Pomocníci nejen pro distanční výuku

skola
Zvídavé děti a jejich rodiče zajisté ocení pomoc, kterou nabízejí následující knihy. Výukové listy pokryjí dějepisné znalosti a čert ukáže, že není třeba bát se matematiky. Nechybí ani poznávání ptáků či  fyzická, sociální a praktická geografie.

Hlavní hrdina doslova trpí při hodinách matematiky. Učitel jim nedovoluje kalkulačku a předkládá jim nudné úlohy. Když ale ve snu potká Číselného čerta, propadne lásce k číslům.

Dvanáctiletý Robert nesnáší svého učitele matematiky, protože ten nechává své žáky řešit nudné úlohy a ještě ke všemu jim zakazuje používat kalkulačku. Ale potom Robert potká ve snu Číselného čerta, který jako zázrakem vzbudí jeho zájem o tento předmět. Představí mu s vtipem a šarmem svět, ve kterém čísla mohou fascinovat a udivovat a ve kterém matematika není tak bezútěšná, jak si mnozí z nás myslí. Číselný čert zkrátka ví, jak matematiku zjednodušit přímo ďábelsky.

Ukázka z knihy

– Asi si myslíš, že já jsem ten jediný, řekl čert Matematikus, když se zase objevil. Tentokráte seděl na skládací židličce uprostřed nekonečně dlouhého brambořiště.
– Jediný  co? optal se Robert.
– Jediný Mistr Matematikus. Ale tak to není. Já jsem jen jeden z mnoha. Tam, odkud přicházím, totiž z ráje čísel, tam jsou nás celé houfy. Bohužel nejsem právě ten největší. (str. 97)

Matematický čert

Kniha pod polštář pro všechny, kteří mají strach z matematiky
Autor: Hans Enzensberger
Ilustrovala: Rotraut Susanne Bernerová
Přeložili: Hermína Marxová, Jaroslav Nešetřil

Počet stran: 240
Vazba: vázaná
Formát: 160×235 mm
ISBN: 978-80-7675-031-9
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Matematický čert vydalo nakladatelství Dokořán. Nezapomeňte si přečíst další ukázku.

O autorovi

Hans Magnus Enzensberger (1929) je jedním z nejvšestrannějších německých literátů současnosti. Psal poezii, romány, divadelní hry i eseje, sestavil antologii dětských říkanek z celého světa, přeložil a vydal rozsáhlý soubor moderní světové poezie. Autor, který svou tvorbou i postoji opakovaně vyvolával rozruch, je uváděn mezi kandidáty na Nobelovu cenu za literaturu. Pro Enzensbergera je typické přesvědčení, že poezie a věda mají společné kořeny. O tom svědčí i kniha, kterou držíte v ruce. Česky od autora dosud vyšly pouze tři sbírky básní Zpěv z potopy (1963), Filantrop (1987) a Jed (2006). Některé jeho úvahy a kratší práce byly publikovány časopisecky.

Zdroj informací: nakladatelství Dokořán

————————————————

Vydáme se také na cestu do historie. Prostřednictvím výukových karet se můžete seznámit s panovníky a prezidenty, kteří stáli v čele našeho státu od nejstarších dějin až po současnost. Součástí jsou i základní informace o jejich životech.

Ilustrované školní výukové listy pro žáky i učitele.
Na 79 kartách najdete všechny naše hlavy státu od nejstarších dob až po současného prezidenta. Přední strana obsahuje portrét dané osobnosti, zatímco na rubu se dočtete o panovníkově životě. Každý z výukových listů můžete jednoduše vytrhnout a použít ho podle svých potřeb a uvážení.

Naši panovníci a prezidenti – výukové listy

Autoři: Filip Jiroušek, Jan Kvirenc

Počet stran: 176
Vazba: brožovaná
Formát: 165×235 mm
ISBN: 978-80-271-3235-5
Doporučená cena: 249 Kč

 

Knihu Naši panovníci a prezidenti – výukové listy vydalo nakladatelství Grada.

————————————————

Edice Spolu to zvládneme se rozrostla o další knihu, která se tentokrát zaměřuje na zeměpis. Obsahuje celou řadu kapitol od oceánografie až po klimatické změny. Pro lepší představu doprovází text fotografie a barevné ilustrace.

Jedním z hlavních předmětů v školních osnovách je zeměpis. Panuje totiž všeobecná shoda v tom, že je důležité, aby každý měl alespoň základní znalosti o světě. S nadšením pro zeměpis se pojí zvídavost: chceme vědět, jak naše planeta funguje jako celek. Může se ale stát, že vaše děti mají problémy s přípravou na hodiny zeměpisu. A daří se vám – rodičům – pochopit všechno, co se mají naučit? Zeměpis v edici Spolu to zvládneme se stane neocenitelným pomocníkem všech rodičů i jejich dětí. Díky modernímu vizuálnímu přístupu, založenému na postupném výkladu a doplněnému barevnými ilustracemi a fotografiemi, pochopí každý i složité geografické problémy. Zeměpis totiž není jen hromaděním faktů a čísel. Kniha se věnuje všem hlavním okruhům geografie – oceánům, tektonickým deskám, erozi, ekosystémům, globalizaci, udržitelnosti, klimatickým změnám…
Při studiu pomůže rychle a jednoduše zvládnout různá úskalí tohoto předmětu. Dospělým a dětem přinese celou řadu příležitostí ke společné četbě a diskusím o světě. V této edici dosud vyšly Přírodní vědy, Matematika a Dospívání.

