou, bývalou feťačkou, která pátrala po stejném muži. Byla přesvědčená o tom, že právě on je odpovědný za záhadné zmizení jejího ochránce Lamonta, který ji zachránil před zločineckým gangem, se kterým se zapletla.

V první části se příběhy obou postav v jednotlivých kapitolách střídají. Renee bydlí v domě svého zachránce. Jednoho dne se však Lamont nevrátí z pracovní cesty a Renee slabá po odvykací kůře a k smrti vystrašená, vůbec neví, co si má počít. V domě se objeví záhadní návštěvnící, muži, kteří něco hledají. Renee se podaří uprchnout i se spoustou peněz. Rozhodne se vyhledat Bourquea, o kterém jí její přítel vypravoval a kterého se obával, ten ji však k sobě nepustí a Renee je dokonce v ohrožení života.

Ukázka z knihy:

Viděla jsem to takto: Byla jsem ztracená a Bůh poslal Lamonta, aby mě zachránil. Jmenuju se Renee, což ve francouzštině znamená znovuzrozená, jak na to Lamont rád poukazoval, a v jeho domě, kde platily zákony, jsem se skutečně narodila. Pak jsem opět byla ztracená – dokud se neobjevil kněz jménem Danny Hansen. Přemýšlela jsem o jeho jméně. Danny je zkráceně Daniel, což značí „Bůh je mým soudcem“. Jistě chápete, proč jsem té noci nemohla usnout. Podruhé ve dvou letech mě před smrtí zachránil člověk, který bral právo do svých rukou. (str. 136)

Danny se objeví v pravý čas, Renee zachrání život a začnou spolupracovat, mají přece stejný cíl, pomstu. Hřbitov pátera Hansena se zaplňuje dalšími mrtvolami zloduchů. Podaří se jim však vypátrat osud Lamonta? Rozuzlení je překvapivé a pro čtenáře zcela nečekané. Renee a Daniel se do sebe zamilují, rozhodnou se ukončit lhaní, zabíjení… Má ovšem jejich láska šanci? Dokážou udělat tlustou čáru za svou nelehkou minulostí?

Autorovi se rozhodně nedá upřít originální příběh, bohužel občas postavený na spoustě náhod a neobvyklých situací. Myslím, že spisovatel to trochu přehnal s milostnou zápletkou, která zejména v závěru příběhu připomíná spíše romantickou pohádku z červené knihovny než napínavý thriller. Děj je poměrně akční od úplného začátku, což čtenáře udržuje ve správném napětí. Ted Dekker je nejen výborný vypravěč s bohatou fantazií, ale v této knize se snažil nahlédnout do složité lidské duše.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeHřbitov pátera Hansena

Dekker, Ted

Metafora, 2011

Napsat komentář