Jak dětem zpříjemnit čekání na Vánoce?

Cekani na Vanoce
Publikace Čekání na Vánoce s Luckou, Jendou a Martínkem od Andrey Popprové se mi dostala do rukou až po Vánocích. Přestože jde o ryze vánoční knihu, autorka napsala i příběhy jako Jaro je tu nebo Pavoučí prázdniny, jež se tematicky k tomuto období hodí mnohem více.

Už nyní vím, že tento titul představím svým dětem začátkem listopadu a bude nás provázet od svátku svatého Martina, přes kouzelné období adventu až do Vánoc. Seznamte své děti s adventními zvyky nejen teoreticky, ale také prakticky. Pomocníkem v čase předvánočním vám může být tato úžasná knížka s názvem Čekání na Vánoce s Luckou, Jendou a Martínkem. Autorka Andrea Popprová zpracovala toto období tak krásně, že se nemohu dočkat, až si o něm budeme číst a povídat. Spisovatelku a ilustrátorku v jedné osobě určitě znáte z časopisu Sluníčko.

Byla jednou jedna sněhová vločka. Narodila se v době, kdy začíná tato kniha. Vítr ji unášel jako na horské dráze, pod sebou viděla osvětlenou Prahu a snesla se až na jedno rozsvícené okno vedoucí do dětského pokojíčku. Tam teprve začíná příběh o jedné rodině se třemi malými dětmi, které se moc a moc těší na Vánoce.Vypravěčkou je malá copatá holčička Lucka. Je jí sedm let. Má dva brášky – o rok staršího Jendu a čtyřletého Martínka. Lucka začíná vyprávět příběh na den svatého Martina, což je 11. listopadu. Její mladší bratr zrovna slaví svátek. Po návratu ze školky objevuje piškotový dort a od rodičů dostává jako dárek vláček. Poté se celá rodina rok co rok účastní tradičního lampiónového průvodu pod Petřínem. Už tady autorka nezůstává pouze u zajímavého vypravování, ale podává návod na výrobu lampionu. Jednotlivé kroky jsou očíslovány, stručně a jasně popsány a u každého bodu je ilustrace. Pomocí tohoto návodu lze lampion skutečně vyrobit a už teď se těším, jak budou obrázky motivovat mé děti a společně si lampiony vyrobíme. Během lampiónového průvodu maminka otevírá krabici, z níž každému nabízí svatomartinské rohlíky. Nechybí recept na tuto dobrotu. Maminka se zmiňuje o svatomartinské huse a tatínek cestou vypráví, jak to bylo s Martinem na bílém koni. Vypravování o Martinovi na bílém koni je zpracováno formou komiksu, děti si ho tak určitě lépe zapamatují. Vypravování o svatém Martinovi uzavírají pranostiky, které se k němu pojí – opět s obrázky.

Všechny adventní zvyky a tradice jsou popisovány takovouto zajímavou formou, při níž nechybí názorné ilustrace, návody k výrobě rozličných věcí i hravé úkoly (křížovka, spojovačky, vystřihovánky, úlohy na počítání i  k vymalování). Můžete se společně se svými dětmi nechat inspirovat a udělat ozdoby ze sušeného ovoce, vyrobit adventní věnec, adventní kalendář nebo upéci vánoční cukroví podle uvedených receptů.

Kniha mě nadchla. Poutavé vypravování malé holčičky je lehce srozumitelné a přitom obsahuje obrovské množství informací. Je vhodné pro děti od pěti let. Seznamují se tak prostřednictvím příběhu se spoustou někdy už zapomenutých zvyků a obyčejů. Zároveň si mohou vyzkoušet celou řadu aktivit, které se k nim váží a nemusí tedy publikaci používat pouze ke čtení. Tato skvělá knížka vyšla v nakladatelství Mladá fronta v roce 2008.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeČekání na Vánoce s Luckou, Jendou a Martínkem

Andrea Popprová

Mladá fronta