Podívejte se na 19. století očima syna hradního inspektora

pozdrav-ze-schlossbergu
Jaký byl život Josepha Rudolpha z Wartburgu, jehož otec pracoval na hradě jako inspektor? Na tuto otázku odpovídá nová kniha v edici Paměť, kterou vydává nakladatelství Academia. 

Martin Halata, Dagmar Lieblová: Pozdrav ze Schlossbergu

Ve svých pamětech se Joseph Rudolph zabývá historií své rodiny i vlastními životními zkušenostmi od dětství a mládí až po dospělost. Popisuje systém školství i výuku na tehdejším gymnáziu, organizaci soudů i požitky tehdejších úředníků. Důležité a zajímavé jsou ovšem jeho vzpomínky na život na Pražském hradě kolem poloviny 19. století. Rovněž se podrobně věnuje některým významným událostem, např. pobytu francouzského krále Karla X. či korunovaci císaře Ferdinanda za českého krále. Zevrubně líčí události roku 1848 v Praze. Kromě historických postřehů se kriticky zamýšlí nad společností 19. století, zejména ve srovnání se stoletím předcházejícím.

 

Pozdrav ze Schlossbergu

Podtitul: Paměti Josepha Rudolpha z Wartburgu, syna hradního inspektora

Autor: Halata, Martin  –  Lieblová, Dagmar
Vazba: vázaná
Formát: 130 × 200 mm
Počet stran: 312
Cena: 365 Kč
ISBN: 978-80-200-2234-9

Knihu Pozdrav ze Schlossbergu vydalo nakladatelství Academia.

 

O autorech

Mgr. Martin Halata pracuje jako archivář v Archivu Pražského hradu. PhDr. Dagmar Lieblová působí na katedře překladatelství a tlumočnictví na Univerzitě Karlově.  Jako dítě byla deportována s celou rodinou do Terezína, domu se však vrátila sama. Tato událost ji ovlivnila natolik, že se po roce 1989 rozhodla založit Terezínskou iniciativu, které dnes předsedá a v rámci níž přednáší na školách o holocaustu. Při příležitosti výročí státního svátku vzniku samostatného Československa byla bývalým prezidentem Václavem Klausem oceněna Řádem TGM.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePozdrav ze Schlossbergu
Paměti Josefa Rudolpha z Wartburgu, syna hradního inspektora

Halata, Martin - Lieblová, Dagmar

Academia, 2013

Napsat komentář