Napínavý pátek

thrillery-nahled
Páteční knižní tipy se nesou ve znamení napětí. Vybrali jsme pro vás čtyři knihy od známých i méně známých autorů, při jejichž čtení vás bude pořádně mrazit. Nechte se vtáhnout do děje a zažijte s hlavními hrdiny perné chvilky.

Pokud jste si oblíbili historickou detektivní sérii Případy bratra Cadfaela z pera Ellis Petersové, měli byste si pořídit i knihu Neobyčejný benediktin s třemi krátkými detektivními příběhy. Co myslíte, jaký problém bude bratr Cadfael řešit tentokrát?

Píše se rok 1120 a rytíř Roger Manduit je na cestě k soudu o pozemky, které jeho otec údajně odkázal shrewsburskému klášteru. Roger o ně ale rozhodně nehodlá přijít – i kdyby měl líčení vyhrát lstí. Když je v noci po příjezdu do opatství přepaden, vlastně mu to hraje do karet. Mezi jeho odplatou a bezbrannými mnichy stojí jediný muž: Rogerův vazal Cadfael.

O patnáct let později žije Cadfael mezi benediktiny jako klášterní bylinkář. Klid ve Shrewsbury však naruší příjezd jiného šlechtice, lorda FitzHamona, který se ke konci života rozhodl pojistit si místo v nebi tím, že věnuje církvi okázalý dar. Jenže pár vzácných stříbrných svícnů je následujícího rána pryč a FitzHamon běsní. Dokáže Cadfael přijít na to, kdo je vzal, dřív, než dojde ke krveprolití?

Jako by se na klášter lepilo málo smůly, jeho výběrčí William Rede se téměř utopí v řece poté, co ho někdo přepadne a okrade. Nikdo nic neviděl a zdá se, že zločin zůstane nepotrestán. Bratr Cadfael však má jedno eso v rukávu…

Tři krátké detektivní příběhy se slovutným bratrem Cadfaelem, doplněné zasvěceným doslovem renomované historičky Františky Vrbenské.

Neobyčejný benediktin

Autorka: Ellis Peters
Přeložila: Stanislava Pošustová-Menšíková

Počet stran: 144
Vazba: vázaná
Formát: 153×212 mm
ISBN: 978-80-7588-547-0
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Neobyčejný benediktin vydalo nakladatelství Mystery Press.

Ukázka z knihy

Králův dvůr tenkrát v pozdním podzimu roku 1120 nespěchal s návratem do Anglie, přestože boje, v poslední fázi poněkud těkavé, dávno skončily a vynucený mír byl zpečetěn královským sňatkem. Král Jindřich úspěšně ukončil šestnáct let trpělivého, vychytralého, neúnavného pletichaření, válčení a zákulisního zasahování a nyní se mohl spokojeně posadit a odpočívat nejen jako pán Anglie, ale i Normandie. To, co Dobyvatel neuváženě rozdělil mezi své dva starší syny, nyní opět spojil a připoutal k sobě ten nejmladší. Někteří naznačovali, že jeho ruka měla co dočinění s odstraněním obou bratrů; jednoho narychlo zahrabali pod věží ve Winchesteru, kdežto druhý byl nyní uvězněn v Devizes a nebylo pravděpodobné, že ho svět ještě někdy spatří.

Dočtěte si ukázku.

O autorce

Ellis Peters, vlastním jménem Edith Mary Pargeter (1913–1995), byla anglická spisovatelka velšského původu, jejíž tvorba zahrnuje zejména válečnou, historickou a detektivní prózu. Rovněž byla úzce spjata s českou a slovenskou kulturou, zamilovala si Prahu a coby bohemistka přeložila do angličtiny řadu knih uznávaných autorů, jako byli Jan Neruda či Bohumil Hrabal. Do světové literatury se zapsala trilogií Nebeský strom, dále dvacetidílnou sérií historických detektivek s bratrem Cadfaelem (např. Hrnčířovo poleZázrak svaté WinnifredySplátka růží nebo Poustevník z Eytonského lesa), která se odehrává ve dvanáctém století za občanské války v Anglii, a také případy inspektora Felse a jeho syna, jež tvoří třináct svazků. Prakticky celý život – s několika výjimkami, jako byl například krátký pobyt v Praze – prožila v rodném kraji, jímž bylo hrabství Shropshire. Zde také zemřela ve věku dvaaosmdesáti let.

