Neohrožená hrdinka Scarlett O’Harová

Audiokniha-Jih-proti-Severu-II_1
Dramatický milostný příběh Scarlett O’Harové a Rhetta Butlera dojímal i provokoval celé generace čtenářů a dodnes si udržuje přízeň širokého publika. Nyní si v audio podobě můžete poslechnout i druhou polovinu této románové epopeje.

Yankeeové ji ve válce neporazili. A nepodaří se jim to ani tentokrát!
Ubránit domovskou Taru byl pro Scarlett odjakživa cíl veškerého snažení, jelikož rodná hrouda je pro Jižana posvátná. Nic na tom nezmění ani nouze za poválečné rekonstrukce Jihu (1865–1877) během prezidentování generála Granta, ani salonní názor, že podnikání se pro řádnou ženu nehodí. Yankeeská armáda tuhle svéhlavičku neporazila – a nějaké tlachy tuplem ne. Neohrožená hrdinka nadále vyznává právo žít si po svém všemu navzdory, tudíž přebírá sestře nápadníka Franka a jemu krátce nato také otěže rodinného podnikání. Pila a velkoobchod dřívím pod jejím vedením vzkvétají asi i z toho důvodu, že není radno, aby se jí kdokoli protivil. Co na to nevyzpytatelný Rhett Butler, jenž se sice nikdy nezachová podle Scarlettiných přání, avšak je ochoten přiskočit na pomoc třeba ve chvíli, kdy se její rozčarovaní příbuzní tragicky zapletou s Ku-klux-klanem? Snad ty dvě ustavičně se míjející životní bludičky polidští, když se konečně vezmou a budou mít spolu dcerku. Anebo je i tento pokus odsouzen k tomu, aby ho odvál vítr jako plevu, neboť nezištnou lásku obyčejnou sebeláskou nenahradíš?

Druhá polovina románové epopeje, která za nekompromisní zúčtování s romantickými klišé získala Pulitzerovu cenu 1937. V její hollywoodské adaptaci se na plátně střetávají Vivien Leighová a Clark Gable.

Jih proti Severu II. (audiokniha)

Autorka: Margaret Mitchellová
Interpretka: Martina Hudečková

Délka: 28 hodin 17 minut
Vazba: CD
EAN: 8594169484167
Doporučená cena: 559 Kč

Audioknihu Jih proti Severu II. vydalo nakladatelství OneHotBook.

Poslechněte si ukázku.

O autorce

Margaret Mitchellová žila v letech 1900–1949. „Už jako malá jsem o té válce věděla všechno. Zamlčovali mi pouze to, že Jih prohrál.“ Tak dcera právníka a sufražetky z floridské Atlanty vylíčila důvody, jež ji přiměly vstoupit na dráhu novinářky. Když se reportérka deníku The Atlanta Journal, kde měla jako jedna z mála tehdejších Američanek na starosti nedělní sloupek, ocitla v dlouhodobé pracovní neschopnosti, rozhodla se nemarnit čas poleháváním. Tak vznikla epopej Jih proti Severu (1936, č. poprvé 1938), která na pozadí krvavého střetu průlomově vykresluje spalující milostnou chemii mezi silně nesympatickými hrdiny. Drama Scarlett O’Harové a Rhetta Butlera získalo Pulitzerovu i Národní knižní cenu, roku 1939 bylo památně zfilmováno a dodnes je nejžádanější knihou po Bibli, čímž předčí i detektivky Agathy Christie. O výtěžek se spisovatelka se spoluobčany podělila: za války sponzorovala Červený kříž a hnutí za práva Afroameričanů. Zemřela však ještě v téže dekádě – vinou opilého řidiče při přecházení atlantské Broskvoňové ulice, o níž se její jediný román tak často zmiňuje. Z autorčina tragicky přervaného odkazu vyšla posléze už jen odložená juvenilie Lajsan (1916, posmrtně 1996), romantická novela zasazená na Havaj.

Zdroj informací: nakladatelství OneHotBook

O interpretce

Martina Hudečková (* 1964), dcera divadelního režiséra Václava Hudečka a partnerka filmového režiséra Juraje Herze, hrála po absolutoriu Pražské konzervatoře v Divadle Jiřího Wolkera, a to až do jeho zániku v roce 1998. Poté přijala angažmá v Redutě, ve Skeletu a hostovala i v Divadle Bez zábradlí. Celovečerní snímky jí sice poskytly jen skromné příležitosti (Podivná přátelství herce Jesenia, Habermannův mlýn), o to pravidelněji se ale objevovala v pohádkách (Velká kočičí pohádka, Pohádka o houslích a viole ad.), seriálech (Cirkus Humberto, Druhý dech, Škola Na Výsluní, Škoda lásky ap.) a TV filmech (Křídlovka pro Majoránka, Lupa je tlustý sklo, My se vlka nebojíme). Exceluje v dabingu, kde patří k nejobsazovanějším herečkám – za hlasové ztvárnění rebelky Bridget Jonesové (Renée Zellwegerové) získala Cenu Františka Filipovského 2017.

Zdroj informací: nakladatelství OneHotBook 


Nakladatelství OneHotBook vydává audioknihy současných světových a českých autorů i moderní literární klasiku a osobitou tvorbu pro děti. Audiokniha v podání OneHotBook není pouhým převyprávěním knihy, ale interpretačním uměním vzniklým ze spolupráce režisérů s pečlivě vybranými herci; zvukovou adaptací, jejíž náladu podkreslují atmosférické zvuky i ruchy a původní skladby vytvořené na míru daného díla.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJih proti Severu II. (audiokniha)

Mitchellová, Margaret

OneHotBook, 2022

Napsat komentář