Fenomén automobil

Autoalbum
Někteří muži považují své auto za člena rodiny. Dokonce znám takové, kteří se o něj starají lépe než o vlastní byt, čtyřnohého mazlíčka či manželku. Myslím, že pokud takoví jedinci za celý rok nesáhnou po žádné knize, tak tuto knižní novinku by si do ruky vzít měli.

Představím vám unikátní publikaci s názvem Autoalbum, jejímž autorem je fotograf a publicista Zdeněk Král. Je o něm známo, že se pouští jen do náročných témat, kterým tato kniha bezesporu je. Materiály ke knize sháněl po celém světě, aby fakta byla přesná a několikrát ověřená.

Historie automobilů, s níž se můžete podrobněji seznámit, začíná v knize rokem 1896. Najdete zde i informace sahající ještě hlouběji do tzv. Pravěku automobilů, kdy ještě vládla pára. Jelikož nelze jednoznačně říci, kdy první automobil spařil světlo světa, za mezník je označována událost, kdy byl použit spalovací motor v roce 1886.

Publikace je rozčleněna do určitých období, údaj „od – do“ je uveden pod názvem dané kapitoly. První kapitola nazvaná Když ještě vládly dřevo a mosaz představuje období 1896 – 1925. Milovníkům veteránů zde poskočí srdce, jelikož se setkají s automobily-dědečky, jimž dominují naleštěné světlomety, a projížďka v takových otevřených vozech musí být pohádkou. O dvacátých a třicátých letech minulého století, jež přinesla převratné změny v podobě i v konstrukci, je druhá kapitola příznačně pojmenovaná Změny designu i techniky.

Další část vás zavede do období po skončení druhé světové války – Poválečná Evropa. Týká se let 1945 – 1960. Začaly se objevovat nové zajímavé automobily, z nichž stojí za to uvést československou Tatru 600 Tatraplan, německý Opel Olympia, francouzskou Simca Aronde či novou řadu anglických sportovních Jaguarů XK. Následuje Období „Amerik“ představující léta 1945 – 1970, přinášející luxus v podobě automatických převodovek, elektricky ovládaných oken, autorádií a klimatizací, o němž si mohli tehdejší Evropané nechat jen zdát. Celá přehlídka je zakončena oddílem pojmenovaným Éra sportovních vozů v letech 1960 -1999. Tato doba dala vzniknout unikátním a technicky vyspělým vozům evropských prominentních značek, připojily se i japonské a americké automobily. Škoda, že rokem 1999 celá „prohlídka“ končí.

Za přínosný považuji závěrečný oddíl Jak šel čas, v němž se rok po roce dočtete nejen o meznících motorismu (což se dá vzhledem k zaměření publikace očekávat), ale také o důležitých událostech ve světě. Nechybí malá reprezentativní fotografie automobilu symbolizující daný rok.

Kromě textového průřezu do více než stoleté automobilové historie jsou skutečnou perlou zejména jedinečné fotografie. Zachycují jak samotné automobily v celé své kráse, tak jejich detaily, o jejichž vývoji je v knize také psáno. Velmi mě zaujaly informace o různých podobách volantu a tachometru, které jsou rovněž doplněny fantastickými fotografiemi.

Tato unikátní publikace patří do knihovny každého sběratele veteránů a milovníka čtyřkolových miláčků. Vyšla v nakladatelství BB/art v roce 2012 a jedná se o první vydání.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeAutoalbum

Zdeněk Král

BB/art

Napsat komentář