Zdroj informací: nakladatelství Mystery Press

————————————————

Nenechte si ujít ani třetí díl série Glatz, kterou píše polský autor Tomasz Duszyński. Šéf kladského kriminálního oddělení, vrchní strážmistr Franz Koschella, se během vyšetřování několika vražd dostane do konfrontace s vojenským detektivem kapitánem Wilhelmem Kleinem…

Sněžník, zima 1923. Místní průvodce nachází na vrcholu věže císaře Viléma tělo turisty, zmrzačené drastickým a promyšleným způsobem. Téhož dne je zavražděn uznávaný vědec. Vrah se v zanechané zprávě představuje jako hrdina místních pověstí, Duch hor, Rübezahl. Vyšetřováním případu je pověřen šéf kladského kriminálního oddělení, vrchní strážmistr Franz Koschella. Brzy vyjde najevo, že Rübezahl si své oběti nevybírá náhodně, a stopy vedou až do nemocnice v Beelitzu nedaleko Berlína. Kladský policista se střetává se starým známým, vojenským detektivem kapitánem Wilhelmem Kleinem. Koschella je přesvědčený, že klíč k polapení pachatele spočívá v Kleinově minulosti. Konfrontace s kapitánem je nevyhnutelná a pravda, kterou odhalí, bude mít neobyčejně vážné důsledky…
Co se skrývá pod tajícím sněhem? A kdo tak krutým způsobem rozplétá nitky minulosti? Třetí díl detektivní série Glatz, zasazené do česko-polského pohraničí dvacátých let.

Smršť

Glatz 3
Autor: Tomasz Duszyński
Přeložil: Michael Alexa

Počet stran: 352
Vazba: vázaná
Formát: 140×215 mm
ISBN: 978-80-276-0633-7
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Smršť vydalo nakladatelství Slovart.

Doporučujeme

Přečtěte si i předchozí díly série Glatz:

 

Ukázka z knihy

Markus Henke cítil ve vzduchu něco víc než předzvěst horšího počasí. Poprvé za dlouhou dobu měl špatné tušení, které si nedokázal vysvětlit. Kletno zasypávaly kupy sněhu. Bílé čepice důkladně přikryly stromy, větve se pod jejich tíhou prohýbaly. Markus dobře znal scénář tohoto počasí. Blížila se další tlaková níže, vítr během necelých dvaceti hodin sestoupí do údolí, teplota se o několik stupňů zvýší. Sníh ztěžkne, mnoho stromů nevydrží jeho nápor a s praskotem spadne na silnici na Sněžník. (str. 11)

O autorovi

Tomasz Duszyński je polský novinář, spisovatel, scenárista počítačových her (včetně Dead Island Riptide), spoluzakladatel Wrocław Star Tram, původce a spoluorganizátor Strzelińského literárního festivalu, ve volném čase maratónský běžec. Debutoval sbírkou povídek Produkt vedlejší produkt v nakladatelství Fabryka Słów. Od té doby publikoval přes tucet románů a několik desítek povídek z žánru fantasy, sci-fi a hororu. Je také autorem knih pro děti a mládež a pověstí vztahujících se k regionu, ve kterém žije.

Zdroj informací: Knihovna města Police nad Metují

————————————————

Dáváte-li přednost politickým thrillerům, pusťte se do Nočního agenta. Hlavní hrdina Peter Sutherland se pokusí ochránit nejen bezbrannou dívku, ale i podstatu americké demokracie. Podaří se mu odhalit zrádce, který spolupracuje s Rusy?

Peter Sutherland pracuje u FBI a jako syn zkompromitovaného agenta, který prodal tajné informace Rusům, před sebou nemá zářné vyhlídky na kariérní postup. O to víc ho překvapí, když mu personální ředitelka Bílého domu nabídne místo v jednom z nejutajovanějších oddělení, kde má během nočních směn čekat na volání na nouzovou linku. Měsíce ubíhají a Petera služba u mlčícího telefonu unavuje. Jeho úvahy nad smysluplností jeho práce ukončí hlas vyděšené dívky, která mu oznámí, že jí právě zabili strýce a tetu a že číslo na nouzovou linku dostala od svých příbuzných, od kterých má vyřídit, že Orel měl pravdu. Peter se ocitá uprostřed vyšetřování složitého případu, který zahrnuje dlouholeté spiknutí ohrožující samotnou podstatu americké demokracie. Pokud chce ochránit bezbrannou dívku, musí odhalit dobře ukrytého zrádce, který spolupracuje s Rusy. Zrádce může být kdokoli a najít cestu v bludišti lží vyžaduje víc než odvahu. Peter musí vzít spravedlnost do vlastních rukou a vydat se do boje s neviditelným nepřítelem.

