Předsudky v české společnosti

Inventura predsudku
Předsudky. Setkáváme se s nimi nejen v české společnosti. Autoři dnes představované knihy se zaměřili na tři typy předsudků: vůči bezdomovcům, cizincům a Romům. K jakým výsledkům došli?

Kniha je hlavním shrnujícím výsledkem projektu, jenž zkoumá předsudky v české společnosti. Soustřeďuje se zejména na postoje vůči třem vybraným marginalizovaným skupinám: lidem bez domova, cizincům/imigrantům a Romům jako třem příkladům „jinakosti“ v české společnosti. Teoretický rámec publikace vychází z konceptů G. W. Allporta a jeho následovníků, nejvíce pozornosti je věnováno analytickým kapitolám, které se zabývají různými dimenzemi postojů vůči jmenovaným skupinám tak, jak se ukazují v kvantitativních i kvalitativních výzkumech.

Ukázka z knihy

Téma postojů k chudobě lze z pohledu empirické sociologie a konkrétně zhlediska dostupných kvantitativních výzkumů uvést alespoň ve třech různých podobách tak, aby se dalo vztáhnout k tématu postojů k bezdomovcům. První z nich je postavena na subjektivní definici chudoby dospělou českou populací, tedy co znamená chudoba pro společnost České republiky. A obě další využité podoby se zaměřují na vysvětlování či důvody toho, proč lidé žijí v nouzi. Výsledky těchto výzkumů na podobné téma jsou také názornou ukázkou, jak mohou být postoje společnosti (resp. jejího reprezentativního vzorku) rozporné. (str. 72)

Přečtěte si zbytek ukázky.

Inventura předsudků

Autoři: Tomáš Čížek, Michaela Šmídová, Martin Vávra

Počet stran: 195
Vazba: brožovaná
Formát: 157×232 mm
ISBN: 978-80-200-2731-3
Doporučená cena: 265 Kč

 

Knihu Inventura předsudků vydalo nakladatelství Academia v edici Společnost.

O edici

V edici Společnost vycházejí díla renomovaných českých i zahraničních autorů, reagující na změny jak ve společnosti samé, tak na nové myšlenky v širokém oboru lidského myšlení, zvaném prostě společenské vědy. Mezi autory knih z edice Společnost patří filozofové, politologové, právníci, sociologové, psychologové, historici, a když to bude situace vyžadovat, i psychiatři.


Nakladatelství vzniklo v roce 1953 původně jako nakladatelství Československé Akademie věd. Název Academia nese od roku 1966. Vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky, jazykové učebnice, příručky a vysokoškolské učebnice, ale také kvalitní českou i překladovou beletrii. V nakladatelství dále vychází populárně naučný časopis Živa.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeInventura předsudků

Čížek, Tomáš – Šmídová, Michaela – Vávra, Martin

Academia, 2017

Napsat komentář