Nedělní odpoledne: Lenka Rožnovská – Kuřátko Ťutík

perexKuratkoTutik
Na zahrádce dědečka Petříka stojí kurník a v něm žijí tři namyšlené slepice. O dvorečku s kurníkem si můžete přečíst, společně s dětmi, v ukázce z nové knihy Lenky Rožnovské.

Žít se slepicemi není vůbec jednoduché. Nechte si o tom vyprávět. Pohádkový příběh je určen dětem od předškolního věku.

Knihu Kuřátko Ťutík vydalo nakladatelství Grada

 

V kurníku

Za kopcem jménem Hrbatá bába je útulná zahrádkářská osada. Jsou v ní zahrádky jako malované. Poslední zahrádka patří dědečkovi Petříkovi. Je to zahrádka malá, ale čistá a pěkně upravená. Nekvetou v ní ani lilie, ani chryzantémy, neroste v ní ani chřest, ani pastinák, nestojí v ní chatka, ale kurník.

Kurník je malý přístřešek pro slepice. Jsou v něm kukaně. Kukaň není hnízdo pro kukačku, ale je to proutěný domeček. Je vystlaný slámou a místa je v něm tak akorát pro jednu slepičku. Slepička se v kukani uvelebí a snese vajíčko.

Někdy je vajíčko bílé, jindy dohněda, někdy se povede vajíčko velké, jindy zase malé, jak kdy. Je-li vajíčko povedené, slepička se kdákáním pochválí.

Když slepice snese vajíčko, jde si za odměnu vyhrabat zrníčko. K večeru je slepička z věčného kdákání, snášení vajec a hrabání tak utahaná, že chodí brzy na kutě. Vyskočí na hřad, hlavičku schová pod křidýlko, zavře oči a spí.

Pšš, nerušte! V kurníku dědečka Petříka už se klimbá.

Na hřadě odpočívají tři slepičky – tři tetičky. Vlevo na hřadu spí slepička Kokodačka. Dědeček Petřík ji tak pojmenoval, protože umí krásně kdákat. Její kokoko kdák kdák zní, jako by zpívala umělkyně z národní opery. Vpravo spí slepička s rezavým peřím. Pro to své rezavé peří dostala jméno Rézinka. Mezi Kokodačkou a Rézinkou má své místečko Profesorka. Je to slepička nejstarší, ale ze všech nejdůležitější. No, nejdůležitější, abyste věděli, ona se tak cítí. Myslí si, že když je nejstarší, má největší slepičí mozeček, a proto může do všeho kdákat a mít poslední slovo. A také má kolem očí tmavší pírka, vypadá to, jako by měla brýle.

Málem bychom zapomněli na Truhlíka! I on bydlí v kurníku. Truhlík je králík, přespává v bedničce od brambor. Je to králík bulík. Kam ho ráno posadíš, tam ho večer najdeš. Slepice Kokodačka, Rézinka a Profesorka si ho proto rády dobírají.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKuřátko Ťutík

Rožnovská, Lenka

Grada, 2013

Napsat komentář