Noční agent

Autor: Matthew Quirk
Přeložil: Jan Sládek

Počet stran: 432
Vazba: vázaná
Formát: 150×215 mm
ISBN: 978-80-7689-320-7
Doporučená cena: 498 Kč

Knihu Noční agent vydalo nakladatelství Jota.

Ukázka z knihy

Peter Sutherland se plížil mezi stromy. Na sobě měl tmavomodrý oblek s bílou košilí a černé, pečlivě nablýskané oxfordky, přesně podle zavedeného standardu FBI, kterého se už dlouho svědomitě držel. Všechno dokonale sedělo.
Sekera, kterou měl v ruce, byla nová, stejně jako vypůjčená pistole u boku bez sériového čísla.
Na krku měl několik škaredých ran a za posledních dvacet čtyři hodin ani na okamžik nezamhouřil oko.
Sekera vypadala moc pěkně, na konci devadesáticentimetrové rukojeti z amerického jasanu se ocelová čepel třpytila jako břitva. (str. 7)

Nezapomeňte si přečíst celou ukázku.

O autorovi

Matthew Quirk studoval historii a literaturu na Harvardu a následujících pět let pracoval jako redaktor časopisu The Atlantic se specializací na domácí a mezinárodní zločinecké organizace a terorismus. V současnosti působí jako spisovatel na volné noze a žije v San Diegu.

Zdroj informací: nakladatelství Jota

————————————————

A na závěr tu máme tip na psychologický thriller od Andrey Bartzové. Hlavní hrdinka Kelly opustí svého snoubence. Útočiště najde v pokoji pro hosty u své kamarádky z dětství. Nečeká však, že dům i hostitelé mají svá tajemství…

Kelly obětovala svou kariéru a se snoubencem Mikem se přestěhovala z Chicaga do Filadelfie. Ale nový život v cizím městě se změnil v noční můru: je bez přátel a bez práce a lockdown ji uvěznil v malém bytě s mužem, s nímž si přestává rozumět.
Jediným světlým bodem je nově obnovené přátelství s kamarádkou z dětství Sabrinou – nyní úspěšnou a sebevědomou autorkou bestsellerů – a jejím přitažlivým manželem Nathanem.
Kelly využije jejich nabídku a nastěhuje se do pokoje pro hosty v rozlehlé virginské vile nedaleko Washingtonu. Vzpomínky na Mikea blednou. Především poté, co se Kelly jedné divoké noci připojí k manželským hrátkám Sabriny a Nathana. Od té chvíle žijí ve vile jako poněkud nesourodá, ale vášnivá trojka.
Dům i hostitelé však mají svá tajemství. Kelly zjišťuje, že únik z nudné reality by se mohl změnit v nebezpečné drama. Půjde jí o život? Co se skrývá za nablýskanou fasádou úspěšných manželů?

Andrea Bartzová stvořila čtivý thriller plný dramatických a nečekaných zvratů. Nechává čtenáře do poslední chvíle v napětí a nutí je, aby sami uvažovali, kdo je kdo…

Pokoj pro hosty

Autorka: Andrea Bartz
Přeložil: Tomáš Kurka

Počet stran: 416
Vazba: vázaná
Formát: 145×215 mm
ISBN: 978-80-7593-587-8
Doporučená cena: 440 Kč

Knihu Pokoj pro hosty vydalo nakladatelství Pavel Dobrovský – BETA.

Ukázka z knihy

U dřezu stojí postava se shrbenými rameny. Podívejte se pozorně, chvěje se jako list břečťanu, jímž je porostlá vstupní brána. Jednou za čas se postava otřese obzvlášť silně, ale nejzřetelnější je pohyb rukou, které se neustále svíjejí a kroutí jako červ na háčku. Z dlaní se snaží vydrhnout zasychající krev. (str. 12)

Podívejte se na celou ukázku.

O autorce

Andrea Bartz je spisovatelka a editorka z Brooklynu a autorka thrillerových románů (např. Ztracená noc, Stádo a Nejsme nikdy tady). Je také novinářkou, jejíž práce se objevily v The Wall Street Journal, Travel + Leisure, Marie Claire, Vogue, Cosmopolitan, Women’s Health, USA Today, Elle a mnoha dalších.

Zdroj informací: nakladatelství Pavel Dobrovský – BETA


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNeobyčejný benediktin

Peters, Ellis

Mystery Press, 2023

zobrazit info o knizeSmršť
Glatz 3

Duszyński, Tomasz

Slovart, 2023

zobrazit info o knizeNoční agent

Quirk, Matthew

Jota, 2024

zobrazit info o knizePokoj pro hosty

Bartz, Andrea

Pavel Dobrovský – BETA, 2024

Napsat komentář