Naděje je důležitější než katastrofy

krajina dandzia uvod
V jednadvacátém století jsme tak dokonale informovaní o všem špatném, co se kolem nás děje, až je toho na člověka prostě příliš. Radek Mikuláš se ve své knize esejů snaží o jediné, a sice vyzdvihnout to, kde můžeme čerpat ještě naději a sílu a částečně potlačit to špatné kolem…

Druhé desetiletí jednadvacátého století, na které volně navázala neštěstí desetiletí následujícího, se při pohledu zpět nejspíš nestane idylickou momentkou v lidských dějinách, jako jsou například šedesátá léta 20. století. Radek Mikuláš se však ve svých „Vědeckých lekcích“ pro Lidové noviny pokoušel a nadále pokouší běh doby komprimovat tak, aby z něho vystoupily předměty nadějí častěji než jinde všudypřítomné věštby katastrof.

Krajiny typu dandžia

a jiné eseje o vědě
Autor: Radek Mikuláš

Počet stran: 216
Vazba: vázaná
Formát: 120×192 mm
ISBN: 978-80-7675-163-7
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Krajiny typu dandžia vydalo nakladatelství Dokořán.

Ukázka z knihy

Ještě něco mi však ke konečnému dojmu z místa scházelo: zatím jsem se míjel se Slatinským potokem, podle všeho špinavou strouhou, protékající okrajem kolonie. Kanalizace na Slatinách není; a nedaleký Botič si z doby svého dětství, když ještě i Michle byla nefalšovaným pražským předměstím, pamatuji právě jako páchnoucí stoku. Čekal jsem, že mě Slatinský potok k sobě dovede po čichu. Ohromeně jsem se pak díval do koryta potoka, který byl bez ohledu na panující sucho úplně čirý, hladina byla skoro neviditelná a pod ní bujely vodní rostliny několika druhů.

Přečíst si můžete kompletní ukázku.

O autorovi

Radek Mikuláš (*1964) je geolog a paleontolog, ve volných chvílích je nebo alespoň býval také fotografem, botanikem, lezcem, orientačním běžcem, bruslařem na přírodním ledě a nesporně si zasluhuje také nálepku publicista. V letech 1982-1987 vystudoval Přírodovědeckou fakultu Univerzity Karlovy a pracuje v Geologickém ústavu Akademie věd České republiky, kde se zabývá studiem biogenního přepracování hornin, paleobiologií a geomorfologií. V roce 2013 obdržel od Akademie věd ČR titul DSc. a o tři roky později Medaili Vojtěcha Náprstka za popularizaci vědy. Publikoval řadu článků i knih nejen o paleontologii a geologii, ale i se sportovní tematikou a také literaturu humoristickou. Spolupořádal řadu přednášek a exkurzí v oboru. Jeho fotografie doprovázejí řadu vlastních i dalších publikací; byly i předmětem samostatných výstav. V edici Průvodce vydal v nakladatelství Academia Ledové Čechy, Současná umělecká díla v krajině (s Radkou Schmelzovou a Dagmar Šubrtovou) a Divokou přírodu Prahy (spolu s A. Šturmou). V roce 2010 vyšel v Academii Atlas pískovcových skalních měst ČR a SR autorské trojice Jiří Adamovič, Radek Mikuláš a Václav Cílek. Na houšť pořadů, jejichž hlavním protagonistou je Radek Mikuláš, narazíme také v archivu Českého rozhlasu.

Zdroj informací: Dokořán


dokoranNakladatelství Dokořán vzniklo v roce 2001 a dosud vydalo více než 600 titulů, z nichž asi 1/3 tvoří překlady z angličtiny, francouzštiny, němčiny, holandštiny, čínštiny, italštiny, polštiny a ruštiny. Od počátku se zaměřujeme na populárně-naučnou a odbornou literaturu s výběrovými přesahy do kvalitní beletrie a poezie. Snažíme se vydávat tituly nejen zajímavé, ale i profesionálně vyrobené.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKrajiny typu dandžia
a jiné eseje o vědě

Mikuláš, Radek

Dokořán, 2024

Napsat komentář