Ukázka z knihy Vánoce na skotském hradě (Donna Ashcroftová)

vanoce-na-skotskem-hrade-perex
Štědrý den je za rohem, a tak pro vás máme ukázku z knihy, která na vás dýchne jedinečnou atmosféru vánočního Skotska. Vše začíná jednou nešťastnou náhodou, díky níž se Belle seznámí s Jackem. Zpočátku se nemají v lásce, ale možná právě vlivem vánočního času si k sobě najdou cestu…

Knihu Vánoce na skotském hradě vydalo nakladatelství Cosmopolis.

„Třído, pozdravte paní Lachlanovou,“ vyzvala Belle žáky, když si každé z deseti dětí vybralo židli, kterou si chtělo vytáhnout. Několik odvážnějších dětí se přetahovalo o místa co nejblíže čelu, kde seděla Edina.

„Jen pojďte, nestyďte se.“ Stará žena se zářivě usmívala a tváře jí zrůžověly vzrušením. Když děti sborově pozdravily, gestikulací děti povzbudila, aby se posadily.

„Jak už jsem vám předtím říkala, jsme tu, abychom napsali vánoční dopisy Santa Clausovi a hezky je ozdobili. Už je pátého prosince, takže je musíme poslat co nejdřív, aby na severní pól dorazily včas.

Když jsem paní Lachlanové řekla, co máme v plánu, byla tak nadšená, že jsem se jí zeptala, jestli bychom nemohli přijít sem, aby se k nám mohla připojit a taky napsat svůj vánoční dopis,“ vysvětlila dětem Belle.

„Jo, už jsem Santovi nepsala léta!“ řekla Edina a usmála se na děti, které si sedaly kolem stolu.

Belle napadlo přesunout vyučování na zámek po jejich rozhovoru před několika dny. Byla odhodlaná udělat něco, čím by staré ženě zpestřila život. Během posledního týdne si všimla, jak je Edina osamělá. Přestože ve vesnici bydlela už dlouhý čas, většinu dní trávila sama mezi těmito čtyřmi stěnami. Belle proto na poslední chvíli uspořádala výlet na hrad a během víkendu doručila rodičům všech dětí formuláře, aby podepsali, že s tím souhlasí. Zívla a zakroutila rameny. Už si nepamatovala, kdy naposledy spala déle než pět hodin. „Minulý týden jsme se učili, jak napsat dopis, takže byste už měli vědět, jak na to. Kdo mi řekne, co bychom měli napsat jako první?“ Belle stěží potlačila úsměv, když se přihlásili Bonnie a Lennie McGregorovi, blonďatá modrooká dvojčata. Obě děti poskakovaly na židli, mávaly rukama ve vzduchu, a když i Edina zvedla ruku, usmály se na ni. „Lennie?“ vyzvala Belle chlapce, a když viděla, jak Bonnie vyhasl úsměv, řekla si, že jako další musí vyvolat ji.

„Milý Santo Klouzi!“ vykřikl Lennie z plných plic.

———————————-

Stáhněte si celou ukázku.

O knihu si u nás můžete do 1. 1. 2024 také zasoutěžit.

———————————-

O autorce

Donna Ashcroftová studovala angličtinu a lingvistiku. Pracovala jako copywriterka na volné noze a nyní píše romány. Soustředí se zejména na romantické knihy.

Zdroj informací: autorčiny stránky


cosmopolis_logoNakladatelství Cosmopolis vzniklo na jaře roku 2015 a je součástí zavedeného nakladatelského domu Grada. Logo značky v sobě zahrnuje hned několik významů: hřbety stojících knih, živoucí město a rytmus. Přináší tak svým čtenářům knihy z celého světa, zahraniční i českou beletrii všech žánrů, a současně drží prst na tepu doby. Pestrou skladbu žánrů (od detektivek a thrillerů přes humor až po čtení pro ženy) ilustruje také motto redakce: knihy všech barev.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVánoce na skotském hradě

Ashcroftová, Donna

Cosmopolis, 2023

Napsat komentář