Ukázka z knihy

Zemepis spolu to zvladneme

Zeměpis. Spolu to zvládneme

Fyzická, sociální a praktická geografie
Autor: David Lambert
Přeložil: Petr Osoba

Počet stran: 256
Vazba: flexi
Formát: 200×235 mm
ISBN: 978-80-7529-378-7
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Zeměpis. Spolu to zvládneme vydalo nakladatelství Slovart, kde najdete další ukázky.

————————————————

A zakončíme to procházkou do přírody s průvodcem, který naučí svého majitele rozpoznat až sto druhů ptáků. Samozřejmostí jsou ilustrace a doprovodné informace o jednotlivých druzích.

Tento průvodce nabízí srozumitelný a vizuálně atraktivní vhled do světa ptáků. Kniha obsahuje 100 profilů středoevropských ptáků. Informace jsou velmi přehledně uspořádané – každému druhu je věnována samostatná stránka s přehledným popisem a krásnými ilustracemi. Všechny důležité vlastnosti jednotlivých druhů jsou vysvětleny stručnými a srozumitelnými popisky přímo u barevných ilustrací. Doplňkové texty nabízejí další užitečné odborné informace, s nimiž budete skvěle vybaveni pro pozorování ptactva.
Při procházce upoutá vaši pozornost neznámý pták – co to jen může být za druh? S tímto bohatě ilustrovaným atlasem ho dokážete snadno a rychle určit, a to díky jednoznačně popsaným znakům a realistickým vyobrazením s propracovanými detaily. Téměř okamžitě zjistíte, který opeřenec si v parku tak prozpěvuje, kdo přiletěl na krmítko nebo se pohupuje na hladině. Portréty jednotlivých druhů doplňují pozoruhodná fakta a zajímavosti ze života ptáku. Čím víc se o nich dozvíte, tím víc vás budou fascinovat.
Jakmile ptáka pojmenujeme a určíme jeho druh, stává se pro nás srozumitelnějším. Můžeme se o jeho životě dozvědět víc a stejný druh pozorovat dlouhodoběji. Pták se stane naším známým, kterého při dalším setkání rozeznáme rychleji. Jednou ho poznáme do takové míry, že ho dokážeme identifikovat i při letmém pohledu a budeme toho o jeho životě hodně vědět. Při prvním setkání ovšem stojíme ještě zamyšleně před neznámým opeřencem. Jelikož jsou ptáci neustále v pohybu, mohou létat a většinou si od člověka udržují odstup, bývá pro nás velkou výzvou rozlišit drobné rozdíly, jež jsou někdy pro rozeznávání druhů podstatné.
V této knize najdete 100 druhů ptáků střední Evropy, převážně časté a rozšířené druhy, které můžete pozorovat všude. Díky tomuto výběru se začátečníci mezi pozorovateli naučí určovat ptáky. Může se stát, že narazíte na ptáka, kterého ani po pečlivém porovnání s ilustracemi v knize nenajdete. Nejspíš ho však zvládnete přiřadit alespoň do určité skupiny ptáků. V tom případě zkuste hledat v obšírnějším atlasu ptáků a se znaky, jež jste si zaznamenali, můžete pokračovat s určováním přímo ve správné skupině.
Druhy ptáků v tomto atlasu jsou řazeny podle své příbuznosti. Podobné druhy jsou vyobrazeny na sousedních stranách. Pokud jste schopni neznámého ptáka přiřadit přibližně do správné skupiny, je nejrychlejší tuto skupinu nalistovat a identifikovat ty druhy, které přicházejí v úvahu.
V atlasu autor popisuje důležité znaky pro určení druhu pomocí krátkých vysvětlivek u vyobrazených ptáků. Odborným termínům se přitom záměrně vyhýbá, aby počátky vašeho pozorování nebyly příliš komplikované. Poznávání ptačích druhů napomáhají věrné kresby Paschalise Dougalise.

Ukázka z knihy

Ptaci

Ptáci

100 druhů ptáků
Autor: Felix Weiß
Ilustroval: Paschalis Dougalis

Počet stran: 128
Vazba: brožovaná
Formát: 130×192 mm
ISBN: 978-80-7670-046-8
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Ptáci vydalo nakladatelství Kazda. Můžete si prolistovat ukázku.

O tvůrcích

Felix Weiß je vystudovaný biolog – má velmi rád přírodu a je autorem několika atlasů a knih o ptácích a rostlinách.
Paschalis Dougalis je ilustrátor a výtvarník – specializuje se na kresby přírody a divoké zvěře. Žije a pracuje v Mnichově. Zajímá se zejména o euroasijské ptáky a savce. Ilustroval několik přírodopisných knih a jeho díla byla opakovaně oceněna.

Zdroj informací: nakladatelství Kazda


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNaši panovníci a prezidenti – výukové listy

Jiroušek, Filip - Kvirenc, Jan

Grada, 2021

zobrazit info o knizeZeměpis. Spolu to zvládneme
Fyzická, sociální a praktická geografie

Lambert, David

Slovart, 2021

zobrazit info o knizeMatematický čert
Kniha pod polštář pro všechny, kteří mají strach z matematiky

Enzensberger, H. Magnus

Dokořán, 2021

zobrazit info o knizePtáci
Rozpoznejte snadno 100 druhů ptáků

Weiß, Felix

Kazda, 2021

Napsat komentář